Home

Achtergrond 197 x bekeken 1 reactie

Ontwikkeling APO’s verloopt moeizaam

Bij een deel van de Nederlandse telers en mededingingsautoriteiten is weerstand tegen de structuur van de associatie voor producentenorganisaties (APO).

Ook hikken verenigingen aan tegen investeringskosten. Dat blijkt uit een telefonische rondgang. Volgens Fred van Heyningen, directeur van Rabobank Westland, is er verdeeldheid onder telers of gezamenlijke afzet de weg uit de misère is. ”Ik sprak veel telers op de Fruit Logistica en er is geen eenheid hierover onder telers. ”

Ook signaleert hij weerstand bij overheden en toezichthouders als kartelautoriteiten. ”Dat uit zich in steeds weer nieuwe eisen voor bundeling.” Volgens Van Heyningen is bundeling in drie of vier partijen de beste optie, maar moet dat de aanzet zijn tot fusies, anders valt de structuur door verdeeldheid uit elkaar, vreest hij.

De Europese Commissie werkt aan een discussiestuk over de gevolgen van bundeling voor nationale mededingingswetgeving. Nationale kartelautoriteiten gaan niet over bundeling (het is een Europese marktordening), maar denken dat het de nationale mededingingsregels wel raakt.

Dat onderzoek leidt tot onduidelijkheid onder APO-partijen. ”Het is een belangrijk stuk waar het DG Concurrentie van de Europese Commissie aan werkt. Bij sommige partijen is er behoefte aan duidelijkheid”, zegt Theo Tijssen, voorzitter van de stuurgroep APO-paprika. Dat Europese discussiestuk kan duidelijkheid verschaffen, maar volgens een advocatenkantoor kan dit stuk ook tot nieuwe wetgeving leiden.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Andre

    Wanneer de hoge heren die de APO rond moeten krijgen hun ego`s opzij zetten en luisteren naar de leden (die allen een APO willen), zal de APO een feit worden. Zo niet, wordt er rekening gehouden met een areaalkrimp van rond de 300-400 hectare. Dit alleen in de paprika`s.

Of registreer je om te kunnen reageren.