Home

Achtergrond 470 x bekeken

VS schoffeert in Zwitserland overlegpartners WTO

De VS heeft op het World Economic Forum overlegpartners binnen het wereldhandelsoverleg WTO geschoffeerd door geen ambassadeur of hoge handelsvertegenwoordiger af te vaardigen.

Brazilië en China, die beiden ministers stuurden, tonen zich "not amused".

De VS liet zich ook niet vertegenwoordigen door de hoogste handelsvertegenwoordiger, Ron Kirk. In plaats daarvan moesten de overlegpartners het doen met een vice-ambassadeur zonder spreekrecht.

In de kantlijn van het World Economic Forum zijn vertegenwoordigers van 20 landen bijeengekomen om een tactiek te bespreken die tot een conclusie van een vrijhandelsakkoord moet leiden. Ruim 8 jaar geleden gingen onderhandelingen in.

Vorig jaar liepen de onderhandelingen op het "moment supreme" vast omdat de VS, China en India het niet eens konden worden over het reduceren van landbouwsubsidies. Dat de VS geen hoge vertegenwoordiger stuurt kan worden uitgelegd als diplomatieke wraak jegens China.

De Chinese vertegenwoordiging weigerde op de klimaattop in Kopenhagen op bezoek te komen bij de Amerikaanse president Barack Obama, omdat deze pas op bijna het einde van de top naar Denemarken kwam.

Directeur-generaal Pascal Lamy van de Wereldhandelsorganisatie toonde zich in Davos ondanks de tegenslag strijdvaardig en claimt dat een akkoord voor het einde van dit jaar haalbaar is.

De Braziliaanse minister van buitenlandse zaken, Celso Amorim, zei dat een deal door het in feite wegblijven dan de VS, de grootste economie ter wereld, ver weg lijkt,

Of registreer je om te kunnen reageren.