Home

Achtergrond 273 x bekeken 1 reactie

'Verdoofd castreren beste tussenoplossing'

Verdoofd castreren blijft de minst slechte tussenoplossing.

De inspanningen blijven er op gericht om van het castreren af te komen. Dat is de reactie van NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg op het evaluatieonderzoek verdoofd castreren. Ook Annechien ten Have van LTO is die mening toegedaan. Uit het LEI-onderzoek blijkt dat tweederde van de geënqueteerde zeugenhouders verdoofd castreren een onvoldoende geven. "Iedereen vergeet dat er bij aanvang van dit project niets was op dit terrein", aldus Zwanenburg. "Veranderen gaat altijd moeilijk."

Verdoofd castreren is sinds vorig jaar een vrijwillige module binnen de IKB-systemen. Volgens directeur Van van der Weg van IKB-varken doet zo’n 96 procent van de bedrijven bij IKB-varken mee aan de module. Erkende zeugenhouders die de apparatuur ongebruikt laten, zijn in overtreding. De controle er op wordt jaarlijks gedaan. De apparaten hebben een teller en er wordt gecontroleerd op de aanwezigheid en verbruik van gas. Volgens Van der Weg houden de zeugenhouders zich redelijk aan de regels.

Varkens in Nood vermoedt dat er nogal wat bedrijven zijn die de apparatuur ongebruikt in de schuur laten staan. Ten Have: "We zetten een programma op om de bedrijven beter te begeleiden en ze aan de gang te houden en te krijgen of, wat steeds vaker gebeurt, ze te stoppen."

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Hypocriete houding, niemand kan controleren of een varken verdoofd was bij de castratie, en mijn indruk is dat varkens langer lijden.
  en Meer werk zonder vergoeding??
  Ik ben voorstander van europees verbod op castratie, perfect controleerbaar en minder werk ! In england worden ook geen varkens gecastreerd.
  deze hypocrisie is emo-wasching . en alles blijft zoals het was.8

Of registreer je om te kunnen reageren.