Home

Achtergrond 721 x bekeken 76 reacties

Tweede Kamer wil aantallen grazers beperken

De populaties van grote grazers in de Oostvaardersplassen en andere afgebakende natuurgebieden moeten passen bij de draagkracht van het gebied.

Het ministerie van LNV moet met de beperking van de aantallen dieren voorkomen dat ze tijdens een strenge winterperiode onnodig sterven. De Tweede Kamer spreekt dat uit in een motie die vanmiddag is aangenomen. Voor stemden VVD, CDA, SP, ChristenUnie en SGP.

Bij het debat dat de Kamer vorige week voerde over de grazers in de Oostvaardersplassen uitten die fracties al hun zorgen over de over de sterfte deze winter. Maar volgens minister Verburg is er niets aan de hand en zijn de sterftecijfers deze winter niet hoger dan gebruikelijk. Of en zo ja hoe de minister van LNV de Kamerwens uitvoert is niet bekend.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat zou bést eens kunnen Jacques. Je bedoelt natuurlijk het kaliber Grote Graaiers dat onweidelijk op kapitaalgeweide Grote Grazers aanlegt en tussen twee tableaus door hele bankketens verknalt? Zoals die fake-molenaar uit het Midden des Lands, die afgelopen woensdag nog prominent door een enquettecommissie aan de tand gevoeld werd. Jaagt uitsluitend om de buit en heeft een rotdag als er eens een keer niets geschoten wordt. Want mijnheer is alleen maar uit op winst. Ten koste van alles! Zijn jachtgronden in de Wieringermeer worden letterlijk uitgebeend. En op maar een kwartiertje rijden van zijn huis zijn de kapitale herten letterlijk voor het uitzoeken. Naar verluidt via de geheime big-game catalogus van de verpachter, excuus, de natuurbeheerder! Laat de Kamer die connectie ook maar eens gaan uitknobbelen! Want niet alleen de grond, het moeras en het water, maar ook de Ovpl-dieren zijn op de keeper beschouwd eigendom van alle belastingbetalers!

 • no-profile-image

  jacques van der tol

  Die DVD is wel heel erg duidelijk zeg. Wat een smeerlapperij! Dank voor de tip, Wipstaartje en Wandelaar. Zoiets zou ook in het Oostvaarders- en Fluitbos gedaan moeten worden. Daar komen allerlei dure paffers 's ochtends vroeg voordat ze naar kantoor gaan zich even moordlustig uitleven op een kapitaal hert. Als ik namen noem dan slaat iedereen steil achterover!

 • no-profile-image

  kani Baal

  Misschien moeten we die Vera een week of vier zonder voedsel op rotummerplaat zetten.Dan weet hij ook eens wat honger betekent.......dieren bewust laten verhongeren........ het recht van de sterkste......er zijn na wo 2 mensen veroordeeld voor dit soort mensonwaardige denkbeelden.

 • no-profile-image

  anti

  zie reacties bij het artikel over PVDD telt meer dan 10.000 leden. Sluit U aan bij diegenen, die oog hebben voor wat leeft in de natuur.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ja dat is een lastige vraag, Verbaasde Lezer. Er is nooit geluisterd naar de enkele kritische deskundigen die er aldoor voor waarschuwden dat de hele natuurontwikklingshype en 'nieuwe natuur manie' eens als een kleurloze zeepbel uiteen zouden spatten. Het doet mij goed dat gisteravond de heer Frankenhuis zich in deze discussie gemengd heeft. Hij zegt in feite precies wat ik zelf ook al twintig jaar van de daken heb geroepen. Beheer kwetsbare en karakteristieke natuur op een zorgvuldige en deskundige manier en laat de veehouderij over aan vakmensen. Streef geen irreël utopia na en denk nooit dat natuurbeheer goedkoop kan door uitheems vee in te scharen en er niet naar om te kijken. Want dan komt ééns de terugslag als een boemerang aan. Alles wat van waarde is heeft zorg nodig en dat geldt ook voor natuur. Daaraan zijn onlosmakelijk kosten verbonden. Want voor niets gaat de zon op. Bij overheid en natuurorganisaties meende men twintig jaar terug echter veel geld te kunnen uitsparen en op beheerkosten te kunnen beknibbelen door grote grazers in te scharen. Maar goedkoop is duurkoop en die rekening moet nu betaald worden. Ik heb wel ideeën over de weg terug en de mogelijkheden om uit de as van dit natuurdebacle een nieuwe toekomst te doen ontstaan, Maar het gaat te ver om die in dit forum uiteen te zetten.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Wipstaartje. Het afschieten van paarden?? Het met geweerschoten neerleggen van koeien en stieren?? Het decimeren van 2200 EDELherten?? In een klein land met 17 miljoen inwoners?? Dat kan alleen maar onder een CDA-regime bedacht en gepraktizeerd worden! Met dank aan de grote Normen en Waardenarchitekt JP de MP! Prima verkiezingsstunt!!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Verbaasde Lezer, ik ben het helemaal met je eens. En ik laat mijn gedachten er even over gaan. Want het is inderdaad zo dat herten volkomen anders op het vangen in een kraal kunnen en zullen reageren dan gedomesticeerde landbouwhuisdieren. Als er dieren verplaatst moeten worden (bijv. naar een ander natuurgebied) dan kan dat het best middels verdoving. En dat gaat wellicht toch het makkelijkst door hen in een kraal bijeen te brengen. Maar we praten over zo'n 2200 herten en daarvan moet hoe dan ook een groot deel weg uit het gebied. Want het is een natuurreservaat en geen hertenkamp. Toch komt het mij voor dat het deskundig laten afschieten van honderden edelherten in een natuurgebied dat van alle Nederlanders is, niet op een erg brede steun van de bevolking zal kunnen rekenen. Dat hadden SBB en LNV zich béter in 1995 kunnen realiseren! Het gaat echter inderdaad om gehouden dieren en in dat opzicht zijn de Ovpl in wezen niet anders dan een ordinaire hertenfokkerij. Ik kan en wil me er niet in verdiepen op welke wijze dergelijke dieren humaan gedood kunnen worden, maar daar zijn vast en zeker wel bedreven vakmensen voor te vinden. Dat het vlees daarna geconsumeerd wordt lijkt mij vanzelfsprekend. Als het maar niet via een LNV/SBB spotje gepromoot wordt. Want dat zou onverteerbaar zijn.

 • no-profile-image

  Karin

  Aangezien Koniks gedomesticeerde pony's zijn, die in Polen gewoon voor de kar lopen, is er geen enkele reden om die niet een maal per jaar bijeen te drijven, de overbodige jonge dieren uit de kudde te halen, en die aan liefhebbers te verkopen zodat ze beleerd kunnen worden. Zo wordt dat ook gedaan met Dülmener Wildpferde in Duitsland en met Dartmoor-, Exmoor-, New Forest- en andere in het wild levende pony's in Engeland.
  Als de dieren bijeengedreven zijn, kunnen ze bovendien een ontwormmiddel en eventuele noodzakelijke veterinaire behandelingen krijgen. Tevens kunnen zwakke en kansloze dieren uit de kudde gehaald worden zodat die afgemaakt of geslacht kunnen worden.
  Dit is een heel wat beter systeem dan de dieren te verwaarlozen en te laten verhongeren.

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Doe toch niet zo moeilijk allemaal.Wat doen mensen tegen overproductie?? Juist, werk die dames aan de pil. Wat er niet komt hoef je dan later ook niet af te maken....

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zie je wel, het gelazer begint al. Er moet anti-concept staan!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Oké Koetje Boe. Dat is duidelijk! Ik heb een reactie geplaatst.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Kijk allen zsm op WWW.OOSTVAARDERSPLASSEN-STERFTE.NL Dit document levert alle bewijzen voor de dierenmishandelpraktijken van SBB!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Dus mensen, vraag die gratis DVD aan en aanschouw met eigen ogen hoe er onder het Normen- en Waardenloze CDA-bewind met onze in het wild levende dieren wordt omgegaan. Waan u terug in de vroege prehistorie en vergeet niet: de man die hiervoor eindverantwoordelijk is storttte ons land in 2003 in een oorlog. En dit parvenue heeft nu geen tijd voor een fatsoenlijk debat, omdat hij de Olympische Spelen belangrijker vind! Dus ga even naar www.faunabescherming.nl en vraag die gratis dvd aan. Dan kunt u zich goed geinformeerd afvragen: zijn dit de waarden en normen die ik mijzelf, mijn kinderen en komende generaties cadeau wil doen?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Geef de WUR opdracht om dit probleem te onderzoeken, betaal vooruit en er lag gisteren al een vorig jaar gedateerd rapport in de bus!

