Home

Achtergrond 470 x bekeken 5 reacties

Onderzoekers helpen bij palingkweek Afrika

Onderzoekers van het wetenschappelijk instituut Imares, onderdeel van de Wageningen Universiteit, helpen een bedrijf in Madagaskar bij het kweken van paling.

Een contract daarover is deze maand getekend, zo maakte de universiteit donderdag bekend.
Een belangrijke voorwaarde voor het project is dat de paling op een verantwoorde, duurzame manier wordt gekweekt. Imares moet daarvoor de kennis leveren. De Nederlandse wetenschappers willen voorkomen dat een 'palingcrisis' ontstaat zoals in Europa. Daar wordt de paling bedreigd omdat massaal glasaal is opgevist voor de kweek en omdat het leefgebied van de vis steeds kleiner wordt.

Onderzoeker Willem Dekker realiseert zich dat de kennis die Imares exporteert, kan leiden tot dezelfde achteruitgang in de palingstand als in Europa. Maar het betrokken bedrijf heeft volgens hem "naast een gezonde zakelijke instelling ook goede intenties en een ideologische bevlogenheid''. In het contract staan volgens Imares harde afspraken over duurzaamheid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Neem ook wat aalscholvers mee,dan hoef je zelf de paling niet te vangen

 • no-profile-image

  Kani Baal

  De hele palingkweek en vangst moet verboden worden. Zeker de vangst van glasaal. Alles wordt momenteel kapot gemaakt. De mens is het domste roofdier wat er bestaat.

 • no-profile-image

  Ani

  Imares wordt natuurlijk flink gesubsidieerd door overheid en de Nederlandse viskwekers moeten aan steeds strengere eisen voldoen en kunnen dus of stoppen dan wachten tot ze failliet gaan

 • no-profile-image

  dirk

  Ze hadden beter een andere vissoort kunnen introduceren ipv. een vissoort die zich in gevangenschap nog steeds niet laat vermeerderen!Over een paar jaar zal ook die kwekerij weer leeg staan,de zoveelste wereldwijd gezien!

 • no-profile-image

  jan

  De Chinezen en Japanners vissen alles weg in en om Afrika,die hebben contracten met de machthebbers in Afrika die op hun beurt hier weer wapens kunnen kopen met het gekregen geld.Ze maken zich echt niet druk of de bevolking genoeg te eten heeft,daar is de VN voor.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.