Home

Achtergrond 358 x bekeken 15 reacties

Nieuwe tests Belfeld: zowel positief als negatief

De nieuwe tankmelkmonsters die genomen zijn op het van Q-koorts verdachte geitenbedrijf in het Limburgse Belfeld hebben zowel negatieve als positieve uitslagen.

Dat blijkt uit nieuwe gegevens. Het ministerie van LNV zegt dat de negatieve uitslagen niet als zodanig geïnterpreteerd kunnen worden. Het ministerie ziet in de nieuwe testuitslagen voldoende reden om bij de rechter opnieuw te vragen de drachtige geiten op het bedrijf te ruimen.

Bij het bedrijf zijn vrijdag nieuwe tankmelkmonsters genomen, nadat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven had geoordeeld dat de al genomen monsters onvoldoende basis vormden voor een besmetverklaring en ruiming van de drachtige geiten.

De nieuwe uitslagen zijn niet eenduidig positief. Bij de analyse van de monsters heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren het monster in drieën geknipt. Twee van de drie deelmonsters geven een negatieve uitslag, één een positieve. Het ministerie interpreteert de uitslag van de GD-monsters als een positieve uitslag om dat de drie gevonden waarden gemiddeld een positieve uitslag geven. De gevonden waarden zijn 95, 131 en 84, aldus het ministerie. Een uitslag is positief boven de 100. Gemiddeld is de gevonden waarde boven de 100, redeneert het ministerie, en dus is het monster positief.

De gevonden waarden geven echter ook aan dat - indien het bedrijf besmet is - de mate van besmetting niet groot is.

Het Centraal Veterinair Instituut heeft tien tests gedaan op het nieuwe monster: die komen allemaal positief uit de analyse. Het ministerie bevestigd dat de waarden van de CVI-test dicht liggen bij de grens tussen positief en negatief. Maar dat alle tien tests positief zijn is, zegt het ministerie, ‘zeer overtuigend.’

De zaak wordt naar verwachting maandag opnieuw behandeld bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  ik hoop dat de bewuste geitenhouder opnieuw een contraexpertise heeft laten doen in het buitenland, en dat die resultaten maandag ook bekend zijn. Het CVI weet wat haar broodheer/beschermengel als uitslag wil zien, en heeft in het klaarblijkelijke grijsgebied der 'uitslaginterpretatie' deze voor haar veilige kant gekozen. Tsja je moet toch wat wanneer je het alleenrecht van allerlei dagelijks voorkomende exportonderzoeken behouden wilt... De GD is veel onafhankelijker en durft behalve de negatieve uitslagen ook die waarden vrij te geven. Een buitenlandse contraexpertise zou in de rechtzaal net dat beetje meer body geven aan gerede twijfel aan deze zaak. Maar eerlijk gezegd heb ik er niet veel hoop op, de juristen van LNV willen toch van geen wijken weten. Intussen heeft dit alles met de volksgezondheid al lang niks meer te maken natuurlijk.

 • no-profile-image

  koetje

  Die lui klooien maar wat aan;ze willen graag een positieve uitslag zien,zolang zoeken ze wel door.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer ven Gait

  De "pot"op met dat mens van LNV

 • no-profile-image

  gekke henkie

  de uitslag was bij voorbaat al bekend, lnv wil de geitenhouderij in nederland gewoon de nek omdraaien.

 • no-profile-image

  gert

  Vreemde interpretatie

 • no-profile-image

  Frisian

  Warum???? Und nur die Milchziegen, Schafe können doch genauso Q-Koorts erkrankt sein. Will man in NL die Milchproduktion einschränken, gibt es für diese Milch keine Quote??

 • no-profile-image

  koetje

  Jammer dat er geen parlementair onderzoek komt naar de Q-koorts aanpak;een gemiste kans en klote dat de VVD niet meer kamersteun heeft gekregen.

 • no-profile-image

  boerke

  Wat zijn dit voor waardeloze tests die met punten werken. Het moet toch een duidelijke ja of nee zijn en niet is het licht of donkergrijs. Waardeloos en op deze basis wordt een sector met vele bedrijven en gezinnen die er van afhankelijk zijn kapotgemaakt. En het risico van deze ziekte voor mensen is zwaar overtrokken net als die mexikaanse griep! Bovendien we maken toch ook geen katten en honden massaal af omdat de kinderen er wormen van kunnen krijgenl Idioterie van een CDA regering ten top. De EEG geleerden hebben over de aanpak van deze ziekte trouwens een hele andere visie als onze Nederlands miskleuners!
  In de landen rondom ons heen wordt niks geruimd en daar komt het ook voor!
  Tijd lijkt mij voor het Europese hof!!!