 • no-profile-image

  piet

  En is zo'n rapport dan ook gecertificeerd door de KNWA? Of staat er gewoon het paraafje op van de achteruitgangportier van de WUR!

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Dat zou inderdaad misschien een oplossing kunnen zijn voor de problemen met die grazers, maar dan zal de kudde evengoed veel kleiner gemaakt moeten worden. Want anders hebben die dik 7000 grote beesten in de kortste keren ook de hele Hollandse Hout kapot gegraasd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Dat zou heel veel problemen oplossen Koetje Boe. Kamerleden horen parlementbreed op de Plaats Delict hun kennis op te gaan doen en niet uit stoffige dossiers of uit de mond van onbetrouwbare belangenbehartigers. Dus per touringcar naar de Oostvaardersplassen en per pantserwagen naar Uruzgan met die gasten!

 • no-profile-image

  gérard tunissen

  Dat zou best eens dezelfde jager kunnen zijn waarover Janneke Gersink zojuist in het forum 'wilde paarden steken oostvaardersplassen over' een post heeft gezet. Er zit een vies luchtje aan die zaak!

 • no-profile-image

  wandelaar

  Net als Henri en Jacques wandel ik ook nogal eens flinke einden en ben een tijd geleden de Hollandse Hout eens rondgelopen. Stelt als bos niet veel meer voor. Maar ik vroeg me toen al wel af waarom SBB feitelijk geen corridors heeft gemaakt zodat de dieren vanuit de Ovpl over (of onder) de Knardijk en de spoorlijn tot aan de Lage Vaart, de Lage Dwarsvaart en het Bovenwater zouden kunnen komen. Dat zou dan 700 hectare extra graasgebied erbij betekenen. Met ideale wandelfaciliteiten, zodat het publiek weggehouden zou kunnen worden uit de kwestbare delen van de Oostvaardersplassen. Maar ja: om zoiets te bedenken heeft men hersens nodig!

 • no-profile-image

  herman jansze

  Gpeie vondst Spotvogel: kromgegroeide bomen en een schots en scheef beleid. Een prima typering, niet alleen voor LNV maar voor deze hele regering!

 • no-profile-image

  koetje

  Dit is wel een mooie site,kijk eens naar die kaalgevreten bomen.
  http://www.vkblog.nl/bericht/296024/Meten_met_twee_maten_in_de_Oostvaardersplassen_(071)

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Pffff. Gelukkig! Eindelijk gerechtigheid! Als dit beleid stringent wordt toegepast dan gloort er weer licht een het eind van die achterlijke grote grazerijtunnel. Nou nog snel op zoek naar al die klandestien begraven kadavers en opruimen die hele zooi.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Inderdaad Koetje Boe. Maar wat voor anderen geldt, geldt niet voor SBB vindt de oud topambtenaar op LNV die daar sinds 2007 de dienst uitmaakt! Een gotspe dat uitgerekend een veterinair opgeleide directeur zich tot kampbeul van de Oostvaardersplassen heeft kunnen opwerken. Fantastisch dat de kamer hieraan een einde gaat maken. Enough is enough!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Op een juni-avond in 1993 liep ik door een uiterwaard langs de Waal. Rondom mij heen verhieven zich bij iedere stap nieuwe Grutto's, Tureluurs, Kieviten, Scholeksters, Veldleeuweriken, Graspiepers, Gele Kwikken en Grauwe Gorzen of fladderden Zomertalingen, Slobeenden, Patrijzen of Kwartelkoningen uit de weelderige vegetatie. Boven mijn hoofd hing continu een ware weidevogelwolk. "Het is doodzonde om onze kostelijke natuur te verkwanselen aan zulke cultuurvolgers" sprak een stem naast mij, want ik maakte de wandeling niet alleen. Naast mij liep een boreling uit de Amsterdamse Pijp, die van rivieren (die ik vanaf 1946 dagelijks als mijn levensaders heb ervaren) hooguit uit boekjes iets kon weten. Zijn naam was Frans Vera! Naast hém liep de carriéregeile jurist van Vogelbescherming, die het later hoog zou schoppen in het WWF-Nederland. Ik liep daar dus alleen met mijn kloten, maar had zes ballen present! Het leek wel kermis! Ik ga hier niet die hele story vertellen, maar weidevogels zijn thans in mijn dierbare rivierengebied al net zo zeldzaam als de beoogde Zwarte Ooievaar, waarvoor het hele gewest naar de kloten is gejaagd. Ik zei het die avond klip en klaar tegen Frans Vera en Leen de Jong: "Jullie kalken nu de Nachtwacht wit en gaan er straks in blauw, geel en rood vast en zeker lijnen op trekken. Overmorgen kakelen jullie dan dat je een Mondriaan hebt gemaakt. maar jullie verwoestten een onvervangbare Rembrandt en maakten een waardeloos prul! En zo is het ook precies gegaan! Beste Kanibaal, ik ben en blijf een vredelievend mens en ik eet niemand op. Maar geef mij Vera nu en er kraait geen haan meer naar! Want echt waar: enough is enough!

 • no-profile-image

  zwalker

  Hardstikke goed dat de 2e kamer eindelijk wat gaat doen aan de derenmishandeling door natuuraanranders van SBB en NatuurMonumenten. Het zou tijd worden dat er iets aan gaat gebeuren want het is een grote schande om zo met dieren om te gaan!

 • no-profile-image

  harre van bergen

  Het is onzin om te spreken van 'wilde paarden, koeien en herten'. Het zijn gehouden dieren binnen een hek. En daarvoor geldt de Zorgplicht. Verwaarlozing is Wetsovertreding! Duizenden malen gepleegd! Door STAATSbosbeheer!

 • no-profile-image

  koetje

  Volgens Verburgs bestand lopen er 2200 edelherten,1100 konikpaarden en 546 heckrunderen rond in de ovp stond deze week in de Boerderij,109 herten,18 paarden en 3 runderen zijn deze winter omgekomen.Misschien wordt zij zelf ook wel voor de gek gehouden.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Dank je LTO-hater, maar ik neem hem liever op de Hak!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Dus koeien/jongvee van boeren inzetten zou ik zeggen.Dit tegen een vergoeding voor de boer en met goed ingekaderde randvoorwaarden/beheerseisen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Verbaasde Lezer, het is al eens eerder in een forum ter sprake gekomen: overpopulaties van dieren hoeven niet per definitie met behulp van hagel- of kogelgeweren 'gekanaliseerd' te worden. Koeien, paarden en herten kunnen immers heel goed bijeen worden gedreven in een kraal, waar dan selectie plaats kan vinden. Ook dieren die in minder goede conditie verkeren kunnen op zo'n manier worden weggevangen. Een normale veehouder gaat ten slotte ook niet op zijn John Deere de wei in om een wrakke koe of paard af te schieten. Als we het er over eens zijn dat de hele Grote Grazerwaan een vorm van (meer of minder intensieve) veehouderij is, dan moet het toch ook logisch zijn dat daar geen geweerschoten bij passen? Volgens mij is het bovendien strijdig met de wet om gehouden dieren door middel van het jachtgeweer te doden. Tenzij het gaat om een in nood verkerend en/of ernstig lijdend, of stervend, dier.

 • no-profile-image

  koetje

  Spotvogel,ik las net je bericht over die bustrip in 2008,in de tussenliggende tijd moeten er ook nog erg veel jongen zijn geboren.Met die cijfers heb je geen megabedrijf meer maar een GIGA veehouderijbedrijf en nog intensief en zwaar gesubsidieerd ook,verder geen gedoe met de mestwet,welzijn en destructieregels.Geen wonder dat biologische vleesveehouders het moeilijk hebben.Dit zijn wel een paar kamervragen waard. Herkauwer,zelfs al zouden die sterftecijfers wel kloppen dan is dit nog onacceptabel want dit druist in tegen elk boeren principe,zeker als ze omkomen door voedselgebrek,op elk boerenbedrijf gaan wel eens dieren dood maar niet door honger.Het is trouwens een blamage dat de pvdd zich zo afzijdig houd,ik heb wel een vermoeden waarom ze dit doen maar dat laat ik maar even in het midden.

