Home

Achtergrond 668 x bekeken

Radboud Universiteit opent Natuurplaza

De Radboud Universiteit in Nijmegen opent volgende maand op de campus de Nijmegen Natuurplaza.

In Natuurplaza werken vrijwilligersorganisaties op natuurbeschermingsgebied samen met wetenschappers. Natuurplaza gaat onder meer gegevens leveren voor de Nationale Databank Flora en Fauna.

Dat heeft de universiteit vandaag bekendgemaakt. Volgens vogelaar en wetenschapper Chris van Turnhout zijn de gegevens die talloze vrijwilligers aanleveren, van onschatbare waarde. Hij analyseerde bijvoorbeeld de acht miljoen data die vogelaars leverden door alle 170 Nederlandse broedvogelsoorten in totaal 700.000 uur te observeren. Zo veel gegevens zou een wetenschapper nooit kunnen verzamelen, maar de informatie zou tegelijkertijd veel minder waardevol zijn zonder een wetenschappelijke analyse.

Van Turnhout, die later dit jaar hoopt te promoveren op zijn analyse van vogeldata, maakte van de miljoenen gegevens een model waarmee onder andere heel snel te zien is welke broedvogelsoorten succesvol zullen zijn en welke soorten gaan verdwijnen. Zo'n model kan beleidsmakers helpen bij het nemen van besluiten over landinrichting.

De wetenschapper en vrijwilliger van SOVON Vogelonderzoek stelt dat het herstel van landschappen het grootste effect heeft op het behoud van vogelsoorten. "Hier en daar wat plaggen en elders wat begrazen, wat later maaien om nesten te beschermen, het is allemaal pappen en nathouden'', zegt hij. ,,Duinen moeten stuiven voor de duinvogels. Weidevogels willen drassig grasland. En als je de overlast van grauwe ganzen wil bestrijden, moet je geen eieren uit nesten rapen, maar sappige graslanden weer laten verruigen. Dan worden er heel wat minder kleine gansjes groot.''

Behalve aan SOVON biedt Natuurplaza ook onderdak aan de stichting Bargerveen (onderzoek naar ecosystemen), RAVON (voor reptielen, amfibieën en vissen), de Zoogdiervereniging en de stichting VeldOnderzoek Flora en Fauna VOFF.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.