Home

Achtergrond 169 x bekeken

"Weer is belangrijker dan economie"

De Nederlandse watersportbranche denkt het ergste alweer achter de rug te hebben.

De sector maakt zich op voor een nieuw seizoen. Botenbeurs Hiswa die dinsdag begint verwacht meer en vooral ook serieuzere bezoekers. Of de branche echt een goed seizoen tegemoet gaat, hangt meer af van het weer dan van de stand van de economie. "Het weer is belangrijker dan de economie'' zei directeur André Vink van de branchevereniging Hiswa.

Boten zijn bij uitstek een luxeproduct. Maar Nederland telt volgens Vink 1,5 miljoen trouwe watersporters die toch wel het water opgaan. Toen het economisch heel goed ging, kochten steeds meer mensen een bootje en de grotere vraag leidde tot overcapaciteit in het aanbod. "Door fusies en overnames en bedrijven die ermee zijn opgehouden is dat nu gestabiliseerd'', stelt Vink. Toch zijn er in anderhalf jaar tijd maar ongeveer dertig bedrijven kopje-onder gegaan.

Buitenlandse botenbouwers die massaproducten maken, hebben volgens de Hiswa-voorman hun omzetten wel met 40 tot 45 procent zien teruglopen. De Nederlandse botenbouwers, die nog staal gebruiken voor de boten, hebben volgens Vink een dusdanig gespecialiseerde positie dat zij het hoofd wel boven water houden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.