Home

Achtergrond 281 x bekeken

Vroeg spenen van biggen weinig effect op groei

Het vroeg spenen van biggen heeft weinig effect op de prestaties als vleesvarken.

Direct na het spenen groeien jonge biggen wel minder hard, maar tijdens de mestperiode halen ze dit weer in. Ook de karkaskwaliteit wordt niet beïnvloed.

Dat blijkt uit recent Australisch onderzoek van de Universiteit van Melbourne in samenwerking met varkensvleesbedrijf Rivalea. De onderzoekers hebben in een groep van 240 varkens een deel op dertien dagen gespeend en een deel op 21 dagen. De biggen die op dertien dagen gespeend werden, waren bij het spenen uiteraard lichter. Tijdens de eerste vier dagen na het spenen groeiden de oudere biggen bovendien harder en namen meer voer op dan de jonge biggen. Aan het eind van de mestperiode was de gemiddelde groei per dag echter gelijk. De jongere biggen maakten een inhaalslag en op een leeftijd van 53 dagen waren beide groepen biggen even zwaar.

Scananalyses suggereerden bovendien dat de jonger gespeende biggen een hoger vleespercentage hadden tussen de 120 en 146 dagen. Aan de slachtlijn kwam dit verschil echter niet naar voren en scoorden beide groepen gelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.