 • no-profile-image

  fryske boer

  Alles uit de kast om toch maar te ruimen wat een ongelofelijk stel ............ !!! beanstigend ook dat je als boer aan zulke idioten bent overgelevert.

 • no-profile-image

  jan

  Het zal mij verwonderen als het bedrijf niet geruimd word. De ambtenaren hebben gezichtsverlies geleden doordat het niet mocht van de rechter en nu moet en zullen ze hun zin krijgen. En of is het bedrijf niet besmet dan knoeien ze wel met de monsters, geruimd wordt er.
  Ik hoop dat het niet gebeurd en ik hoop dat de schapenstapel er niet op volgt. Ik ben er bang voor.

 • no-profile-image

  Marcel Dings

  Ja LTO/LLTB nu de rug recht houden. Bij twijfel niet oversteken hebben ze mij geleerd. Dit bedrijf mag dus nooit geruimd worden nu, dan breekt echt de pleuris uit. Heeft de overheid nog niet genoeg geleerd van de blunders in het verleden (bv bomenkap vanwege Awacs in zuid-Limburg).
  we leven niet in noord-Korea!!!!
  Hun lakse houding vanaf 2007 even over de ruggen van een een bedrijfstak goed praten.
  Ik woon er bijna langs, en weet hoe serieus Smits en zijn gezin met hun vak bezig zijn. Hij verdient onze steun in deze!!

  Overbuurman

 • no-profile-image

  Petrula

  STEUN DE BOEREN/GEITEN ZONDER TOEKOMST!!!!!

  GA NAAR: www.geitenbel.web-log.nl

 • no-profile-image

  spotvogel

  Beste mensen ik lijk wel een repeterende breuk. LNV is al vanaf 7 januari 1997 bezig om buiten het parlement en iedere procedure om veehouderijsectoren ijskoud te saneren. Met loyale medewerking van LTO! Eerst de varkens, toen de koeien, daarna het pluimvee en vervolgens was men eind 2005 van plan om via Blauwtong met de schapen te beginnen. Toen kreeg men de gedachte om dat te combineren met de geiten en zette Verburg op ambtelijk bevel het Centraal Veterinair Instituut van LNV aan het werk om Q-koorts te verspreiden. Ambtelijke molens malen echter langzaam, zéker als het in het geniep moet. Daarom koos men het kerstreces 2009 en het daaropvolgende eerste halfjaar 2010 als geschikt moment om eerst de geiten en daarna de schapen weg te gaan saneren. Daar is men nu dus mee bezig. Bussiness as usual! Een beetje alert veehouder dient dit natuurlijk allang te weten. Want het is in deze fora al tientallen malen gezegd. Jullie hebben allemaal een bedrijf en dat wordt wederrechtelijk door de overheid om zeep geholpen. Onder leugenachtige en onwettige voorwendsels. Aantoonbaar! Wacht niet totdat de laatste veehouder is geruimd en de ambtelijke top van LNV kan cashen bij de captains of agri-industry. Kom op voor jezelf, je familie, je dieren, je bedrijf, je toekomst! En waag het niet om jezelf op te knopen. Want dat heb ik al veel teveel zien gebeuren. Lees daarover hoofdstuk 136 van mijn dossier 'Wachten op de Pandemie' er maar op na. Want ik heb alles wat er over deze dirty story maar te melden valt al jaren geleden beschreven! Dat niemand er iets mee doet is niet mijn zaak. Want ik ben geen boer!

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Waarom worden de waardes van deze monsters in het openbaar gebracht. Wij krijgen de waardes van onze positieve monsters niet te horen!

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Waarom heeft Nederland MINISTERS ????alleen om de BOEREN met hun DIEREN af te maken????? de Q koorts kunnen ze toch niet bestrijden want er zijn heel veel diersoorten die de Q koorts bacterie bij zich kunnen dragen .dat staat in een brief die wij hebben ontvangen omdat bij ons in de buurt Q koorts op een bedrijf aanwezig zou zijn.deze brief is ondertekend door VERBURG en KLINK.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.