Home

Achtergrond 1134 x bekeken

Uitschaareenheid GD helpt boer met lastendruk

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft een middel bedacht waarmee boeren die vee uitscharen, de daaruit voortvloeiende administratieve rompslomp kunnen beperken.

Dit meldt de dienst in een bericht aan veehouders.

Vorming van veterinaire of uitschaar-eenheid voorkomt dat vee dat tijdelijk elders heeft gegraasd bij terugkomst op het melkleverende bedrijf te maken krijgt met statuswijzigingen en extra onderzoeken, stelt de dienst.

Een uitschaar-eenheid is een door de GD bedachte administratieve eenheid, waarmee niet-melkgevende dieren in de periode van 1 april tot 1 december, tijdelijk worden aangemerkt als één rundveebeslag. Dit geldt voor vrijwillige programma’s, zoals IBR, BVD en Salmonella.
Door het aangaan van een uitschaar-eenheid worden de lasten voor de veehouder verminderd en worden geen dubbele abonnementsgelden meer betaald. Dit biedt voordelen ten opzichte van een veterinaire eenheid.

De afhandeling van de verplichte overheidsprogramma’s, zoals leukose, blijven ongewijzigd en dus buiten de uitschaar-eenheid. Ook het melden van de verplaatsingen tussen UBN’s aan het I&R-systeem blijft van kracht conform I&R-voorschriften.

Of registreer je om te kunnen reageren.