Home

Achtergrond 343 x bekeken

Resultaten proeven slateelt op water hoopgevend

Een proef van de teelt sla op water is hoopvol, maar nog niet rendabel.

Dat bleek tijdens de Landelijke sladag in Schipluiden. Teler Chris Noordam, van Topkrop, heeft de proef een half jaar geleden opgezet in samenwerking met Cultivation Systems uit Den Haag.

Volgens Maurice van der Knaap van Cultivation is een productieverdubbeling per vierkante van botersla ten opzichte van de vollegrondsteelt mogelijk, maar moet de kostprijs verder omlaag. Bovendien moeten de arbeidskosten met 30 tot 40 procent omlaag met behulp van mechanische een oogst- en verwerkingslijn. "In de verre toekomst moet dan een kostprijs van 50 euro per vierkante meter op een areaal van 4 hectare haalbaar zijn."

Van der Knaap is content met de proeven. Groot voordeel van de teelt op water is dat de teeltruimte continu benut kan worden. Na de oogst kunnen de tempextrays waarin de sla groeit dezelfde dag gebruikt worden voor nieuwe aanplant. De wortels van de jonge slaplanten groeien vanuit de potjes in het water. In die fase dat de wortel boven het wateroppervlak hangt, is beregening nodig. Daarna groeit de wortel zelfstandig in het water.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.