Home

Achtergrond 232 x bekeken 9 reacties

Nooit te laat voor sparen van dieren

De SGP diende met succes een motie in om het ruimen van schijndrachtige dieren te stoppen. Dat is geen symboolpolitiek, verweert de fractie zich. Er is een goede reden dat dit laat gebeurde.

Eind vorige week is in de Tweede Kamer een motie van de SGP aangenomen waarin de ministers Verburg en Klink opgedragen wordt geen schijndrachtige melkgeiten en -schapen meer te ruimen. Beter laat dan nooit. Maar waarom zo laat?

Wij begrijpen de frustraties van veel geiten- en schapenhouders. Het doet echter pijn als ons in deze krant (d.d. 20 februari jl.) symboolpolitiek en verkiezingskoorts wordt verweten. Wij menen dat deze verwijten geen recht doen aan de politieke handelswijze van de SGP en onze inzet op het Q-koortsdossier. Graag geven wij een kijkje achter de schermen.

Het besluit dat alle drachtige dieren, waaronder veel gezonde dieren, geruimd zouden worden, hakte er bij de geiten- en schapenhouders en hun gezinnen diep in. Ook de SGP-fractie was onaangenaam verrast. Het ruimen van gezonde dieren stuit ons principieel tegen de borst. Volksgezondheid staat op één, maar een ’nulrisicokoers’ is niet realistisch. Het was onze inzet om deze koers af te buigen.

Helaas zijn de schijndrachtige dieren lang buiten ons blikveld gebleven. Wij kunnen ons niet herinneren dat we door belangenorganisaties op deze dieren zijn gewezen. Begin februari trok een geitenhouder wél aan de bel en ging het balletje rollen.

Uit consultatie van deskundigen begrepen wij dat schijndrachtige dieren geen vruchtvliezen hebben en het juist de vruchtvliezen zijn waar de Q-koortsbacterie zich vermenigvuldigt. Minister Verburg kon hier geen goede risicoanalyse tegenover zetten. Daar schrokken wij van.
In de wetenschap dat elk onnodig geruimd dier er één te veel is, de controleronde nog aan de gang is en er nog steeds besmette bedrijven bijkomen, hebben wij besloten snel een motie in te dienen om het ruimen van schijndrachtige melkgeiten en -schapen te stoppen. Beter laat dan nooit.

Een beetje verkiezingsijver is ons niet vreemd: de SGP zal zich in blijven zetten voor agrarische gezinsbedrijven! Dat is geen koorts of symboolpolitiek. Het zit in onze genen.

Deze opinie is geschreven door Bas van der Vlies, voorzitter en en Hans Maljaars medewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vd Beek

  Pluim voor Bas vd Vlies en volkomen begrijpelijk dat u reageert op zulke ongefundeerde verdachtmakingen. Het zal wel aan uw christelijke achtergrond liggen dat u snel verdacht wordt gemaakt, jammer dat de schrijver vd weblog zo in elkaar steekt. Ik heb diep respect voor uw handelswijze en manier van politiek bedrijven en wens u de kracht, wijsheid nabijheid van God toe.

 • no-profile-image

  Van Scherpenzeel

  De SGP is als enige partij altijd constructief bezig om op te komen voor boerenbelangen. Om alleen te stemmen op SGP als de schijndrachtige geiten worden vergoed vind ik kortzichtig en getuigd van weinig vertouwen in deze partij. Een partij waar je 100% je eigen in kunt vinden bestaat m.i. toch niet dus gewoon SGP stemmen.

 • no-profile-image

  Lies

  Elske en Anton ja luitjes DAT IS UIT HET HARD GEGREPEN.Volkomem met jullie eens.en sterkte toe gewenst

 • no-profile-image

  Laat het wel zijn

  Ik vind dat mensen van de SGP zelf moeten weten of ze vrouwen eenzelfde functie toe willen kennen omdat deze vrouwen er zelf achter staan.Zij leven naar de bijbel en daar staat het, zo is het spel en zo zijn de regels.Voor hen dan.En ze moeten zich niet laten opjagen door andersdenkenden die andere dingen a priori nastreven.De bemoeizucht van andersdenkenden is over de top,alsof zij de waarheid in pacht hebben. Wel weer bewijst het dat SGP met de boeren meeleeft.

 • no-profile-image

  linda

  Vervang het woord vrouwen door marokanen bij de sgp en alle andere partijen zouden op hun achterste benen staan.
  En als we alles moeten doen zoals het in de bijbel zou staan......

 • no-profile-image

  katja

  Mijzelf vinden in een partij die de vrouw achter kinderwagen en aanrecht wil vastkluisteren Van Scherpenzeel? Jullie hebben gewoon alle naoorlogse emancipatietreinen gemist. Hoe kan een zeelfbewuste vrouw daar nou vertrouwen in hebben?

 • no-profile-image

  dierenvriend

  het is het C.D. A .die ruimen de dieren en de bedrijven ,die denken dat ze kunnen doen wat ze willen .Geloven ze bij het C.D.A. nog wel in de schepping ??? S.G.P.blijf a.u.b.de boerenbedrijven steunen,anders gaan ze het vlees in Argentinie halen .

 • no-profile-image

  Elske en Anton van Engelenhoven

  Wij zijn dankbaar dat de SGP het voor ons op neemt als geruimt bedrijf ook al is het voor ons dan te laat wij hopen dat het snel stopt met het nodeloze doden van al die dieren

 • no-profile-image

  H.J. Schepers

  Zou de heer van Vlies dan ook een motie voor de vervolgschade willen indienen, vooral nu die schijndrachtigen onterecht zijn geruimd, komt er misschien nog iets gerechtigheid en zullen we de SGP steunen in de verkiezingsstrijd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.