Home

Achtergrond 295 x bekeken

Veel onduidelijkheid over vleeskuikenrichtlijn

Over de vleeskuikenrichtlijn die het ministerie van landbouw op 1 juli van dit jaar moet invoeren, bestaat nog veel onduidelijkheid.

Zo is niet duidelijk hoe de meting van de bezettingsgraad in de stal en de uitval van de vleeskuikens loopt. Dat bleek gisteravond op een bijeenkomst van vleeskuikenhouders van LTO/NOP in het Noord-Hollandse Nieuwe Niedorp.

In de vleeskuikenrichtlijn moet het ministerie van landbouw aangeven aan welke welzijnsvoorwaarden Nederlandse vleeskuikenhouders moeten voldoen om meer dan 39 kilo vleeskuikens per vierkante meter te houden. De uitval van de dieren moet onder andere gedurende zeven rondes lager liggen dan 3,2 procent. Vleeskuikenhouders vragen zich af hoe zij dat moeten realiseren. "Als je één warme dag of toevallig slechte kuikens krijgt, komt de uitval al boven 3,2 procent", stellen zij. In het geval van een calamiteit mag één koppel een hogere uitval hebben. "Het ministerie van landbouw moet nog bepalen wat een calamiteit is", legt NOP-voorzitter Jan Wolleswinkel uit.

Daarnaast is het nog onduidelijk hoe de vleeskuikenhouders hun antibioticagebruik moeten verminderen. De dierenartsen publiceren begin maart van dit jaar een rapport over de afzet van diergeneesmiddelen. "Ik ben benieuwd wat daarin staat", zegt Wolleswinkel.

Vleeskuikenhouders moeten hun uitstoot van ammoniak in de toekomst verminderen. Metingen over het effect van een warmtewisselaar zijn nog niet bekend. "Ambtenaren van het ministerie van landbouw hebben een praktijkbedrijf met zo’n wisselaar bezocht. Zij zijn daardoor wat milder over deze wisselaars en hebben iets meer tijd gegeven voor onderzoek naar de resultaten daarvan", vertelt de NOP-voorzitter.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.