Home

Achtergrond 159 x bekeken 3 reacties

Witbuikrotgans wijkt uit naar Nederland

De witbuikrotgans wordt deze winter in veel grotere aantallen waargenomen dan anders.

Sovon Vogelonderzoek Nederland meldt zaterdag op de internetpagina Natuurbericht, de op een na grootste instroming van witbuiken sinds de koude winter van 1995-1996 toen er achthonderd exemplaren werden geteld.

Waar tussen de duizenden gewone rotganzen doorgaans enkele zwarte rotganzen en witbuiken worden gezien, zijn er nu al 430 witbuikrotganzen waargenomen. Alleen in de Wieringermeer zijn er onlangs al 186 gespot. Noord-Holland lijkt, volgens Sovon sowieso een vast uitwijkpunt te worden voor deze vogels als die door sneeuw en vorst niet meer terechtkunnen in hun winterkwartieren in Denemarken. Ook in de jaren dertig overwinterde in de omgeving van Wieringen een vaste groep witbuikrotganzen. Ook bij de Wadden en in Zeeland worden nu meer van deze vogels gezien.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Nog geen spotvogel gespot

 • no-profile-image

  wandelaar

  Gert, als je wat assertiever was dan had je allang een witbuikje naar jouw Hondsrug gelokt!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Let op Gert, want er zit momenteel ook een witbuikrotgans bij het Fochtelooerveen. Dus bijna in Drenthe!

Of registreer je om te kunnen reageren.