Home

Achtergrond 243 x bekeken

PPO wil graag vervolg voor Perceel Centraal

Het woelen van de grond leidt tot een diepere beworteling en soms tot hogere opbrengsten.

Dat is één van de conclusies van het vierjarige project Perceel Centraal. Om de haken en ogen verder te onderzoeken wil PPO graag een vervolgproject starten.

Uit het onlangs afgesloten project Perceel Centraal blijkt dat de indringingsweerstand een belangrijke opbrengstverklarende factor is. "Biomassakaarten laten heel mooi verschillen in en tussen percelen zien", legt Klaas Wijnholds, onderzoeker op proefboerderij ’t Kompas van Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR), uit. "De relatie naar de bodem was snel gelegd. De gewasmassa laat goed zien of er in de bodem iets aan de hand is."

Uit proefveldonderzoek blijkt dat belemmering van de wortels veel opbrengst kost. "Als de wortels niet zo diep gaan, nemen ze ook minder vocht en voedingsstoffen op." Uit de proeven van afgelopen jaar blijkt dat woelen tot 60 centimeter leidt tot een lossere structuur, meer groeimogelijkheden voor wortels en op één van de twee proefvelden tot meer opbrengst. Zeker in een droog jaar is er een groter effect te verwachten.

Maar als het woelen niet goed wordt geïntegreerd in de bedrijfsvoering, kan het meer kwaad dan goed doen. Wijnholds: "Als je de grond losmaakt en je past verder niets aan, zoals bijvoorbeeld de bandenspanning, dan gaat de grond weer snel verdichten en vaster zitten dan voorheen."

Perceel Centraal is uitgevoerd door PPO-Valthermond, bieteninstituut IRS, onderzoeksinstituut HLB, Agrifirm en telers. Oorzaken van problemen kunnen nu worden aangewezen. Een hulpmiddel hierbij zijn de via perceelcentraal.nl te downloaden checklisten die per gewas zijn ontwikkeld.

De ideeën voor Perceel Centraal 2, met het oplossen van de problemen als doel, bevinden zich in de voorbereidende fase. "Het vervolg is nog onzeker", zegt Wijnholds. "Begin maart komen we weer bij elkaar om dit te bespreken. Dan moeten nog fondsen worden aangeboord. We hebben goede hoop."

Of registreer je om te kunnen reageren.