Home

Achtergrond 283 x bekeken 2 reacties

Pekelwater maakt strooizout overbodig

De Groningse ondernemer Bert Alfing uit Termunterzijl denkt de oplossing te hebben gevonden voor het tekort aan strooizout.

Alfing heeft een machine ontwikkeld die pekelwater over het wegdek sproeit, liet hij vandaag weten. Pekelwater is volgens hem een goed alternatief om wegen sneeuw- en ijsvrij te maken.

Pekelwater is voldoende voorhanden, maar tot nu toe bestond er geen apparaat om het te verspreiden. Alfing is eigenaar van een agrarisch loonbedrijf dat zich onder meer bezighoudt met uitrijden van vloeibare kunstmest. Hij ontwikkelde de pekelwaterstraler waarmee in een rit 750 kilometer wegdek kan worden bespoten. De provincie Groningen gaat het systeem zo snel mogelijk toepassen op twee autowegen.

Het pekelwater is afkomstig van AkzoNobel in Delfzijl die strooizout produceert. Normaliter wordt pekelwater verdampt waardoor het zout overblijft, maar dat proces neemt veel tijd in het beslag terwijl het pekelwater zonder bewerking gebruikt kan worden. Volgens Alfing kan hij een gewone tankwagen in ongeveer een halve dag geschikt maken voor het spuiten van het zoute water.

De gemeente Overijsselse Hardenberg werkt sinds afgelopen week met een ander systeem. Daar zijn op verzoek van de gemeente vier giertanks aangepast om pekelwater te sproeien. Sinds woensdag wordt daarmee de gladheid op de belangrijkste lokale wegen bestreden.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Jan Berkvens

    Wij, de weggebruikers zeggen Agrarisch Nederland - Dank je wel -.

  • no-profile-image

    hardenberger

    Dit is niet de enige loonwerker, in de Stentor van afgelopen week staat een item over loonbedrijf Veltink uit Hardenberg die in deze gemeente ook mestapparatuur heeft aangepast om pekelwater mee te verdelen over de weg. Ze hebben ook tankwagens waarmee ze het pekelwater vervoeren

Of registreer je om te kunnen reageren.