Home

Achtergrond 251 x bekeken 3 reacties

Onterecht suikerprotest

De Braziliaanse organisatie van rietsuikerproducenten (Unica) protesteert tegen de verruiming van het Europese exportquotum voor suiker.

Het protest is echter slecht onderbouwd.

In 2005 beperkte de WTO de suikerexport uit de EU tot 1,374 miljoen ton. Dit maakte een einde aan de gesubsidieerde export van Europese suiker. Grote suikerproducenten, vooral Brazilië, hebben de opengevallen plekken op de wereldmarkt overgenomen van de EU.
De situatie is echter veranderd. De wereldmarkt kent nu een groot tekort met hoge suikerprijzen. Daarom heeft de Europese Commissie terecht het exportquotum met 500.000 ton verhoogd. Op een tekortmarkt met hoge prijzen kan immers geen sprake zijn van dumping.
Volgens de Unica gaan de Europese telers nu meer bieten zaaien. Bovendien is de hoge suikerprijs een tijdelijk verschijnsel, meent Unica.

De Unica heeft het recht op te komen voor de commerciële belangen van de Braziliaanse rietsuikerproducenten, maar de aangedragen argumenten zijn flinterdun. De verruiming van het exportquotum is tijdelijk. Bovendien is de Europese suikersector met handen en voeten gebonden aan de quotumregeling. Telers kunnen niet meer quotumbieten telen. Wereldhandelsorganisatie WTO doet er verstandig aan het Braziliaanse protest te verwerpen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Teun Tuinder

  Waarom is er een quotum regeling?

 • no-profile-image

  r. palsma

  Onder WTO regels in het algemeen zijn export restrictions gabaseerd op een combinatie van prijs en hoeveelheid.
  Dit betekent meestal bij een hogere prijs minder tonnen. Bij een lagere prijs meer tonnen. In dit geval ben ik bang dat Brazilia gelijk heeft. Een uitzondering kan alleen als de boeren in de EU dezelfde prijs als de wereldmarkt ontvangen. Met andere woorden een toeslag voor "boer" zijn kan gezien worden als subsidie.

 • no-profile-image

  erg goede bieten dit jaar

  Volgens mij hebt u het nog niet begrepen meneer Palsma, maar de wereldmarktprijs is voor suiker in 30 jaar niet zo hoog geweest, maar hier in NL is de prijs voor de suikerbieten die we als telers ontvangen nog nooit zo laag geweest. En er komt echt hierdoor geen suikerbiet meer dit jaar in NL. En er is een suikertekort op de wereldmarkt, maar u hebt liever dat het hier in opslag gaat, logisch???

Of registreer je om te kunnen reageren.