Home

Achtergrond 197 x bekeken 8 reacties

'Prikkel door hoge milieubelasting mogelijk'

Het verhogen van milieubelastingen kan ertoe bijdragen dat mensen en bedrijven klimaatvriendelijker worden.

Dit kan Nederland helpen om klimaatdoelstellingen te halen.

Dat blijkt uit verkennend onderzoek van adviesbureau CE Delft. Waar de Staat nu jaarlijks 20 miljard euro aan milieubelasting int, kan dat in de toekomst met 8 miljard euro toenemen. Zo zou de accijns op motorbrandstof met 20 procent omhoog kunnen en de belasting op gas en stroom met 50 procent. Verder zouden vrijstellingen aan bijvoorbeeld vervuilende industrie geschrapt kunnen worden en het btw-tarief op vlees verhoogd van 6 procent naar 19 procent.

Volgens de onderzoekers zouden mensen en bedrijven erdoor worden geprikkeld zuiniger om te gaan met energie. Het hoeft ze niets te kosten want de belasting op andere zaken, zoals bijvoorbeeld loonbelasting, zou omlaag kunnen. CE Delft voerde het onderzoek uit op verzoek van het ministerie van VROM. De studie wordt meegenomen in een mogelijke herziening van het belastingstelsel die het kabinet eerder aankondigde.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leen

  Overheid kan nog errug veel besparen op linkse adviesbureautjes en subsidiëren van "natuur- en milieuclubs".

 • no-profile-image

  jan

  Maak iedereen Rijksambtenaar met alle priveleges die er bij horen,bonussen en 13 maand.Veel natuur voor om alle vrije tijd door te brengen,hebben we weer een Griekenland erbij

 • no-profile-image

  johan

  Dit kan toch nooit toekomst hebben, het zou namelijk betekenen dat adviesbureau's en bedrijven met enkele computer haast geen energie gebruiken en tuinbouw en of transportsector en andere energiegebruikende sectoren even 50% meer betalen. Volgens mij gaat nederland dan failliet. Je zou het als enigste wereldwijd kunnen toepassen. Slecht dat ze hiervoor weer een onderzoekje nodig hebben.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Precies waar de hele klimaat hype om draait geld binnen halen.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hoe is het toch mogelijk dat een land dat ooit wereldwijd hoog stond aangeschreven in zo'n betrekkelijk korte tijd is afgegleden tot het lachertje van de eeuw. En dan ook werkelijk in alle opzichten. We worden hier geregeerd door een stel gekken zonder enige kennis van zaken.

 • no-profile-image

  gert

  Dit zal ook een boel werkgelegenheid kosten en een groot aantal ondernemers die er mee stoppen

 • no-profile-image

  Han

  Ik heb nooit gehoord dat negatieve prikkels opvoedkundig werken. Positieve prikkels werken meer motiverend. Geef degene die het goed doet een presentje >premie, lagere prijs o.i.d.< Dit motiveert de mensen. De voorgestelde belastingen zijn niet bedoelt om minder te gebruiken, maar om meer geld in de schatkist te krijgen. De enige winnaar zal de minister van financieen zijn en de verliezrs zijn de burgers en het klimaat en de winkels, door minder afzet, omdat we over minder geld beschikken.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Schrapen, schrapen en nog eens schrapen, totdat de bom een keer barst!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.