Home

Achtergrond 696 x bekeken 6 reacties

'Te veel stikstof slecht voor kwaliteit uien'

Als telers meer dan 120 kilo stikstof per hectare geven aan zaaiuien, gaat de kwaliteit achteruit van de uien die lang worden bewaard.

Dat stelt Evert Steenge, adviseur voor de uienketen. "Daarom is de gebruiksnorm die landbouwminister Gerda Verburg heeft vast gelegd beter voor de uiensector. Veel uien worden lang bewaard."

Verburg heeft eind vorig jaar de nieuwe gebruiksnormen gepubliceerd. Voor zaaiuien geldt een gebruiksnorm van 120 kilo stikstof per hectare. De norm dreigt het rendement van de uienteelt onderuit te schoffelen, vindt de LTO-vakgroep Akkerbouw. Onderzoek van het onderzoeksinstituut PPO-WUR heeft aangetoond dat 170 kilo stikstof nodig is. De vakgroep dreigt naar de rechter te stappen als verder overleg met het ministerie niks oplevert.

Het PPO heeft gedurende twee jaar bemestingsonderzoek gedaan, zegt onderzoeker Wim van Dijk. "Het oude advies ging uit van maximaal 120 kilo stikstof bij zaaiuien. Maar de indruk was dat dat advies niet meer paste bij de hogere opbrengsten. Daarom heeft het PPO nieuw onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de behoefte van zaaiuien nu rond de 170 kilogram stikstof per hectare ligt. Een reden voor de hogere N-behoefte kan zijn dat nu andere rassen worden geteeld. We stellen in het nieuwe onderzoek wel vast dat er geen duidelijke relatie is tussen stikstofbemesting en hogere opbrengsten. Dat is bij een gewas als tarwe veel duidelijker te zien. De omstandigheden spelen een grotere rol dan de N-gift."

De Commissie Deskundigen Meststoffenwet heeft het nieuwe advies volgens Van Dijk positief beoordeeld. "Als je minder dan 170 kilo stikstof gebruikt kan de opbrengst 0 tot 5 ton per hectare lager uitvallen."

Adviseur Steenge vindt dat zo’n hoge N-gift een risico geeft. "Je hebt bij de lang bewaarde uien veel meer kans op zachte en kale uien. Dat is in dit onderzoek niet meegewogen. Nederland exporteert een groot deel van de uien en heeft een traditie in het lang bewaren van uien. Gezien het belang van de export zou de sector zich zorgen moeten maken over dit effect op de kwaliteit."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Wie teelt er nu eigenlijk? De akkerbouwer of het ambtenarenlegioen? Je hebt als teler zo veel variabelen waarmee je rekening moet houden dat 1 prof. dr. Steenge daar onmogelijk een sluitend advies over kan uitbrengen.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  De hardheid van de uien heeft naar mijn idee niets te maken met de N-gift. De invloed van de grondsoort is veel belangrijker.

 • no-profile-image

  eten moet ook eten

  @Pipo: Handelaren zeggen zo veel en lullen zoals het hun uitkomt.

  Hoeveel N geven ze in Groningen dan? Minder dan 120 kg/ha??

 • no-profile-image

  willem

  Wat een ambtenaar die evert !
  Kijk eerst es in de praktijk wat er gebeurt voor alles over 1 kam te scheren.
  Een boer weet echt wel waar hij mee bezig is ! Wat een amateur die steenge

 • no-profile-image

  pipo

  Neem een voorbeeld aan de Groningse uientelers Nop´ers Zeeuwen etc.

  Ons altijd voor gek verklaren, maar waar komen de meest harde uien weg (als ik het van de handelaren mag geloven)?

 • no-profile-image

  spunta

  Al gebruik je het niet in de uien dan heb je tenminste die ruimte weer voor de rest van het bedrijf

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.