 • no-profile-image

  koetje

  Gewoon de mestwet erop loslaten,wanneer een boer 10 ha natuurland van SBB erbij huurt mag hij deze oppervlakte ook maar beperkt meetellen voor zijn totale veebezetting.Dit is ongeveer 1 gve/ha

 • no-profile-image

  herkauwer

  Volgens mij dwaalt dit forum wat af van de strekking van het bericht. Dat het CDA niet deugt is evident en dat er door veel teveel dieren te houden zonder enige ZORG schrijpende folteringen ontstaan, moge duidelijk zijn. Het is te hopen dat de dames en heren kamerleden nu voet bij stuk houden en ervoor zullen zorgdragen dat er paal en perk gesteld wordt aan deze absurdistische dwaling. In het belang van onze al veel te veel gefolterde natuur en daarin uitgezette dieren.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste Verbaasde Lezer. Ik doel natuurlijk niet op het humaan doden van landbouwhuisdieren met behulp van een schietmasker. Maar dat is heel iets anders dan het AFSCHIETEN van vrij lopende dieren in een natuurgebied. Die dieren drijf je gewoon in een kraal en indien een dier gedood moet worden dan doet men dat op een humane wijze. Over het afschieten van kuddegewijze vrij lopende Hooglanders kan de beheerder van de IJsseluiterwaarden bij Olst - Wijhe overigens nog wel horrorverhalen uit 2001 vertellen! Zoiets kan en mag nooit meer gebeuren! Ik heb er persoonlijk niet veel moeite mee als gehouden natuurvee op normale wijze geslacht wordt. Dit gebeurd ook al jarenlang met Limosines en Blondes de Aquitin op beheerboerderijen van NM en SBB. De grote fout die er van meet af aan in de Oostvaardersplassen is gemaakt is, dat men de dieren zich ongelimiteerd heeft laten vermenigvuldigen. Zonder een omlijnd toekomstplan! Zo er al Heck Runderen en Konickpaarden nodig zijn om dit gebied in de toekomst te beheren, dan dienen er dus veel dieren weggenomen te worden en moet er daarna een zorgvuldig kuddebeheer komen. Het overschot hoeft mijn inziens niet per definitie geslacht te worden, maar kan wellicht in het kader van partnerhulp elders in de EU worden ingezet bij het begrazen van wérkelijk grote gebieden. Persoonlijk ben ik tegen het vermarkten van hertenvlees omdat er in deze tijd juist afgestapt moet worden van het promoten van het eten van wild. En over het houden van paarden als slachtvee hoeft wat mij betreft helemaal niet gepraat te worden. Dat vind ik not done! We eten per slot van rekening ook onze honden en katten niet op. Kwestie van beschaving!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel, ik kan me gedeeltelijk vinden in jou verhaal. maar wat moeten we wel met de herten doen?Vangen en deporteren lijkt me voor niet gedomestiseerde dieren als herten een gruwel.Als ze dan toch gedood worden kijkt het me niet meer als fatsoenlijk om ze op te eten. Neemt ook de wind uit de zeilen van geschoten hertenvlees. De herten in de OVP mogen we toch ook beschouwen als gehouden vee net als de runderen en paarden in dit gebied.Ik vraag me af hoe we gevangen dieren in de natuurgebieden humaan kunnen doden. Geschoten in het gebied zelf door een DESKUNDIGE in een groene jas lijkt me humaner als na een urenlang transport geschoten worden in een betegelde ruimte door een DESKUNDIGE in een witte jas.

 • no-profile-image

  koetje

  Je vergeet 2009 Herkauwer.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel, Mooi dat we het eens zijn. En inderdaad het afmaken/schieten van vele edelherten zal onrust veroorzaken in de maatschappij. Maar dit is wel te communiceren met een goed en duidelijk plan. Mijn mening is dat mensen die DAAR ook tegen zijn maar met een beter idee moeten komen.je moet je ogen niet sluiten voor de realiteit en achteraf commentaar geven.En die pil, EDELSCHWEIN wil je de hindes vriendelijk vragen om de bek even open te doen om een pilletje te slikken?Leuk bedacht maar niet realistisch ben ik bang.

 • no-profile-image

  vogelaar

  Het is wel erg belangrijk dat de draagkracht van het gebied niet alleen wordt berekend aan de hand van de primaire productie aan grazige vegetatie, maar ook op basis van medegebruik door andere grazers. Zoals in de Oostvaardersplassen dus al die ganzen. Want daar heeft SBB nooit rekening mee gehouden!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Edelschwein, dat had moeten gebeuren toen er in of rond 1995 herten, koeien en paarden werden neergeplempt in de Oostvaardersplassen. Maar toenmalig NB-consulent Harm de Jong dacht, als aartsegoistisch hobbyknaller, alleen maar aan toekomstig prijsschieten op kapitale herten! En Vera? Die heeft nog nooit iets fundamenteels gedacht. Alleen maar gossip! Elders in dit forum brainstormen we over wat er gebeuren moet om een acceptabele situatie terug te krijgen. Alle koeien en paarden eruit en de herten decimeren. Dat is een optie. Wat mij betreft mogen er daarna wat Edelschweinen losgelaten worden. Alléén keilers. Die zullen nooit op zwart zaad zitten met zoveel SBB-zwijnen rondom!

 • no-profile-image

  geen boer

  ik wil nog even toevoegen dat de Kamer nu dus voor de tweede keer Verburg op een inhoudelijke kwestie corrigeert. Vorige week om de geitebokken te redden, en nu dus om deze voor ieder normaal mens onbegrijpelijke wantoestanden tegen te gaan. Zegt alles over de deskundigheid van de LNV top. Nee hoor Gerda; niks aan de hand, is gewoon normaal hoor, die 'sterftecijfers'. Keer op keer wordt pijnlijk duidelijk dat ze gewoon géén idee heeft en slechts buikspreekpopje van haar juristen of lobby/hobbyclubjes is. En ook nog één met een gat in haar hand, tenminste wanneer het over belastingcenten gaat.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel, Maar nu concreet: BEHEREN is de enige manier om dit op te lossen,ik zie de reacties al voor me na de laatste alinea,s van het verhaal van de heer Frankenhuis!. Dit is tegen het zere been van een aantal mensen die zich geregeld op dit forum melden.Dus mijn vraag aan diegenen is eigenlijk:Schieten is volgens jullie UIT DEN BOZE maar hoe dan wel?

 • no-profile-image

  miranda de kleyn

  Dit zal toch zeker niet waar zijn? Ik weet al sinds mei 2003 (toen hier op het dorp het lievelingseendje van een kind werd 'geruimd') waartoe het CDA in staat is. Daarom roep ik namens Iris Goldstein en wijlen haar eendje Winnie ieder beschaafd en weldenkend mens op om dit bestiale beleid genadeloos af te straffen. Want het zijn satans!

