Home

Achtergrond 364 x bekeken 19 reacties

Verburg vraagt Timmermans om uitleg Natura 2000

Minister Verburg (LNV) vraagt staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) om uitleg over diens uitspraken over Natura 2000.

Dat meldt Boerderij vandaag.

De minister heeft de staatssecretaris per sms en per brief gevraagd om de "koppen" aan te wijzen die Nederland volgens Timmermans bovenop de Europese verplichtingen heeft geplaatst. De staatssecretaris zei dat verleden week tegen parlementaire journalisten. Hij wilde daarmee verklaren waarom Nederland het moeilijk heeft met de nationale uitwerking van de Europese natuurrichtlijnen.

Timmermans ging met zijn uitspraken lijnrecht in tegen de opvatting van minister Verburg, die tot nu toe het bestaan van die koppen ontkent. "Ik ben benieuwd waar hij mee komt", aldus Verburg in Boerderij.

Lees ook 'Nederland doet meer dan Europa vraagt bij Natura 2000'

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Die derogatie, Koetje Boe, is een sigaar uit eigen doos. Eerst zorgen met een volstrekt foute berekeningswijze dat je slechts de helft van je benodigde meststoffen mag aanbrengen en vervolgens met veel tamtam aankondigen dat je daar weer een klein deel van terugkrijgt. En dan krijgen ze nog een veer in de kont gestoken ook, omdat ze dat toch maar mooi "binnengehaald" hebben. Wat hebben we toch een kennis bij "ons" ministerie van landbouw. En wat zullen ze lachen daar in Europa om die stomme Hollanders.

 • no-profile-image

  wandelaar

  Herkauwer, niet instinken hoor, die Harry is duidelijk een ettertje van het CDA. Die kunnen er niet tegen dat hun vieze spelletjes doorzien worden. Nogal sukkelig van hem om dan op zo'n manier te reageren. Groetjes van Katja.

 • no-profile-image

  koetje

  Barossso heeft in zijn antwoordbrief geschreven dat er binnen de N2000 regelgeving voldoende ruimte is om oplossingen te bedenken,zelfs derogatie aanvragen is mogelijk.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Politiek IS bazelen! Liefst inhoudsloos.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Harry, als je wat beter zou kunnen lézen in plaats van ongenuanceerd reageren, dan zou je hebben gezien dat ik het over het Nederlandse N2000 heb. Nogal sukkelig om iemand op een zo kromme manier onderuit te willen halen. Welterusten!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Exact, beste LTO-hater. Zoals ik hieronder al schreef: het CDA heeft haar hand eens temeer overspeeld en is niet van plan om bakzeil te halen. Vandaar die brief van JP de MP. Gelukkig hield Barossa zijn been stijf zodat Balkenende royaal de gelegenheid geboden werd om voluit te struikelen. Over N2000 or whatever! Hij kan nu dus zelf kiezen uit een keur aan dossiers waarvan hij een absolute mess gemaakt heeft. Het zou natuurlijk ook het einde van de geloofwaardigheid van het Europese Parlement betekenen als men zou zwichten voor de pogingen om N2000 eenzijdig voor ons land te ontkrachten. Dat zal dus niet gaan gebeuren mogen we hopen. Al zullen erg veel boeren daar het slachtoffer van worden! Met dank aan het CDA!

 • no-profile-image

  Harry

  Beste ‘Herkauwer’, éérst schreef je dat het een van te voren geplande operatie was om N2000 om zeep te helpen, wat nog zou gaan lukken ook. Nu schrijf je dat je het betwijfelt of er binnen het EU-recht uberhaupt wettelijke mogelijkheden bestaan voor ons land om "afscheid te nemen van de voorgedragen N2000-gebieden". Je bazelt.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Het lijkt me wel duidelijk wat Balkenende met de brief aan Barosso heeft beoogd. Als ik lees dat economische activiteiten doorgang moeten kunnen vinden, maar dat er geen oplossing is voor het stikstof"probleem", dan is het wel duidelijk dat bouwen, het aanleggen van wegen e.d. door moeten kunnen gaan, alleen de landbouw moet worden blijven beperkt. Dat is het enige doel. De overheid had er in haar ijver om de landbouw weg te pesten even niet aan gedacht dat andere sectoren ook last zouden krijgen van de beperkende regeltjes. En dàt moet nu teruggedraaid worden.

 • no-profile-image

  klerk

  Aan loket N.U.L.1313 s.v.p.!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ach weet je. Wellicht kijk ik er morgen met de kennis van dan weer wat anders tegen aan. Dat is geen bazelen, maar politiek!

 • no-profile-image

  Harry

  Beste ‘Herkauwer’, waarop baseer je jouw oordeel dat middels slechts het ondergraven van het Nederlands agrarisch draagvlak de gehele Europese Natura 2000 om zeep zou kunnen worden gebracht?
  Dat is zonder aan te dragen feiten slechts een sukkelige mening.

