Home

Achtergrond 5273 x bekeken

Modern melkveebedrijf Friesland

In het Friese Siegerswoude, vlakbij de provinciegrens met Groningen en Drenthe, staat een modern melkveebedrijf te koop. De boerderij is ruim 76 hectare.

De boerderij heeft ruimte voor circa 190 melkkoeien en zo’n 80 stuks jongvee. De koeien worden gemolken door een melkrobot, de stal wordt schoongehouden door een mestrobot. Bij de boerderij hoort circa 76,5 hectare zandgrond, inclusief ondergrond en erf. De verkaveling van de percelen is goed, zegt makelaar Lammert Tel van Tel Makelaars en Rentmeesters. De meeste grond ligt rondom of tegenover de boerderij. "Het is een modern, arbeidsextensief bedrijf waarop de nieuwe eigenaar direct aan de slag kan."

In 2007 is er nog een nieuwe, ruime ligboxenstal gebouwd, tegen de bestaande ligboxenstal. Tegelijkertijd is de oude ligboxenstal gerenoveerd. Daardoor is een stal ontstaan met twee voergangen voor 194 grootvee-eenheden (GVE). De stal heeft verhoogde ligboxen met zwevende boxen en een knieboom. In de boxen liggen koematrassen. Open zijwanden en een open nok zorgen voor voldoende ventilatie en natriumlampen voor voldoende licht. De belichting is eveneens automatisch geregeld. Een (JOZ) mestrobot houdt de stal schoon en de koeien worden gemolken door twee melkrobots (Lely). Naast de robots is een afkalf- en ziekenbox.

Achter de woning staat een schuur voor kalveren, kantoor, tanklokaal en werkplaats. In deze schuur was voorheen een grupstal, nu zijn er 31 ligboxen voor jongvee. In het tanklokaal staan twee koeltanks, één van 1.600 liter (buffertank voor melkrobot) en één van 10.000 liter (Meko). Achter het tanklokaal is een kantoor. Daarnaast zijn er nog twee groepshokken voor kalveren en 11 eenlingboxen. De jongste kalveren worden automatisch gevoerd met een Lely drinkautomaat.

Verder is er nog een oudere jongveestalling met 29 zwevende boxen. Naast de oprit is de machineberging waarin ook nog plek is voor 24 stuks jongvee. Deze loods is gebouwd in 1995. Voor de opslag van ruwvoer zijn er drie sleufsilo’s en twee kuilplaten beschikbaar. Naast de opslagcapaciteit onder de stallen is er nog een mestsilo van 2.450 kubieke meter. Daardoor is de totale mestopslagcapaciteit 4.200 kubieke meter.

Ook de woning (1960) is in 1994 volledig gerenoveerd. Op de begane grond zijn een ruime woonkamer, moderne keuken, drie slaapkamers, douche, toilet, bijkeuken en kantoor/serre met uitzicht op de ligboxenstal en oprit. Op de eerste verdieping zijn nog eens drie slaapkamers en een luxe badkamer.

Het bedrijf staat vlakbij Siegerswoude. Dit dorp heeft twee basisscholen, twee kerken en maar liefst 27 verenigingen en stichtingen. Voor het voortgezet onderwijs en winkels is men aangewezen op het nabijgelegen Marum en Drachten.

Meer informatie: Tel Makelaars en Rentmeesters, Lammert Tel, 0594 - 632856, www.telmakelaars.nl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.