Home

Achtergrond 246 x bekeken

Oud-dictator Uruguay krijgt dertig jaar cel

De voormalige Uruguayaanse dictator Juan Maria Bordaberry heeft een gevangenisstraf van dertig jaar gekregen wegens zijn rol in een staatsgreep in 1973 in zijn land.

Dat maakte een woordvoerder van het Openbaar Ministerie woensdag bekend.

Bordaberry (81) kreeg de celstraf opgelegd omdat hij destijds de grondwet heeft geschonden. De veehouder was tussen 1972 en 1976 president van Uruguay. In 1973 ontpopte hij zich als een dictator. Met steun van het leger stuurde hij het parlement naar huis.

In het vervolg regeerde Bordaberry per decreet, totdat hij in 1976 werd afgezet. In de tussenliggende jaren werden dissidenten het slachtoffer van moorden en ontvoeringen. Bordaberry werd in 2006 in buurland Argentinië gearresteerd voor de moord op vier Uruguayanen.

Het is voor de tweede keer in een half jaar tijd dat een voormalige Uruguayaanse dictator wordt veroordeeld tot een langdurige gevangenisstraf. In oktober gebeurde dat al met Gregorio Alvarez. Hij kreeg 25 jaar cel voor een reeks moorden en andere misdrijven, die werden gepleegd ten tijde van zijn bewind (1981-1985).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.