Home

Achtergrond 455 x bekeken

Milcobel keert nabetaling vroeg uit

De Belgische zuivelcoöperatie Milcobel uit Kallo heeft deze week besloten de nabetaling over 2009 vervroegd vast te stellen en uit te keren.

Deze nabetaling is vastgesteld op 70 cent per 100 liter melk.

Reden voor de extreem vroege nabetaling is dat de raad van bestuur van Milcobel iets extra's wilde doen voor haar leden naar aanleiding van het moeilijke jaar 2009, vertelt een woordvoerder. Normaliter wordt de nabetaling pas in de zomer officieel vastgesteld.

Hoewel de definitieve resultaten over 2009 nog niet bekend zijn, was toch duidelijk dat de Milcobel groep op basis van de behaalde resultaten een behoorlijke nabetaling kon doen. In totaal heeft het bedrijf 7,5 miljoen euro vrijgemaakt voor de uitkering van de nabetaling.

Met name de bedrijfsonderdelen Ysco en de kaasdivisie hebben vorig jaar goed gedraaid. Dit geeft het bedrijf dan ook aanleiding om de komende jaren versterkt door te gaan met de uitbouw van de kaasactiviteiten. Milcobel heeft een aantal succesvolle merkkazen in de markt neergezet, waar zowel in eigen land als over de grens goede vraag naar is.

Tegelijk met de vaststelling van de nabetaling is ook de voorschotprijs over januari 2010 bekendgemaakt. Deze bedraagt € 24,50 bij de wettelijke Belgische gehalten. Dat is € 1,50 minder dan in december.

De werkelijke betaalde voorschotprijs is echter veel hoger dan de prijs op basis van de wettelijke gehalten. Volgens Milcobel komt de werkelijk betaalde prijs uit op een bedrag van € 28,95 per 100 kilo exclusief btw. Dit is de prijs bij een gemiddeld vetgehalte van 4,47 procent vet en 3,54 procent eiwit per kilo en bij een jaarleverantie van 350.000 liter. \

In de melkprijs zit ook een toeslag verwerkt voor melk volgens de hoogste kwaliteitsstandaard en het voldoen aan de eisen van het Belgische IKM-systeem.

Milcobel kondigt aan dat het voortaan maandelijks deze werkelijk betaalde prijs zal gaan publiceren.

Of registreer je om te kunnen reageren.