Home

Achtergrond 705 x bekeken 8 reacties

'Oogstopbrengst daalt door verandering van klimaat'

Beleidsmakers moeten er rekening mee houden dat voedselopbrengsten de komende eeuw verminderen door klimaatverandering.

Die waarschuwing uit een groep vooral Amerikaanse wetenschappers in een speciale bijlage bij het tijdschrift Science van vandaag. De oogstopbrengsten van de belangrijkste voedings-, voer- en vezelgewassen zullen fors verminderen in gebieden waar de temperatuur in het groeiseizoen boven de 30 graden Celsius komt, aldus de onderzoekers.

Alleen een verspreiding van de beschikbare agrarische technieken en kennis, kan ertoe bijdragen dat de oogstverliezen in warme gebieden kunnen worden opgevangen in andere regio’s. De onderzoekers stellen dat biotechnologie kan helpen bij de teelt van gewassen in droge en zilte gebieden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Of de geleerden gelijk hebben is de vraag. Stijgende temperatuur (>30 C) gedurende het groeiseizoen zonder egen van betekenis zal minder korrel vulling betekenen. Maar als we door de stijging eerder kunnen zaaien of meer winter graan kunnen telen en dus eerder korrel zetting krijgen is deze aanname te niet gedaan. Hier komt bij dat het stijgende CO2 gehalte in de lucht een productie verhogende werking heeft. Amerikaanse biologen spreken over een snellere groei van de bomen aan de noord oost kust ondanks de temperatuurstijging. In het Westland wordt immers CO2 toegevoegd om de productie te verhogen.
  >Angst is en slechte raadgever<

 • no-profile-image

  F.Floor (63)

  Het valt wel op dat sedert 2002 het: "global warming" niet meer wordt gebruikt en is vervangen door "Climate-CHANGE" om aan te geven: 't kan vriezen, maar het kan óók nog dooien.
  Publiek vertrouwt de wetenschap inmiddels al helemaal niet meer, zeker niet sinds bekend werd dat de laatste Klimaattopconferentie in Kopenhagen helemaal niet ging over klimaat maar over een extra 2% btw-heffing over alle wereldgoederenhandel waarmee toekomstige oorlogen van de UNO mee moeten worden betaald.
  De vraag binnen de wat meer technische wetenschappen (oa.deze scribent) wordt dan of òòk de rest van dat "klimatologie" wel eens verzonnen zou kunnen zijn??? Discussieer zelf mee op:
  http://zaplog.nl/zaplog/article/global_cooling_wordt_nu_pas_echt_menes
  http://zaplog.nl/zaplog/article/co2_een_niet_bestaand_probleem

 • no-profile-image

  Boerin

  U vergeet Han dat Nederland kei-hard bezig is om zo snel mogelijk de CO2 in de gasvelden te stoppen !!! Het bemesten van grond wordt snel richting zomer geschoven en niet alleen stikstof maar ook fosfaat wordt summier. Dus de hele kringloop wordt op een sudderpitje gezet.
  Over 10 jaar ziet Nederland geel van dorre ellende.

 • no-profile-image

  W Geverink

  Daar hoef je geen tien jaar op te wachten boerin. Na een aantal jaren niet in Nederland te zijn geweest was het eerste wat ons afgelopen jaar opviel de lichtgroene onnatuurlijke kleur van het gras. Ik weet dat het gras op mijn bedrijf stikstofgebrek heeft aan het eind van het graasseisioen en dan ziet het er net zo slecht uit als bij jullie.

 • no-profile-image

  Leen

  Niet alleen de klimaatverandering, maar met name in Nederland zullen de gevolgen van het ingezette milieu/mineralenbeleid leiden tot verschraling van de bodem hetgeen op termijn tot oogstreductie zal leiden. Daarbij zal het hoge kostenniveau van de Nederlandse productie de marges verder onder druk zetten zodat het animo voor komende generatie om de agrarische sector te gaan bevolken, af zal nemen.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin Friesland Wat wij in Den Haag bedenken en in de Randstad met CO2 doen heeft globaal echt geen invloed. De wind zal onze lucht mengen met CO2 van elders en laat het dan enkele promillen minder zijn, het is meer dan voor de industriele revolutie >als we de geleerden geloven<. Ik zie niet de CO2 als gevaar maar meer het aantal mensen op de wereld en de verkwisting van water wereld wijd.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Het is niet en/en Leen. Alléén het mineralenbeleid zal zorgen voor het verdwijnen van de (extensieve) landbouw. Lees het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" en verbaas je, met mij, over het feit dat boeren dit allemaal laten gebeuren. Hoe is het mogelijk dat mensen kritiekloos hun bedrijf kapot laten maken door de overheid? En dit alles op basis van een rekenfout, waarbij "verliezen" worden uitgerekend, die er helemaal niet zijn.

 • no-profile-image

  gert

  Oogstopbrengstdaling komt er zo wie zo door de mestbeperking

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.