Home

Achtergrond 174 x bekeken

Verhagen wil niet korten op defensie

CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil niet bezuinigen op defensie. Ook wil hij geen nieuw toptarief van 60 procent in de inkomstenbelasting, zoals de PvdA eerder bepleitte.

Daarmee zoekt Verhagen drie weken voor de gemeenteraadsverkiezingen op twee belangrijke punten de confrontatie met de regeringspartner PvdA.

Verhagen deed zijn uitlatingen zaterdagochtend tegenover werkgevers tijdens een Bilderbergconferentie in Oosterbeek. Zaterdagavond werd zijn speech vrijgegeven. "In tijden van crisis is dat geen populaire boodschap, maar ik zeg het toch: het zou kortzichtig zijn om in deze onzekere wereld, met zijn weerbarstige uitdagingen en zijn vele crises in de maak, op defensie te bezuinigen'', zei Verhagen.

Een verhoging van het toptarief, door PvdA-leider Wouter Bos recent nog een reële optie genoemd, noemde Verhagen heel onverstandig. Ook premier Jan Peter Balkenende wees het eerder af. "Met een tarief van 60 procent zouden we internationaal uit de pas lopen en moeten we niet gek staan te kijken dat onze hoogwaardige kennis naar het buitenland vertrekt.'' Nog verder verhogen zou een klassieke fout zijn die Nederland en de Nederlanders op den duur alleen maar armer zal maken.

Over defensie zei Verhagen nog: "Als we een rol van betekenis willen spelen op het wereldtoneel, dan zullen de lidstaten van de Unie moeten leveren, ook op militair gebied. Dat betekent dat we ook zullen moeten investeren in onze defensiecapaciteiten.''

De opmerkingen van Verhagen zijn opmerkelijk omdat de regeringspartijen hebben afgesproken dat er voor de ambtenaren die nu op zoek zijn naar 35 miljard euro aan bezuinigingsmogelijkheden, geen enkel dossier taboe hoort te zijn.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.