Home

Achtergrond 159 x bekeken

Sluizen open voor de natuur

In Zeeland gaat een aantal sluizen de komende tijd regelmatig langer en vaker open ten behoeve van de natuur.

Het gaat om een proef waarbij onderzocht wordt in hoeverre daardoor het zoete, voedselrijke water uit de delta de waterkwaliteit van de zoute Oosterschelde verhoogt. Ook zou het een positief effect kunnen hebben op de trek van vissen en op de groei van schelpdieren. Rijkswaterstaat en het Wereld Natuur Fonds (WNF) lieten dat dinsdag weten.

Vanaf deze week worden de Bergsediepsluis en de Krammersluizen tijdens laagwater vaker en langer open gezet. Zo komt extra, zoet en voedselrijk water uit het Volkerak-Zoommeer in de Oosterschelde.

"Delta's zijn van nature zeer voedselrijk door de vermenging van zoet en zout water. De productiviteit van een delta ligt gemiddeld 20 keer hoger dan die van open zeewater. Daardoor zijn delta's van doorslaggevend belang voor schelpdieren en als kraamkamer voor veel vissoorten'', aldus het WNF.

In het initiatief werken Rijkswaterstaat en het Wereld Natuur Fonds samen met Zeeuwse natuurorganisaties, de schelpdiersector en Provincie Zeeland. De eerste resultaten van de proef worden in de zomer verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.