 • no-profile-image

  spotvogel

  In de ontluisterende Oostvaardersplassen-misére past ook het vernederende drama van de in 2008 massaal in ons land vergaste ruiende wilde ganzen. Ook daarin had Staatsbosbeheer een voortrekkersrol, hoewel die aanvankelijk listig door de kwaadaardige hand van de voorzitter in de schoot van Natuurmonumenten gedrapeerd werd! Het was klip en klaar bedoeld als een proefballon, met het voornemen om vanaf 2009 écht grootschalig aan het ruimen te slaan. Met name in de Oostvaardersplassen! Dat werd mij al meteen duidelijk nadat we op Texel de strijd tegen dit onbeschaafde massacre hadden aangeblazen. Met Natuurmonumenten als liegende en belasterende tegenspeler en een staatsbosbeherend hobbyjager als secondant! Want al bij de volgende actie, langs de Lek bij Honswijk, bevond ik mij onverhoeds en integraal op SBB-terrein, waar bijna 2000 ruiende Brandganzen im Morgengrau met hun jongen werden weggevangen, vergast en tot honden- en kattenvoer vermalen. Dat gebeurde overigens in een loods te Lelystad! Toevallig houd ik van puzzelen en toen we dit vaststelden wist ik meteen waarom het allemaal begonnen was. Het door middel van ongeciviliseerde repressie tegenover de natuur pogen te verhullen dat de natuurontwikkelinghype inderdaad het debacle was geworden dat ik al bijna twintig jaar lang voorspelde. En dat dit koste wat het zou kosten gemaskeerd diende te worden! Ik legde eerder in dit forum al uit, dat er in de Ovpl niet alleen méér dan 7000 grote grazers leven, maar dat er ook veel Grauwe Ganzen broeden, die in mei/juni gezelschap krijgen van zo'n 80.000 ruivogels uit Noord-Europa. Samen met de broedpopulatie en ruivogels uit eigen land zijn er in die periode wel rond de 100.000 van die kleinere grazers in dit gebied present. Boeren zeggen altijd dat vier ganzen net zoveel eten als één koe. Tel er als rekeneenheid dus maar 25.000 koeien bij! En er staat al dermate weinig grazige vegetatie, dat de grote grazers voornamelijk boomschors en hout moeten eten en desondanks massaal de hongerdood sterven! Het pruts en knoeiwerk in de natuur bracht SBB/NM er dus toe om een vuile oorlog tegen ons internationale Europese natuurbezit te gaan voeren. Zij zouden die ganzen wel eens mores leren! Er regeerde in Den Haag een CDA-junta, dus dat leverde geen problemen op! Dacht men! Helaas voor Kalden, Veerman, de Graeff en vader en zoon den Hertog: er fladderde welgeteld één hinderlijke Spotvogel rond. Ook in 2009. En zéker weer in 2010! Zodat ik hen nu alvast wil laten weten dat er ook komend voorjaar heel scherp op het welzijn van onze ruiende ganzen gelet zal worden. Dag en nacht. Landbreed! Ik hoop dat veel mensen met een goed ontwikkeld rechtsgevoel, respect voor waarheid, fatsoen en voor al wat leeft, daarbij hun ogen en oren open zullen houden. De natuur is van ons allemaal. De terreinen van Staatsbosbeheer en feitelijk ook die van Natuurmonumenten eveneens. Ik zal niet rusten voordat er in dit land weer geciviliseerd en respectvol met de natuur en met onze inheemse wilde dieren wordt omgegaan. Dat ben ik verplicht. Aan onze beschaving!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik vraag mij trouwens af hoe het zit met de registratie van de veestapel in de Oostvaardersplassen. Als het conform de wettelijke bepalingen verloopt dan moeten alle gehouden herkauwers van een oormerk voorzien zijn en ook paarden zullen vast en zeker een uniek kenmerk moeten hebben. Dat zou dus moeten betekenen dat alles wat er in de Ovpl aan grote grazers rondloopt, geregistreerd moet zijn. Ik heb een donkerbruin vermoeden dat dit niet zo is, want anders was gemakkelijk na te gaan hoeveel dieren de totale populatie telt. Het zou mij niet verbazen als het een magaschandaal wordt wanneer de onderste steen hierover boven komt! Dat moet dus maar heel gauw gebeuren!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou Katja, ik vind dit helemaal geen slecht plan. Als SBB inderdaad gewoon het Hollandse Hout bij de Ovpl trekt en afziet van houtproductie ten behoeve van een proef met grootschalig bosbegrazingsbeheer, dan is een aanzienlijk deel van het probleem opgelost. Het zal misschien enige moeite kosten om dit bij de minister erdoor te krijgen, maar als men er op wijst dat de wetenschappelijke naam van het gedomesticeerde rund Bos taurus is en haar vervolgens een modale aangeplante Flevolandse peppelopstand laat zien, dan zal zij ook wel begrijpen dat men zulke dieren niet het kreupelhout in moet sturen. Want bij zoveel kromgegroeide bomen past immers een schots en scheef beleid!

 • no-profile-image

  henri beuvink

  Afgelopen weekend ben ik met mijn broer Jacques de hele Oostvaardersplassen rond gelopen en we zijn ons rot geschrokken van de aantallen kadavers en wrakke dieren die we zijn tegengekomen. Herten, koeien en paarden proberen door het raster heen te komen omdat ze aan de andere kant gras en ander voedsel zien. Het is meer dan schandalig wat er daar gebeurd en nu lees ik in dit forum en elders ook nog over de jachtpraktijken van SBB. Daar moet meteen tegen opgetreden worden! In wat voor een land leven we tegenwoordig eigenlijk?

 • no-profile-image

  herkauwer

  "Anti-Nazaad", supervondst Edelschwein. Moet je snel patent op aanvragen voordat de WUR het ant-concept jat!

 • no-profile-image

  Maarten Frankenhuis

  Grote Grazers het kind van de rekening
  Hongerdood of de kogel?

  Ten geleide: Graag reageer ik op het interview met drs. Frans Vera van Staatsbosbeheer in de NRC van 19 januari jl. In mijn meer dan veertig lange loopbaan als dieren(tuin)arts, hoogleraar diergeneeskunde, Artisdirecteur, dierspecialist, schrijver en Oost Afrika kenner is het de eerste keer dat ik in de pen klim. In het genoemde interview worden namelijk aperte onwaarheden gedebiteerd en de lezer wordt ronduit een rad voor ogen gedraaid. Zeker daar waar het de vergelijking met de Serengeti betreft, de verschillen tussen echte natuur en de Oostvaardersplassen en het verschil tussen landbouwhuisdieren en wilde dieren, zit Vera volstrekt op het verkeerde spoor. Op de zeearend en ganzen ‘ heb ik geen commentaar. Voor hen zijn hekken geen belemmering.

  Inmiddels zullen de meeste onder u wel vertrouwd zijn met het uiterst succesvolle project Oostvaarders Plassen, het geesteskind van Staatsbosbeheer: een stuk nieuwe natuur ruim 5600 ha - waarvan de helft water – in stand gehouden door duizenden grote grazers en tienduizenden grauwe ganzen.
  Deze grote planteneters, geïmporteerde edelherten en verwilderde landbouwhuisdieren als Konikpaarden en Heckrunderen houden bomen, struiken en grassen op de juiste lengte voor de foeragerende ganzen, die op hun beurt de waterpartijen open houden.
  Het experiment heeft geleid tot een schitterend natuurgebied van internationaal belang voor veel vogelsoorten. Een gebied dat alleen in stand kan worden gehouden met behulp van paard, rund en edelhert, alles in nauwe samenwerking - of beter gezegd in symbiose - met tienduizenden grauwe ganzen.
  In zoverre een geslaagd experiment dus.

  De grote sterfte onder de hoefdieren, vooral in de winter 2004 - 2005, heeft de gemoederen danig beroerd. De boeren omdat voor de koeien en paarden aan de Staatsbosbeheerzijde van het hek andere veterinaire en hygiënische regels en richtlijnen golden dan voor de boerendieren. De burger én de boer, omdat de aanblik van uitgehongerde en stervende dieren terecht onverdraaglijk was.
  Ook dit jaar was het weer raak. De winter is nog lang niet voorbij en Frans Vera van Staatsbosbeheer put zich ook nu weer uit in de traditionele reeks onzindelijke argumenten om deze door een onwetende overheid getolereerde dierenmishandeling te rechtvaardigen (NRC van 19 januari 2010).

