Home

Achtergrond 331 x bekeken

PPO: fytoplasma oorzaak wortelprobleem muscari

Problemen met de beworteling van muscari blijken te worden veroorzaakt door fytoplasma’s. Dat heeft het onderzoekinstituut PPO-WUR ontdekt.

Het was al bekend dat fytoplasma’s bewortelingsproblemen veroorzaken in hyacinten. Het PPO heeft ontdekt dat fytoplasma’s hetzelfde probleem veroorzaken bij blauwe druifjes (muscari). Fytoplasma’s zijn bacteriën zonder celwand. De bacteriën belemmeren de wortelgroei en de ontwikkeling van bloemen.

Volgens PPO-onderzoeker Peter Vink nemen de problemen met fytoplasma’s toe bij hyacinten. “We zagen ook afwijkingen bij muscari, maar hadden de oorzaak nog niet achterhaald. Het blijkt nu dat die problemen ook worden veroorzaakt door fytoplasma’s.”

De celwandloze bacteriën worden overgebracht door een insect, de dwergcicade. Vink: “Muscari werd vroeger veel in de tuin gekweekt. Dan zag je de problemen niet zo gauw. De laatste jaren wordt muscari steeds vaker in potjes geteeld. Problemen met de beworteling vertaalt zich direct in geen of te kleine bloemen. Bovendien kan de kweker geen uniform gewas op potjes telen. Dat gaat ten koste van de handelswaarde.”

Dankzij een goede testmethode heeft het PPO ontdekt dat fytoplasma’s de oorzaak zijn. Vink wil graag verder onderzoek doen naar een goede bestrijdingsmethode. “Bij hyacinten krijgen de bollen voor het planten een warmtebehandeling, waardoor de fytoplasma’s onschadelijk worden gemaakt.”

Zo’n warmtebehandeling als bij hyacinten is bij muscari niet mogelijk, zegt Vink. “Warmte heeft een negatieve invloed op de bloemvorming. Daarom willen we onderzoeken hoe we de warmtebehandeling kunnen aanpassen aan muscari. Moet je met lucht werken, zoals bij hyacinten. Of is wellicht stoom of warm water een betere behandelingsmethode. Ook willen we meer weten over waar de dwergcicaden de fytoplasma’s oppikken, welke waardplanten er zijn en hoe we de insecten kunnen bestrijden. We hebben een onderzoekscoorstel hiervoor ingediend bij het Productschap Tuinbouw.”

Of registreer je om te kunnen reageren.