Home

Achtergrond 280 x bekeken 11 reacties

'10.000 hectare glas nodig voor groei na de crisis'

De Nederlandse glastuinbouw heeft 10.000 hectare nodig om na de crisis groei te genereren.

Dat stelt Jacques van der Tak, voorzitter van Greenports Nederland. Greenports schaart zich daarmee achter Glaskracht in de discussie over arealen.

Eerder zette LTO Noord Glaskracht zich af tegen de visie van de Rabobank dat het areaal in Nederland kan krimpen naar 9.000 hectare. Door productieverhoging hoeft dat niet ten koste te gaan van de positie van Nederland, stelt de bank.

Van der Tak vindt dat de tuinbouw actief moet streven naar areaalbehoud: ”We waken er scherp voor dat we niet inleveren”, stelt hij. Het past in de Greenportsvisie om het areaal in het westen van het land overeind te houden om de Greenportsfunctie te versterken. Verder moet Nederland het areaal buiten de Randstad laten groeien.

Overigens gaat Glaskracht uit van een lichte daling van het areaal. Het areaal blijft nodig om te voorkomen dat krapte ontstaat en de grondprijzen voor locaties te hoog oplopen.

De Rabobank komt tot de verwachte krimp door de lijn door te trekken van sloop en afgeblazen nieuwbouwplannen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leen

  Meneer van der Tak: U bent helemaal de weg kwijt! Er zijn nu al overschotten en leegstand in de kassen, in welke mate bent u financieel gezien hierbij gebaat ???

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Heel erg simpel.Liever 8000 ha met een inkomen dan 10000 ha met armoe....Maar ja er zijn veel MEE-ETERS in de sector....

 • no-profile-image

  Han

  Hoe komt dhr. v.d. Tak erbij dat na de finaciele crisis de mensen meer gaan eten of meer gaan betalen voor groente waar de markt mee overvoerd is. Ik begrijp de telers niet zomaar achter deze uitlatingen aanlopen. Het is te hopen dat de banken pas op de plaats maken tot er weer zicht is op een meer rendabele teelt. De Co-op's willen alleen maar showen met elk jaar groeiende cijfers dat bepaalt kennelijk het imago van de bestuurders. Voor mij telt maar 1 getal de UITBETALING aan het eind. Is dit goed dan stijgen de bestuurders in mijn achting, is dit begrag jaar op jaar onder de maat voldoende heren niet aan mijn verwachting en kunnen ze opkrassen.

 • no-profile-image

  janvanhubeeck

  Hebben we dit gehoord, 'er mag geen krapte ontstaan', men bedoeld; er mag geen prijsstijging komen, -slecht voor de exporteurs. Alléé boeren , BOUWEN.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Wie nu nog praat over uitbreiding van de glastuinbouwsector die gooit de eigen glazen in!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Er wordt iedere dag weer wat nieuws verzonnen!!!... Of gaat het om een afleidingsmanouvre??? Dat kan ook natuurlijk!!!...

 • no-profile-image

  Handrie Tuinder

  Meneer Tak: al eens gehoord van bevolkingsterugloop in Europa? Nee? Dacht ik al.
  Tak kan maar beter opstappen als hij niets beter weet te vertellen.

 • no-profile-image

  dick veerman - foodlog.nl

  Ik zou zeggen: dit is een heel bijzondere visie.

 • no-profile-image

  subsidie op subsidie

  Wat een economisch onverantwoorde gedachtegang. Een groot gedeelte van de huidige kassen staan leeg of dreigen failliet omdat de gewassen bijna niets opbrengen door overproduktie. Maar waarschijnlijk moet de belastingbetaler middels een nieuwe subsidie dit weer gaan betalen.

 • no-profile-image

  wandelaar

  En dit na het debacle van de Wieringermeer, waar een giga-kassencomplex al bijna failliet is!

 • no-profile-image

  F.T.P.

  Dhr van der Tak is burgermeester van Het Westland,de meeste Westlandse tuinders hebben diep respect voor deze man en wat die voor de tuinders in Westland doet,en als een Westlandse tuinder respect heeft voor iemand,dan is er wel wat aan de hand,dus wat respect is wel op zijn plek

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.