  Staatsbosbeheer kiest in de Oostvaarders Plassen namelijk nadrukkelijk voor een model waarbij zogenaamd de natuur het voor het zeggen heeft en waarbij door euthanasie van zwakke en uitgehongerde dieren dierenleed wordt voorkomen. Dagelijks toezicht en euthanasie van dieren, die het leven in de kudde door ouderdom of zwakte – meestal ten gevolge van verhongering - niet langer aan kunnen, voorkomt nog ernstiger individueel lijden (verbeterd predatormodel).
  Terecht liepen – en lopen nog steeds - de emoties bij de beelden van verhongerende en stervende dieren hoog op. De politiek besloot een commissie in te stellen om het probleem te bestuderen. In het interview van 19 januari jl. in NRC stelt Vera: ‘Ook de felste tegenstanders van dit soort natuurbeheer spraken toen af dat zij zich zouden conformeren aan de uitkomst’. Niet waar dus!
  Het publiek, dierenwelzijnsorganisaties en zelfs de politiek lieten zich echter geen rad voor ogen draaien en ook specialisten op het onderhavige gebied bleven fel tegen. Het gebazel over zo genaamde robuuste corridors werd niet geslikt, bovendien na enige tijd ontstaat er natuurlijk toch weer overbevolking met als gevolg verhongering. Letterlijk en figuurlijk uitstel van executie dus.
  Op zijn opmerking over de zeearend en ganzen ‘ heb ik geen commentaar. Voor hen vormen hekken geen belemmering.

  Dierenwelzijn met voeten getreden
  Pas sinds zo’n 125 jaar praten we serieus over dierenwelzijn, resulterend in de Gezondheids en Welzijnswet voor Dieren van 24 september 1992. Artikel 36, tevens van toepassing op dieren die niet worden gehouden, zowel herkauwende en eenhoevige dieren, stelt duidelijk dat het verboden is de gezondheid of het welzijn van een dier te benadelen, en dat een ieder is verplicht hulpbehoevende dieren de nodige zorg te verlenen.
  De minister heeft indertijd hierop bedacht ten aanzien van de zorgplicht, dat dan de beide soorten landbouwhuisdieren maar als niet gehouden moeten worden beschouwd, maar dat hen de noodzakelijke zorg niet mag worden onthouden…

  In de winter is de populatie aan grote grazers te groot in relatie tot de draagcapaciteit van de vegetatie, met als gevolg voedselgebrek, verhongering, lijden en sterfte. In de échte natuur hebben dieren de mogelijkheid om naar andere gebieden te trekken, bovendien, een bonte verzameling aan predatoren houdt de omvang van de populatie binnen de perken.
  Staatsbosbeheer besloot op een gegeven ogenblik wel tot afschieten op basis van een dagelijkse inspectie, maar dat betrof dan ‘dieren zonder toekomstperspectieven’, dat wil zeggen dieren die al langere tijd zinloos leden. Waarom dan niet preventie van de voorspelbare overbevolking combineren met preventie van lijden ten gevolge van voedselgebrek?

  Frans Vera stelt in het recente interview dat sterfte percentages, zoals geconstateerd in de Oostvaardersplassen, ook in Oost Afrika voorkomen en dus als normaal moeten worden beschouwd. De sterkste dieren zullen dan overleven. Dat is inderdaad het geval in Oost Afrika, waar vergelijkbare sterfte percentages niet ongebruikelijk zijn, maar er is wel degelijk een markant verschil in soorten doodsoorzaken.
  Staatsbosbeheer beweert dat ook op de Oost Afrikaanse savanne verhongering de hoofdoorzaak is van decimering van de reusachtige populatie grote grazers en predatoren geen rol van betekenis spelen. Dat is absoluut niet waar.
  Bovendien moet Vera uit de droom worden geholpen daar waar hij stelt, dat evenals in de Oostvaardersplassen, ook in Afrika de natuurgebieden door een hek worden omgeven. Al sinds zeven jaar kom ik jaarlijks een of twee keer in de belangrijkste natuurgebieden van Noord Tanzania en ook andere landen in de regio heb ik bezocht, maar een hek heb ik nooit gezien! De honderden duizenden zebra’s, gnoes en andere antilopen tellende kuddes migreren jaarlijks volstrekt over de Oost Afrikaanse savanne naar nieuwe weidegronden. Onbelemmerd door hekken, wegen, spoorlijnen en dijken als de losgelaten huisdieren in het geesteskind van Frans Vera.
  Dat tijdens de grote trak op de Oost Afrikaanse steppe talloze doden bij vallen is logisch, maar de vergelijking van Vera met de sterfteoorzaken in de Oostvaardersplassen is pure nonsens en grenst aan bedrog van argeloze lezers en onwetende politici.

  De sterfte tijdens de grote trek in de Serengeti en de Mara’s wordt veroorzaakt door ongevallen o.a. bij het springen van rivieroevers, predatie door krokodillen, fysieke uitputting van vooral zwakke jongen en oude dieren, besmettelijke ziekten, en verdrinking in de sterk stromende rivieren, die moeten worden over gestoken. Ook de sterfte onder jonge dieren, die nog te klein zijn om mee kunnen komen met de kudde, is substantieel. Door de vrijwel continue trek naar voedselrijke gebieden hebben de volwassen grote planteneters doorgaans weinig te lijden van voedselgebrek en hebben roofdieren relatief weinig invloed, omdat ze in hoge mate territoriaal zijn en ook hun jongen nog lang hulpbehoevend.
  Incidenteel sterven grotere aantallen dieren ten gevolge van een El Nino gerelateerde droogte, maar dat is absoluut geen jaarlijks terugkerend fenomeen.

  Permanente sterfte – los van de sterfte door ouderdom – is onmisbaar om het ecosysteem in balans te houden. In dit verband is het interessant eens te zien wat de voornaamste doodsoorzaken zijn. De sterfte in de oneindige vlakten van Serengeti en de Mara’s wordt vooral veroorzaakt door ongevallen onder andere vertrappen in de dicht op elkaar drommende dieren bij nauwe doorgangen, bij het springen van rivieroevers en predatie door krokodillen. Maar ook fysieke uitputting van vooral zwakke jongen en oude dieren, besmettelijke ziekten (runderpest, TBC, miltvuur, parasieten) en verdrinking in de sterk stromende rivieren, die moeten worden over gestoken, eisen een aanzienlijke tol.
  Door de vrijwel continue trek naar voedselrijke gebieden hebben de grote planteneters hier relatief weinig te lijden van voedselgebrek, op periodes van extreme droogte na, waarover later. Roofdieren hebben relatief weinig invloed op de omvang van de populaties grote grazers, omdat katachtige roofdieren in hoge mate territoriaal zijn en ook hun jongen nog lang hulpbehoevend.
  De invloed van roofdieren op de populatiegrootte speelt eigenlijk alleen een rol van belang bij grote grazers als zebra’s, gnoes en enekele kleinere antilopensoorten, die niet meedoen aan de jaarlijkse trek. Dit laatste is het geval is in de Ngorongoro krater, een situatie waar de dieren niet kunnen ontsnappen. Hier dus geen verliezen ten gevolge van een uitputtende trek, krokodillen, verdrinking en ongelukken, maar in dit geval reguleren de roofdieren de aantallen.
  Nu en dan sterven grotere aantallen dieren ten gevolge van droogte, maar dat is zeker niet een algemeen en jaarlijks terugkerend fenomeen. Maar verhongering doordat de dieren van hun traditionele weidegronden worden verdreven door menselijke activiteit speelt in de meeste natuurgebieden bepaald wel een rol.
  De Serengeti wildebeest (gnoe) populatie heeft na het stoppen van de grote runderpest epidemie eind vijftiger jaren van de vorige eeuw, een explosieve groei doorgemaakt. Tussen 1960 en 1977 werd het aantal gnoes 6 keer zo groot, van 0,25 tot 1,4 miljoen dieren met een gemiddelde van 1,3 miljoen. Onderzoekers vermoeden dat met dit aantal dieren en onder de huidige regenval de draagkracht van de vegetatie van de Serengeti haar limiet heeft bereikt. Stropen, infectieziekten en predatie door leeuwen en hyena’s kosten relatief weinig dieren het leven, maar de sterfte door verongelukken, vertrappen en verdrinken eisen een flinke tol.
  De grootste verliezen vinden echter incidenteel en onregelmatig plaats ten gevolge van voedseltekorten in het droge seizoen, waarbij vooral de neonatale sterfte (0-4 mnd.) substantieel is en ook veel jongere kalveren (5-11 mnd.) omkomen. Vooral de droogte van 1993-1994 eiste een zware tol, 75% van de sterfte kon worden toegeschreven aan ondervoeding.
  Sterfte onder de volwassen dieren was relatief gering en afhankelijk van de populatiedichtheid. Wel was er in periodes van voedselschaarste een afname van het aantal drachtige dieren van 95% naar 88%.
  De sterfte onder de wildebeesten of gnoes betreft dus vooral de mortaliteit onder kalveren van minder dan een jaar oud, zeer jonge dieren in het bijzonder, en is de resultante van de omvang van de populatie in samenhang met de hoeveelheid regen in het droge seizoen.

