Home

Achtergrond 801 x bekeken 7 reacties

30.000 euro hoger saldo biologische melkveehouders

Biologische melkveehouders behalen over 2009 een 30.000 euro hoger saldo dan hun gangbare collega’s. Dat blijkt uit het Agrifocus-melkveebegeleidingssysteem.

Het gaat volgens Agrifirm om de melkopbrengst minus de voerkosten. Ondanks de flink lagere krachtvoerverbruik liggen de voerkosten bij biologische veehouders 2,1 cent per kilo meetmelk hoger. Dat is vooral te wijten aan het duurdere biologisch mengvoer. De winst zat hem bij de biologische veehouders vooral in de hogere opbrengst van de biologische melk. Het gaat om een hoger saldo van ongeveer 6 cent per kilo meetmelk. Met een quotum van 500.000 kilo melk komt dit volgens Agrifirm op bedrijfsniveau neer op een saldoverbetering van 30.000 euro ten opzichte van gangbare collega’s.

Met een gemiddelde bedrijfsomvang van 500.000 kilo melk zijn biologische veehouders fors kleiner dan hun gangbare collega met bijna 800.000 kilo melk. Bij de biologische melkveehouders is een lagere intensiteit van min 4.000 kilo melk per hectare te zien in vergelijking met collega’s die een gangbare bedrijfsvoering hanteren. Ook ligt de krachtvoergift op biologische bedrijven 20 procent lager en ligt de benutting van het eigen geproduceerde ruwvoer 10 procent hoger.

De biologische bedrijven hebben een intensiteit tussen de 8.000 en 10.000 kilo melk per hectare en zijn voor ruwvoer grotendeels zelfvoorzienend. De drogestofopbrengst aan ruwvoer per hectare ligt lager. De inzet van klavers compenseert een deel van het ontbreken van de kunstmestgift op de drogestofopbrengst ruwvoer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zeg maar nee tegen mega en boer bio

  Hebben we dat in het verleden al niet eerder gezien? Tegenstellingen tussen gangbaar en nieuwe inzichten. Had wat te maken met fokkerij. Oh ja, Holstein Frisian gebruik was gelijk aan het fokken van reeën op je stal. Kapstokken krijg je ervan.
  De discussie gangbaar en biologisch houdt de gemoederen in het behoudende agrarische wereldje danig bezig de laatste 15 jaar.
  Produceren waar vraag naar is? Dat kan de sleutel van de oplossing zijn van de emotioneel gevoerde discussie.
  Als de consument inderdaad meer wil betalen voor de biologische produktie dan slaat de consument MEERDERE VLIEGEN in ÉÉN KLAP.
  1 Een beter inkomen voor de boer.
  2 Een vergroting van het bedrijf is dan niet zo noodzakelijk.
  3 De belasting van het milieu is door de biologische boer minimaal.
  4 Het welzijn van het dier is wellicht het best gewaarborgd op een biologische bedrijf.
  5 Chemische stoffen en antibiotica zijn taboe.
  6 GGO-produkten zijn niet toegestaan in de biologische land- en tuinbouw.
  DAT DE CONSUMENT IN NEDERLAND HET ALLEMAAL WEET, WAT EEN INSPANNING EEN BIOLOGISCHE BOER LEVERT, VOOR EEN OPTIMAAL PRODUKT. DAT IS ZEER DE VRAAG.
  Wist die consument het maar, dan was het biologische produkt niet aan te slepen. En hadden de boeren en tuinders een veel beter inkomen. Met meer plezier in hun werk en in het bekijken van de jaarrekening. Zou utopia voor de Nederlandse boer en tuinder dan toch bestaan? Het hangt van de consument af en het flexibele gedrag van de boer en tuinder.

 • no-profile-image

  prutser

  heb je de bewerkingskosten van die bio boeren wel eens gezien, is het voordeel gelijk weer weg. blijf lekker gangbaar, want rijk wordt je er echt niet van. het saldo is niet gelijk aan je inkomen.

 • no-profile-image

  Han

  Leen ik vind dat je te negatief bent met je >30 mille is subsidie<. Die 30 mille is salaris omdat deze bio mannen iets produceren waar de gemeenschap kennelijk blij van wordt nl. koeien in de wei, wei met bloemetjes etc. Je wilt toch niet zeggen dat ambtenaren >subsidie< krijgen in plaats van salaris al lijkt het er soms wel op gezien het rendement v.h. aanwezig zijn.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is nu precies wat Leen onlangs op een ander forum nog wel opmerkte. En terecht!

 • no-profile-image

  utrecht

  Het is opbrengst min voerkosten.
  Volgens mijn hebben wij nog
  meer kosten in onze kostprijs berekening!!! Wat is nu opbrengst-voerkosten??? Intensiteit???

 • no-profile-image

  Bergop

  Fantastisch voor de biologische melkveehouderij. Die 30.000 euro is een mooi jaarinkomen.

 • no-profile-image

  Leen

  Die 30 mille is geen jaarinkomen, dat is SUBSIDIE!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.