Home

Achtergrond 410 x bekeken 1 reactie

Larf langpootmug veroorzaak schade grasmat

Akkerbouwers, sportverenigingen en golfbanen zouden dit jaar wel eens extra getroffen kunnen worden door problemen met de grasmat als gevolg van het grote aantal larven van langpootmuggen dat de winter heeft overleefd.

Dat heeft De Natuurkalender vandaag gemeld. De larven eten het gras bovengronds op, waardoor kale plekken kunnen ontstaan.

De overlevingskansen van de zogeheten emelten waren deze winter goed, mede vanwege de grote hoeveelheid sneeuw. De larven gedijen goed bij vocht en de overlevingskansen waren daardoor onder deze winterse omstandigheden beter dan in winters zonder sneeuw met vorst of winters helemaal zonder vorst.

Expert op het gebied van emelten, Henk Vlug van Insect Consultancy, onderzocht het aantal emelten op diverse plaatsen. Op een aantal plekken werden zes- tot achthonderd larven per vierkante meter geteld. "Op een golfbaan zijn zelfs tien tot twintig emelten per vierkante meter al genoeg voor kale plekken,'' aldus Vlug. "Je kunt het vergelijken met het grazen van koeien. Op een golfbaan is het gras kort en dat eten ze kaal.''

Volgens Vlug is het een grote misvatting dat de schade door de larven ontstaat omdat ze aan de graswortels eten. "Ze eten bovengrond aan het gras, maar zo'n grote hoeveelheid larfjes is een smakelijk hapje voor vogels. Die veroorzaken plukschade doordat ze de grasmat optrekken terwijl ze de larven opeten.''

Door het grote aantal larven zal ook het aantal langpootmuggen in de zomer toenemen. Dat is overigens geen probleem, aldus een woordvoerder van De Natuurkalender. "Want langpootmuggen steken

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Parathion helpt het best ,maar dat mag zeker niet meer,dan ook maar kale voetbalvelden,ach ze rollen tegenwoordig zo weer een nieuwe grasmat uit

Of registreer je om te kunnen reageren.