  Ter overdenking: Dus evenals in de Oostvaardersplassen, is ook in de Serengeti met haar grote diversiteit aan doodsoorzaken, de sterfte ten gevolge van voedseltekorten de voornaamste doodsoorzaak.
  Een in mijn beleving essentieel verschil is echter dat in de Serengeti sterfte door ondervoeding nu en dan optreedt bij achterblijvende regenval in het droge seizoen, waarbij – niet belemmerd door hekken – de sterkste kalveren nog kans zien nieuwe graslanden te bereiken, terwijl in de Oostvaardersplassen gezonde volwassen dieren worden doodgehongerd achter onneembare afscheidingen.

  De invloed van roofdieren op de populatiegrootte speelt eigenlijk alleen een rol van belang bij grote grazers als zebra’s en gnoes e.d., die niet meedoen aan de jaarlijkse trek, zo als het geval is in de Ngorongoro krater, een situatie waar de dieren – evenals in de Oostvaarders Plassen - ook niet kunnen ontsnappen.
  Hier dus geen verliezen ten gevolge van een uitputtende trek, krokodillen, verdrinking e.d., maar in dit geval reguleren de roofdieren de aantallen.
  Een regulatiemechanisme waarvan Vera stelt, dat dat nauwelijks invloed heeft in Europese omstandigheden. Dr. Jan van Haaften, die daarnaar onderzoek deed meldde dat in Europa predatoren als bij voorbeeld wolven wel degelijk een regulerende invloed hebben op de aantallen wilde hoefdieren.

  Onderzoek naar een oplossing
  Bij het in toom houden van de opgesloten (landbouwhuis)dieren in de Oostvaarders Plassen is zonder meer een rol voor de mens weg gelegd.
  Vergroten van het terrein en het aanleggen van ‘robuuste corridors’ is letterlijk en figuurlijk uitstel van executie en bijvoedering in tijden van voedselschaarste is slechts symptoombestrijding.
  Verwijderen van de overtollige dieren – maar dan voordat er sprake is van ernstig lijden - lijkt de enige reële oplossing.
  Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met publieke onrust, maar goede voorlichting moet de kou uit de lucht kunnen halen.
  Niet vergeten mag worden, dat ook predatoren voor continue onrust zorgen!
  De kadavers kunnen een goede bestemming vinden in dierentuinen en in de diervoederindustrie. De edelherten mogen naar de poelier ter vervanging van het geïmporteerde en speciaal gefokte hertenvlees.
  Een klein deel kunnen we laten liggen voor aaseters.
  De veterinair-hygiënische aspecten blijven nu maar even onbesproken.

  Landschapsbeheer ten behoeve van een bijzonder soort (uitgestorven) landschap met behulp van grote grazers – zelfs al moeten we onze toevlucht nemen tot Konickpaarden en fake oerossen (landbouwhuisdieren dus!) – blijft een interessante insteek. En op zich is het experiment beslist een succes geworden.
  Maar in mijn beleving is er maar één oplossing om ondragelijk lijden en verhongering van deze paarden, koeien en edelherten te voorkomen, en dat is de aantallen door een gericht afschot reguleren:
  - De overtollige dieren gelijkelijk verdeeld over het jaar verwijderen, zoals als predatoren in het wild ook doen, met mogelijk een piek tegen de winter,
  - Tussentijds blijven selecteren op oude, zieke, kreupele en wrakke dieren zo als inmiddels gelukkig gebeurt,
  - Het afschot afstemmen op de draagcapaciteit van de vegetatie,
  - Deze strategie in alle eerlijkheid communiceren met het publiek.

  Er bestaan op dit moment – na invoering van het zo genaamde verbeterd predatormodel dus – geen wezenlijke verschillen meer tussen Staatsbosbeheer en degenen, die zich het lot van de hongerende dieren aantrekken.
  Het gaat er nu alleen nog om: wachten we met afschot tot de dieren verhongeren en ernstig lijden, óf anticiperen we op populatie omvang, seizoen en voedselaanbod en plegen voordat lijden manifest wordt een gericht afschot.
  Tragisch is in mijn optiek dat het geschil tussen Staatsbosbeheer en andere instanties hem niet eens zit in de jaarlijkse en onontkoombare sterfte, maar alleen in de manier en het moment waarop die sterfte wordt gerealiseerd. En dat laatste lijkt me een volstrekt ondergeschikt doel binnen het verder zo succesvolle experiment Oostvaardersplassen.


  Dr. Maarten Th. Frankenhuis.
  Oud hoogleraar Faculteit Diergeneeskunde
  Oud directeur Natura Artis Magistra
  Voorzitter van de Raad van Toezicht Zodiac Zoos

 • no-profile-image

  jankees pieterse

  Hopelijk gaat het dan wel om alle dieren in alle natuurgebieden in heel Nederland. En niet alleen in Flevoland. Zou het eigenlijk wel geregistreerd zijn hoeveel van die grote grazers er in ons land rondlopen achter bordjes: "niet betreden. kwetsbaar gebied"?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je hebt weer helemaal gelijk Karin. Zoals ook de heer Frankenhuis al heeft gesignaleerd, gaat het helemaal niet om wild levende dieren. Er staat een raster om het hele gebied en het grootste deel ervan is water en rietland waar geen enkele grote grazer in kan leven. Het is gewoon een intensieve veehouderij van circa 1400 ha begraasbaar gebied, dat totaal verrabbezakt is. Het betreft dus gehouden dieren en die moeten goed verzorgd worden. Punt! Heckrunderen zien er wel erg oerrundachtig uit, maar zijn door de gebroeders Heck teruggefokt uit een Corsicaans-Spaans-Schots-Hongaarse mengelmoes.Dat heeft met 'natuurlijk' geen snars van doen. Ze zien er alleen natuurlijker uit dan een Holsteiner of een MRIJ-koebeest. Zoals je zelf al schrijft is ook het Konikpaard helemaal geen wild ras. Ze werden gefokt uit de Tarpan en worden in Polen, de Baltische staten en Rusland gewoon als werkpaard gehouden. Ik kan mij niet voorstellen dat er deze winter niet meer dan 3 runderen en 18 paarden zijn omgekomen, terwijl ik aan de ware doodsoorzaak van die 108 herten ernstig twijfel. Want ik weet hoe een aantal SBB-ers al sinds 1995 watertandend loopt te trappelen om herten te 'beheren'. Door hen blauwe bonen te voederen! Vanuit een dienstvoertuig! Daarom vind ik dat de overheid moet ingrijpen om te voorkomen dat natuurreservaten die met gemeenschapsgelden in stand worden gehouden, niet nog verder verworden tot slechte veehouderijen en stiekeme wildbanen!

 • no-profile-image

  verbaasde

  Herkauwer/pestvogel, Je hebt gelijk,de overheid moet ingrijpen. Maar HOE?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Precies, Verbaasde Lezer! Gewoon gecontroleerd graasbeheer en weg met al die uitheemse kinderboerderijdieren. In het geval van de Ovpl komen daar dan ook weer de Reeën terug (zijn er uitgestorven nadat er de herten, koeien en paarden werden uitgezet) en ook de weidevogels, terwijl de 80.000 ruiende grauwe ganzen het gebied ook weer normaal ecologisch kunnen benutten.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Koetje Boe, je hebt groot gelijk dat er in de kalver- en veulenperioden na half mei 2008 nog erg veel jongen geworpen moeten zijn van rund, paard en hert. Daarom is het zo'n onwaarschijnlijk verhaal dat Breeveld nu ophangt. Spotvogel bevestigde mij zojuist dat Breeveld de genoemde aantallen plein publiek in die touringcar heeft opgesomd. Hij had het toen over koeien/stieren, paarden en herten. Niet over de jonge aanwas van dat voorjaar. Kwam dus neer op 6800 grote grazers. Er moet daar dus maar eens heel nauwkeurig worden geinspecteerd door ervaren dierentellers. maar absoluut NIET vanuit SBB of LNV. Want dan komt de waarheid nooit boven het volkomen kaalgegraasde maaiveld uit! Ook moet er vanaf heden heel goed worden gekeken naar mogelijk heimelijke wegvang en afvoer van dieren. Dat kan door de aanwezige vangkralen dagelijks te inspecteren op verse sporen. Verder zou er aan de hand van luchtfoto's gezocht kunnen worden naar klandestien begraven kadavers. En de NMA zou eens gronding in de boeken van alle veehoudende natuurbeherende organisaties kunnen gaan neuzen. Want zoals je zelf al stelt: het is onacceptabel als de biologische veehouderij op deze manier, gesubsidieerd en mestwetgevingvrij, wordt beconcurreerd!