 • no-profile-image

  Harry

  Beste ‘Herkauwer’ en ‘Wandelaar’, het is me er niet om te doen om iemand onderuit te halen. Slechts feiten hebben in deze mijn interesse. Zolang niemand de wettelijke mogelijkheid aanreikt op welke wijze Nederland dan afscheid zou kunnen nemen van haar voorgedragen Natura 2000 gebieden, blijft jullie complottheorie niet meer dan een armoedige mening.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het hele N2000-beleid staat of valt met het begrip "draagvlak". Zulk een draagvlak bestond er, maatschappelijk bezien, zeer zéker rond de eeuwwisseling, toen het Europese N2000-streven bestuurlijk vorm kreeg. Echter, in het voorjaar van 2002 vond er in ons land een beleidswisseling plaats, waarbij Paars 2 plaats maakte voor Balkenende 1. Met als eerste LNV-minister Cees Veerman. Door Veerman werd vervolgens de lijst opgesteld van Nederlandse N2000-gebieden en door hém werden de aan N2000 door Brussel verbonden voorwaarden en bepalingen in sterke mate verzwaard. Zo sterk zelfs, dat reeds op voorhand was te voorzien dat effectuering van het N2000-beleid op deze wijze talloze agrariërs letterlijk de kop zou gaan kosten. Te overzien viel dan ook van meet af aan, dat dit het draagvlak voor N2000 op het platteland, voor zover aanwezig, in ernstige mate zou ondermijnen. En aldus geschiedde. De reactie van het Partijcongres van het CDA eind 2009 laat dan ook niets aan duidelijkheid te wensen over. De partij keerde zich unaniem tégen N2000! Kennelijk met het vooropgezette plan, om op die wijze N2000 letterlijk te torpederen. Ik heb het nog altijd over de Nederlandse invulling van N2000, niet over de strekking van de Europese doelstellingen ervan. Ik kan slechts gissen naar de achterliggende redenen voor de brief die Balkenende aan Barosso heeft geschreven, maar duidelijk is dat het nooit in het voornemen van het CDA heeft gelegen om serieuze grootschalige invulling aan N2000 te geven. Of er binnen het EU-recht uberhaupt wettelijke mogelijkheden bestaan voor ons land om "afscheid te nemen van de voorgedragen N2000-gebieden" kan ik niet bepalen, maar ik waag het te betwijfelen. Omdat de plannen destijds conform de daartoe geldende procedure bij de Europese Commissie zijn ingediend en het centrale beleid niet moet ontaarden in de willekeur die onverhoedse terugtrekking ervan zou inpliceren. Het zou mij, kortom, niet verbazen als het CDA in dit dossier wederom haar hand grof overspeeld heeft.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dag Kritische Lezer. Ik weet dat natuurlijk wel, maar ik probeer het die Harry EU (kennelijk beetje verstopping) aan het verstand te brengen. Maar over politiek gesproken: met een béétje méér ballen dan een maand geleden sturen de dames en heren parlementariërs Balkendeinde vannacht eindelijk in de richting waar hij thuis hoort. Het politieke jiskefet!

 • no-profile-image

  koetje

  Derogatie,LTO-hater is een duur woord voor uitzondering en net als bij de mestwetgeving kun je ook voor de N2000 wetgeving derogatie aanvragen.Dus als er N2000 gebieden zijn die compleet op slot komen te staan dan kan Balkenende voor die gebieden een uitzonderingspositie aanvragen in Brussel,zo houdt je dus de ambtenarenkliek aan het werk.Als dit voor bijna alle gebieden moet worden aangevraagd heeft Balkenende een groot probleem want hier zullen die natuurfreakpartijen in de kamer nooit mee instemmen en Brussel ook niet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Aan welk EU-loket kan derogatie van Balkenende 4 worden aangevraagd?

 • no-profile-image

  gert

  De kop op Natura 2000 is toch wel duidelijk,Nederland heeft 162 gebieden in Brussel aangemeld en het grote Frankrijk maar 26,Natura 2000 gaat door , het CDA staat goed in de peilingen

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, laten we eventjes wél wezen. Het was minister Veerman (en dus het CDA) die de lange lijst met N2000 gebieden en de veel strengere Nederlandse voorwaarden in Brussel heeft aangemeldt. Dat deed hij absoluut niet ten behoeve van de natuur, maar juist om tweespalt te zaaien en ervoor te zorgen dat de hele bliksemse boel uit de klauwen zou lopen. Daarom moest hij ook zo nodig in voorjaar 2007 voorzitter van Natuurmonumenten worden! Het is allemaal een van te voren geplande operatie om N2000 om zeep te helpen, door simpelweg ieder agri-draagvlak weg te graven. En dat gaat dus lukken ook! CDA-proficiat!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Uit dit verhaal blijkt dat het Natura 2000 beleid voor Verburg in beton staat gegoten. Ze is veel te bang voor de extreem linkse milieu en natuur beschermers om ook maar iets in het voordeel van de landbouw te veranderen. Het CDA krijgt hiervoor flinke klappen tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.