Home

Achtergrond 240 x bekeken

Veel export tarwe door lagere eurokoers

De Europese Commissie heeft in twee weken voor bijna 940.000 ton aanvragen gekregen voor de export van tarwe.

Er is veel belangstelling om tarwe te exporteren omdat de eurokoers is gedaald ten opzichte van de dollarkoers.

Tot nu toe is in dit graanseizoen, dat is begonnen op 1 juli 2009, voor 11,6 miljoen ton aan exportcertificaten aangevraagd voor zachte tarwe. Dat was vorig seizoen in dezelfde periode 14,2 miljoen ton. Tot nu toe is dit seizoen voor 2,5 miljoen ton zachte tarwe aan invoercertificaten aangevraagd.

Het totale aantal aangevraagde exportcertificaten beslaat een hoeveelheid van 14,1 miljoen ton graan. Er is voor 6,1 miljoen ton graan aan invoercertificaten aangevraagd. Dat betekent dat de EU dit seizoen tot nu toe een netto-exporteur is van 8,0 miljoen ton.

Vorig jaar rond deze tijd was voor 20,7 miljoen ton graan exportcertificaten aangevraagd. De importcertificaten waren toen goed voor 8,4 miljoen ton graan. Toen was de EU een netto-exporteur van 12,3 miljoen ton.

In 2007/2008 was de EU voor het eerst in decennia een netto-importeur van graan omdat de productie laag was uitgevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.