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Nou dan kunnen de jager toch een pennetje met anti-nazaat in die bevallige hindesachterwerkjes schieten...Doen ze ook een keer iets echt nuttigs........

 • no-profile-image

  esther van maanen

  Hé Katja, er zijn hier toen in de Eempolders ook veel ganzen vermoord door een bedrijf uit Lelystad. Grauwe en Canda's. Dat gebeurde op terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten volgens mij. We zullen komende voorjaar dubbel goed opletten. Ik hoop dat de PvdD hier een eind aan gat maken.

 • no-profile-image

  gerard van den hoven

  Het wordt echt hoog tijd dat hier paal en perk aan wordt gesteld. De natuur is geen veehouderij! En ook een veehouderij hoort zijn beperkingen te hebben.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Inderdaad Koetje Boe, een duidelijk verhaal met goeie foto's. Bedankt voor de tip.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je hebt gelijk Verbaasde Lezer. Het probleem Ovpl moet deugdelijk worden opgelost en als dat op een ethisch aanvaardbare wijze gebeurd dan zal men zich daarin moeten schikken. Met dank aan SBB die alles zo vreselijk uit de hand heeft laten lopen! Als de veebezetting binnen het raster genormaliseerd is zal hopelijk ook het krankzinnige plan om er wolven en elanden uit te zetten schielijk worden ingeslikt. Want het zou absurd zijn om door te gaan met deze uit de hand gelopen idioterie. Als ik het goed begrijp dan wil Edelschwein in zijn vermomming van grote wroeter zich verdienstelijk gaan maken als colporteur van anticonceptica onder willige hindes. Daar zal ik mij verre van houden!

 • no-profile-image

  leo van den bergh

  Geachte heer Frankenhuis. Met uw uitgebreide zeer deskundige uiteenzetting geeft u dit forum en het Agd een moeilijk te kwantificeren méérwaarde. Als Vera-scepticus van het eerste uur volg ik de ontwikkelingen in de Oostvaardersplassen en in andere "natuurontwikkelinggebieden" al vele jaren op de voet en dit met groeiende afschuw en zélfs niet zelden onverholen weerzin! Ook ik ben bekend met een groot aantal Afrikaanse niet omrasterde wildparken in Tanzania, Zimbabwe, Zambia, Botswana en Namibië en het was mij van meet af aan zonneklaar dat Vera loepzuivere nonses verkocht. Dat heeft ons land en onze karakteristieke natuur inmiddels al zovéél onomkeerbare schade opgeleverd, dat de maat naar mijn overtuiging méér dan vol is. U gaat in uw bijdrage niet in op de ganzen en zeearenden. Als ornitholoog die ruim veertig jaar werkzaam was in het ecologisch natuurbeheer, kan ik uw uiteenzetting dus enigszins verbreden. De Ovpl zijn al veertig jaar lang het belangrijkste ruigebied van de Noordeuropese broedpopulaties van de Grauwe Gans. Daarnaast herbergt het gebied zélf een grote broedpopulatie van deze vogels en zijn er ook in de wijde omgeving- met name in de tegenoverliggende Noordhollandse laagveenpolders - omvangrijke broedpopulaties ontstaan. Voor al deze vogels vormen de Ovpl letterlijk hét Pied a Terre bij uitstek. Vera en SBB walsen nu al decennialang heen over deze grote natuurlijke ecologische waarde (80.000 noorse-zweedse-deense-duitse rui-migranten zijn wel te vergelijken met rondtrekkende Afrikaanse zoogdierkudden dunkt mij) en hebben het gebied volgeplempt met gedomesticeerde koeien, stieren, paarden en herten, die hun eigen leefmilieu wel moeten vernietigen. Domweg omdat zij dag in dag uit moeten éten. En die dat noodzakelijke voedsel vanzelfsprekend niet op de effectief begraasbare 1400 ha kunnen vinden. Dat kon een onnozele dreumes al in 1990 voorspellen! Maar niet de toenmalige doctorandus Vera uit Amsterdam- Centrum. Thans uiteraard voorzien van de door hem ten koste van de Nederlandse natuur nagestreefde leerstoel aan de WUR! De Grauwe Ganzen vervullen ecologisch de functie van duizendvoudige beheerder van de voortschrijdende successie van de rietvegetaties in de Ovpl en houden het moeras open. Maar de ca. 80.000 ruiende noordelijke gasten hebben in de maanden mei/juni juist ook grazige vegetaties nodig. Nét als de residente ganzen met hun in die periode opgroeiende kuikens. Maar de grofweg 7000 grote grazers laten geen spriet vegetatie meer staan! Resultaat: de 80.000 ruiers worden genoodzaakt (want kunnen immers enkele weken niet vliegen) om aquatisch te foerageren, wat een sterke eutrofiëring van het ondiepe zoetwatermoeras veroorzaakt. En de hongerende families van residente vogels steken in arren moede de Oostvaardersdijk over en zwemmen met hun pullen naar Waterland-Oost, Marken en de Zeevang, zoals ik afgelopen voorjaar ontdekte. En dan nog dat Zeearendpaartje. Welnu: de 'Vliegende Deur' is in Noord-, Midden -en Oost- Europa op tal van plaatsen talrijker dan bij ons de Torenvalk. De populatie breidt zich al vele jaren westwaarts uit en het was voorspelbaar dat er een Nederlandse vestiging zou komen. Het zou absurd zijn geweest als zo'n broedpaar zich hier niet had gevestigd. Net zoals de Kraanvogels in Fochteloo. Net zoals de Wilde Zwanen in Drenthe. Net zoals de Grote zilverreigers op meerdere plaatsen. Enfin: het is zinloos om geografische dispersie van zich (al dan niet klimaatgerelateerd) uitbreidende soorten vanuit het verwerpelijke monstrum "nieuwe natuur" te verklaren. Ik kijk liever naar de landschapsecologische kosten. En moet dan concluderen dat het "beleid" dat door SBB en andere organisaties (door voortdurende Veraiaanse misleiding) al jarenlang tot dagelijkse praktijk is verworden, ons land al bijna de complete weidevogelbevolking heeft gekost. Langs de grote rivieren - eens een van de bolwerken - broedt nauwelijks nog een Grutto! Maar des te méér ruigte- en struweelvogels! Ik focus maar even op dit zeer schadelijke neveneffect van het existeren van de mens Vera en hoop dat er nu eindelijk een definitief einde gaat komen aan een al ruim twee decennia durende dwaling, die onafwendbaar tot chaos en verwording moest leiden. Wat mij betreft stuurt men deze man morgen nog, op kosten van LNV en de WUR, met emeritaat en ontneemt hem elke permissie om nog ooit een voet buiten geasfalteerde wegen en paden te zetten. Want dankzij hém worden er straks dagelijks vanaf hoogzitten door hobbyjagers beheersmatig koeien, paarden en herten "selectief afgeschoten". En is onze moeizaam verworven beschaving een stevige trede verder afgedaald op de neergaande weg naar barbarij.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Koetje Boe, volgens mededeling van beheerder Hans Breeveld in een touringcar vol getuigen op 18 mei 2008 's middags rond 15.00u waren er op dat moment 2000 Heckrundren, 2200 Edelherten en 2600 Konicks. Als er nu nog evenveel herten lopen en veel minder paarden en koeien dan moeten er dus erg veel dieren gestorven (en Rendac afgevoerd of klandestien begraven), heimelijk geslacht en verhandeld of naar elders verplaatst zijn. Het moge dan een redelijk groot gebied zijn, maar in zo'n verdwijntruc geloof ik niet!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nav bericht 01:02, Mestvork lenen, Spotvogel?

