Home

Achtergrond 411 x bekeken 7 reacties

Michigan: sluiting van Vreba-Hoff I en II is optie

Sluiting van de mega-melkveebedrijven Vreba-Hoff I en II in de Verenigde Staten is wat betreft de staat Michigan een optie om de milieuproblemen van deze bedrijven op te lossen.

De staat heeft sluiting als mogelijkheid geopperd tijdens een hoorzitting voor de rechtbank, zegt Robert McCann, woordvoerder van het Department of Environmental Quality (DEQ) in Michigan. DEQ lijkt de hoop te hebben opgegeven dat verdere bemiddeling met Vreba-Hoff over de milieuproblemen nog zin heeft.

De staat ligt al jaren in de clinch met Vreba-Hoff over milieuovertredingen op de melkveebedrijven Vreba-Hoff I en II in Hudson. "Onze mening is altijd geweest dat een bedrijf met deze omvang naar behoren moet functioneren om risico’s voor het milieu te vermijden. Als Vreba-Hoff die zekerheid niet kan geven, dan kan niet worden toegestaan dat dit onbeperkt doorgaat", zegt McCann. DEQ vroeg eerder al om boetes tot 15.000 euro per overtreding. In totaal zou het gaan om meer dan 700 overtredingen.

Vreba-Hoff denkt dat het niet zover zal komen. "Sluiting van Vreba-Hoff l en ll is niet aan de orde", zegt Rob Boas van Vitak advocaten, de advocaat van Vreba-Hoff.

DEQ stapte december 2009 opnieuw naar de rechter. Vreba-Hoff zou zich schuldig hebben gemaakt aan honderden overtredingen van milieuregels. Het bedrijf is volgens de overheid gewoon doorgegaan met het gebruik van irrigatiewater dat de normen meer dan twee keer zou overschrijden. Volgens de advocaat van Vreba-Hoff is het irrigatiewater in overleg met het DEQ op het land verspreid. Maar omdat er minder irrigatiewater per hectare is gebruikt, zou men daardoor toch binnen de norm zijn gebleven. Grondmonsters zouden dit bevestigen.

DEQ verwacht weinig meer van bemiddeling en afspraken met Vreba-Hoff. Vreba-Hoff denkt daar anders over. Volgens de Nederlandse advocaat Rob Boas heeft Vreba-Hoff overleg met DEQ en de Universiteit van Michigan over de normen en moet onderzoek van grond- en bladmonsters uitwijzen hoeveel er nog geïrrigeerd en/of bemest mag worden. DEQ zinspeelt echter op drastische maatregelen. De rechter zal moeten uitmaken hoe drastisch deze zullen zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Toeschouwer

  De overheid van Michigan is al 9 jaar aan het vechten tegen de milieuvervuilers van Vrebahoff en moeten nu bij de rechtbank deze milieucriminelen aan gaan pakken. Vrebahoff heeft het zelfs al zover gebracht dat ze er over nadenken om de showrooms van vrebahoff te gaan sluiten. Hoe kan dan een boer als eenling de bouw van een boerderij geregeld krijgen tegen de overmacht van een alleen aan zichzelf denkende schaamteloze dictator. Die er alleen op uit is om het geld van de boer te pakken. Door enkele tevreden boeren te”maken” en deze als lokvogelds te gebruiken. En dan noemt men zich emigratiespecialist. Onmiddelijk verwijderen van deze rotte appels uit de mand.

 • no-profile-image

  Wist het al lang

  Sluiten die boel, ze willen toch niet leren en het vorige management (svdh)gaf jaren geleden al gewoon toe dat ze de mest s'nachts in de sloot pompen.
  Zo, hoe kletst WvB zich hier nu weer uit, dit heeft nl niks met de crisis and melkprijs te maken. Als het er van komt dat de 2 gesloten worden dan is dat geen goed teken voor de geloofwaardigheid van het hele bedrijf . Wat zullen de Indiers en Afrikanen hier wel niet van vinden? Word vervolgd.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Nou dames en heren melkveehouders rondom Overloon en Elsendorp, wees maar op je hoede. Want zometeen komt Willy van Bakel jullie ook nog naar de mallebiezen helpen. Dat schijnt immers zijn gedeponeerd handelsmerk te zijn!

 • no-profile-image

  Farmer

  We zien wel wanneer ze bij auction verkocht worden.

 • no-profile-image

  kweet

  We zullen wel zien zei de blinde tegen de dove..........................

 • no-profile-image

  Gelukkig

  Wat een MANAGEMENT.
  En wie gaat WvB nu hiervan de schuld geven????

 • no-profile-image

  Farmer

  De DEQ van Michigan weet al 9 jaar dat vrebahoff niet te vertrouwen is, vrebahoff zegt dat ze minder mest beregend hebben per hectare. Maar dit kan bij hen alleen maar gecontroleerd worden door er een controleur 24 op 24 bij te zetten. Ze hebben niet genoeg land om de mest kwijt te geraken voor zoveel koeien, dit is het echte probleem. En bijhuren of kopen van land kunnen ze niet, ze leven met iedereen in onmin in de buurt. Zodat ze ook geen mest af kunnen zetten bij de buren. En geld om gronden bij te huren of kopen hebben ze blijkbaar niet. En nu verschuilen ze zich weer achter hun advocaten waarmee vrebahoff individuele klanten er onderdoor gekregen heeft. Maar lukt hen dat ook tegen de staat Michigan?? Dit is een slecht voorbeeld bedrijf en geeft een slecht imago voor ieder ander melkveebedrijf. Beter sluiten die handel.
  Door al dit zijn de regels voor milieuvergunningen in de Midwest ook nog eens veel strenger geworden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.