Home

Achtergrond 320 x bekeken 5 reacties

Toestemming NMA nodig bij landbouwfusie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) vindt dat een vergunnig is vereist voor de fusie van Agrifirm en Cehave Landbouwbelang.

De NMA vreest dat er na de fusie mogelijk onvoldoende aanbieders van kunstmest overblijven in delen van Noord-Nederland.

De leden van beide landbouwcoöperaties besluiten eind maart over de fusie. NMA beslist binnen dertien weken na het aanvragen van een vergunning voor een fusie. Als een fusie zou leiden tot een machtspositie die de concurrentie beperkt, kan NMA daaraan voorwaarden verbinden of die in een uiterste geval verbieden.

Cehave Landbouwbelang telt zesduizend leden en heeft een jaaromzet van 1,2 miljard euro. Agrifirm heeft 15.000 boeren en tuinders als lid en heeft een jaaromzet van 900 miljoen euro.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bartje

  En wat te denken van de concurrentie op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen? Hopelijk doet de NMA nu ook weer moeilijk over een fusie in de landbouw. Dit keer in het voordeel van de boeren.

 • no-profile-image

  bartje

  Je kunt het best met twee maten meten noemen maar een ding mag duidelijk zijn. Er komen steeds minder plaatsen waar je je kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen kunt kopen. Dit is dus per definitie slecht voor de afnemers (boeren). Dan mag het nieuwe agrifirm wel zeggen dat ze een bedrijf van de boeren zijn en dus altijd tegen gunstige voorwaarden kunnen leveren. We weten zelf wel beter. Als je ze om prijzen vraagt weten ze niks. Je moet gewoon maar laten leveren en achteraf erop vertrouwen dat ze je geen poot uittrekken. Als je na lang wachen dan toch een prijs krijgt zijn ze altijd te duur.

 • no-profile-image

  lol

  Ik heb ook maar een beperkt aantal aanbieders voor mijn voedselpakket, maar daar wordt niet naar gekeken?

 • no-profile-image

  H

  De ene fusie wordt goedgekeurd omdat we in een west-europese markt leven met voldoende andere aanbieders/afnemers ook buiten Nederlan en nu zal het een probleem zijn omdat er in Noord-Nederland te weinig aanbieders overblijven, hoezo meten met verschillende maten!!!

 • no-profile-image

  a hamstra

  cehave, zlto , agrifirm, nma moet helder maken, wie er aan de touwtjes trekt achter deze multinational. zo dat de boer weet wie
  er op uit is alle macht naar zich toe te trekken ,over de rug van de boer , want een ding is zeker zij worden rijker en de boer armer

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.