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Heer Frankenhuis, er valt in dit land niets over het afschieten van koeien, paarden en herten met het publiek te communiceren. Zoiets doet men gewoon niet. Punt. Uit! Ik kom al jarenlang dagelijks veelvuldig in contact met erg veel mensen en weet ongeveer wel hoe de vlag er bij hangt voor wat betreft de acceptatie van alles wat met jacht te maken heeft. Dat wordt maar door een paar procent van de bevolking gedragen! Spotvogel heeft het hieronder om 17.06u nog duidelijk aangegeven: in plaats van schieten kunnen dieren ook gewoon weggevangen worden. Het is tenslotte niet de Serengeti maar slechts een omrasterde veehouderij. Al denkt SBB daar kennelijk anders over.

 • no-profile-image

  verbaasde

  Spotvogel,Wrakke landbouwhuisdieren worden WEL afgeschoten, Met een schietmasker welteverstaan. dit puur uit dierwelzijnsoogpunt. Een spuitje kan ook maar is uit humaan oogpunt niet beter.Emotioneel gezien komt het anders over maar daar heeft bereffend dier geen boodschap aan.
  Dan het vangen van dieren in de OVP, op zich een goed plan. Maar dan:wat doen we er mee? Eeuwig deporteren naar kinderboerderijen en dierenparkjes kan ook niet. Dus zullen dieren moeten worden gedood.En als die dieren toch dood moeten dan graag op zo,n manier dat we ze nog kunnen opeten.(vernietigen is toch wel een beetje verspilling van een prachtig product.)Ik ben het er over eens dat het nu niet goed gaat in de OVP maar we moeten wel een oplossing bedenken voor dit probleem,alleen veroordelen en vervolgens omdraaien is me te makkelijk.Wat is jouw oplossing Wipstaartje??

 • no-profile-image

  jacques van aalten

  Ik lees wel heel erg veel zeer waardevolle informatie in dit forum en vraag mij af of de Kamerleden hiervan wel op de hoogte zijn. Het komt op mij over dat Staatsbosbeheer opzettelijk cruciale natuurwaarden van de Oostvaardersplassen ondergeschikt heeft gemaakt aan een volkomen waanidee. Dat is zeer ernstig!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Excuus Koetje Boe, ik had natuurlijk moeten schrijven: "dat er in de kalver- en veulenperioden SINDS mei 2008 nog erg veel jongen geworpen moeten zijn" etc.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Eindelijk een wijs besluit van de kamer. Als de grootvee (= koeien, paarden en herten)dichtheid in de Oostvaardersplassen gerelateerd wordt aan de primaire productie aan eetbaar gewas op jaarbasis, dan blijft er van die enorme kudden niks meer over. Vooropgesteld natuurlijk dat de draagkracht niet wordt bepaald door kneuzen van LNV, SBB en andere discutabele belangenpartijen. En by the way: hoe kan Verburg zo'n uitspraak doen terwijl de meteorologische winter pas halverwege is?

 • no-profile-image

  wandelaar

  IJzersterk verhaal Spotvogel. NM is hier bij de Botshol in Nellestein in 2008 ook aan het ganzenmoorden bezig geweest. En ze hebben toen meteen ook maar de Buizerds, Torenvalken, Kiekendieven, Kraaien, Kauwen en Eksters laten afschieten. Vorig jaar liet jij ze schrikken op Hemelvaartsdag. Geen moordpartijen toen! Ik steun je door dik en dun. En ik weet dat ik ook altijd op jou kan rekenen. Groetjes van Katja.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Ik kan een heel eind met je meegaan Spotvogel. Bij het beheer van natuurlijke open gebieden zoals graslanden, kwelders, platen en heiden kunnen grazers wel een goede functie vervullen, maar alleen als ze beherderd worden of zeer gecontroleerd worden ingeschaard. Anders wordt het geheid een rotzooitje. Daarom moeten dieren ook niet worden geleased van een derde partij (bijv stichting Ark), want die heeft andere belangen dan die van het ecologische natuurbeheer. Er moet worden afgestapt van de idee dat het aankopen van gebieden zonder voortdurende zorg kan leiden tot duurzaam natuurbehoud en het beseft moet groeien dat het ecologisch verantwoord beheren de basisvoorwaarde voor natuurterreinbezit dient te zijn.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er moeten toch écht goeie reprortages met duidelijke foto's komen over de dierenbeulerijen in de Oostvaardersplassen. En er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de wérkelijke aantallen koeien, stieren, paarden en herten. Niet volgens opgave van SBB zelf en ook niet van bedrijven die zich voor gekleurde info laten betalen!

 • no-profile-image

  antoon van welderen

  Er heeft altijd al een vies luchtje aan het Oostvaardersplassengebeuren gezeten. De geur van hobbyjacht, achterbaksheid, volksverlakkerij, leugens, bedrog, dierenmishandeling, misbruik van gemeenschapsgelden en nog veel méér. Niet die dieren moeten verhongeren , maar de schuldigen zouden per direct op water en brood gezet dienen te worden. Waar? Mij dunkt: aan de kopse zijden van het gebied is penintentaire opvangcapaciteit ruimschoots voorhanden!

 • no-profile-image

  koetje

  Gewoon een verplichte excursie uitschrijven voor 150 man sterk m/v.Liefst zsm en ijs en weder dienende.Daags na de excursie een stevig debat en na afloop gaan stemmen,ieder op persoonlijke titel.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Spotvogel gaf een goed beeld van de vergassingsmoord die SBB en NM op onze wilde ganzen gepleegd hebben. Daarover is een DVD gemaakt. Deze is gratis aan te vragen bij www.de faunabescherming.nl onder vermelding van 'Ganzenvangst in de Honswijkerwaard'.

 • no-profile-image

  wipstaartje

  Zo te zien op internet zijn ze nog niet massaal aan het boeken geslagen Herkauwer.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik weet wel zéker dat er nooit iemand onderzoek heeft gedaan naar de minimum eisen voor de veedichtheid van loslopende kudden ingerasterde herten, heck runderen en konikpaarden in onbemeste schrale moerasgebieden op zandige bodem. Iedere geconsulteerde 'specialist' zal daar een eigen oordeel over geven en er een prijskaartje aanhangen. Maar het probleem is dat de uitgangssituatie nooit meer onderzocht kan worden. Want zo'n onderzoek had namelijk éérst uitgevoerd behoren te worden, voordat het eerste hert, koe of paard werd uitgezet! Alle begrazingsonderzoek dat indertijd (jaren '70 - '80) door het toenmalige RIN werd uitgevoerd is irrelevant, omdat er toen naar heel andere vee-rassen werd gekeken! En bovendien met heel andere doelstellingen!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Je kunt voor mijn part de Lepelaarplassen er ook nog bijtrekken, maar als er niet heel gauw iets gebeurd aan de veel te grote populaties herten, koeien en paarden dan blijft het dweilen met de kraan open. Er moet NU worden ingegrepen, voordat die gekken het zovér hebben dat er wildcorridors door de hele polder en het Veluwemeer naar de Veluwe worden aangelegd. En over de Rivieren. En naar Duitsland! Daaraan moet geen eurocent meer verknoeid worden. Het is wel mooi geweest zo!

 • no-profile-image

  jacques van der tol

  Er heeft nooit een deugdelijk plan ten grondslag gelegen aan de begrazingsdichtheid van de Oostvaardersplassen. En er is bij SBB niemand met verstand van zaken. Zéker beheerder Breeveld en adviseur Vera niet. Die rotzooien maar wat aan en jagen waanideeën na. Voor zover dat onafhankelijk mogelijk is zou er een advies van prof. dr. Herbert Prins van de vakgroep Resource Ecology van de WUR nodig zijn. De WUR, helaas! Het is niet anders!

Laad alle reacties (72)

Of registreer je om te kunnen reageren.