Home

Achtergrond 333 x bekeken 1 reactie

Zuurkoolfabriek draait recordomzet

Het aanhoudende winterweer heeft geleid tot een extra grote verkoop van zuurkool.

Zuurkoolfabriek G. Kramer & Zonen uit Zuid-Scharwoude moest voor het eerst in het 120-jarig bestaan een extra ploeg inzetten om aan de vraag te kunnen voldoen. Volgens directeur Nick Kramer bereikte de omzet een recordhoogte.

Encebe Vleeswaren, een onderneming die supermarkten van huismerk-rookworsten voorziet, meldde dat in een koude winter zoals dit jaar de vraag kan oplopen tot bijna 400.000 worsten per week, tegenover gemiddeld 250.000 tot 300.000 in dit seizoen.

Maar zuurkool is niet alleen in trek dankzij de koude winter, meldt het Productschap Tuinbouw. De nieuwste cijfers wijzen uit dat de omzet van zuurkool in de supermarkten over heel 2009 met 12,6 procent is gestegen, veel meer dan bijvoorbeeld de omzet van verse groenten die met 1,7 procent toenam. Een jaar eerder steeg die omzet met 10,8 procent, tegenover 3,7 procent bij verse groenten.

De omzet in de supermarkten mag de afgelopen jaren gegroeid zijn als kool, volgens het productschap ligt de productie van zuurkool over een lange reeks van jaren gezien op een gelijk niveau van zo'n 24 miljoen kilo, waarvan een deel wordt uitgevoerd.

De producenten proberen dan ook de omzet verder te vergroten. Volgens Nick Kramer is zuurkool niet alleen echte winterkost, maar ook iets voor de warme zomer: "Het is zo lekker fris in de salade,'' zegt hij.

Nederlanders hoeven bij zuurkool niet op de kleintjes te letten. De zuurkool is relatief goedkoop en niet aantrekkelijk voor prijsbrekers. De discounters Aldi en Lidl verkopen weinig zuurkool in verhouding tot hun omzet van verse groente.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dan ook een Unox-worst er bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.