Home

Achtergrond 1232 x bekeken

'Prijs koolzaad stijgt'

De prijs van koolzaad stijgt na de zomer.

De huidige notering op de termijnmarkt onderwaardeert koolzaad, zegt de Duitse marktanalist Thomas Mielke, uitgever van Oil World.

Op de termijnmarkt Matif schommelde het augustuscontract vorige week tussen 284 en 286 euro per ton. Mielke constateert dat de koolzaadprijs wereldwijd in enkele weken fors is gedaald. "Dat kwam vooral doordat Brazilië veel soja oogst. Daardoor komt er veel sojaolie op de markt. Ook is in Europa veel koolzaad beschikbaar."

Maar het tij gaat na de zomer keren, verwacht Mielke. “Er is een tekort aan zonnebloemolie. Alleen in Europa wordt dit seizoen al 1,5 miljoen ton zonnebloemolie minder geproduceerd. Ook is wereldwijd minder olie gewonnen uit olijven, aardnoten en boomzaden. Daardoor stijgt de vraag naar koolzaadolie.”

Bovendien verhogen een aantal landen dit jaar de bijmengverplichting voor dieselolie. Mielke: "Daardoor stijgt het wereldwijde verbruik van plantaardige oliën en vetten met 6 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar. Ook wordt meer voedingsolie verbruikt."

Mielke voorspelt een verschuiving van sojaolie naar andere plantaardige oliën. "Soja is een overschotmarkt geworden. De prijs van sojaschroot daalt. Dat kunnen verwerkers alleen compenseren door de sojaolie duurder te verkopen. Ik raad telers aan hun koolzaad van de nieuwe oogst nog niet te verkopen."

Voorzitter Antoon Kleverkamp van de koolzaadtelersvereniging Colzaco heeft al aanbiedingen gehad van afnemers om het koolzaad te verkopen. "We wachten eerst af wat de prijs gaat doen."

Colzaco heeft de oogst van 2009 gemiddeld verkocht voor 285 euro per ton. Kleverkamp: "Dat was lager dan verwacht, maar we zijn er niet ontevreden over. De oogst van ruim 1.100 ton hebben we verkocht aan de Duitse oliemolen ADM. Zo’n 150 ton wordt verwerkt tot voedingsolie."

Colzaco won vorige maand de Horecava Innovation Award voor de koolzaadolie. Colzaco hoopt dit jaar meer olie af te zetten als voedingsolie. Colzaco telt 120 leden.

Of registreer je om te kunnen reageren.