Home

Achtergrond 498 x bekeken

Lagere excretienorm voor biologisch melkvee

Biologische melkveehouders hebben vanaf dit jaar te maken met de Skal-normen van maximaal 170 kilo stikstof per hectare, maar mogen daarbij een lagere forfaitaire excretienorm van ruim 96 kilo per melkkoe hanteren.

Dit blijkt uit bekendmakingen van controle-organisatie Skal en Dienst Regelingen van het ministerie van LNV. Daarmee is een einde gekomen aan veel verwarring, zegt mestdeskundige Mark Heijmans van LTO Nederland. "Biologische melkveehouders hadden in de praktijk te maken met te veel verschillende methodieken om hun mestplaatsingsruimte te bepalen."

Enerzijds waren er de forfaitaire excretienormen voor melkvee. Die lagen voor biologisch melkvee met ongeveer 110 kilo stikstof dicht tegen de 115 kilo aan die geldt voor gewoon melkvee. Dan was er de mogelijkheid om gebruik te maken van de derogatie uit de mestwetgeving. Sommige biologische melkveehouders deden dat toch, zo is vanuit de praktijk bekend. Tot slot waren er de regels van Skal. Die schrijven voor dat biologische melkveehouders maximaal 170 kilo stikstof per hectare mogen gebruiken.

Een woordvoerder van Skal zegt blij te zijn met de aanpassing van de regels. Er was al meer dan twee jaar lang om gevraagd. Skal stelt nu dat biologische veehouders gebruik moeten maken van de excretienormen voor stikstof zoals die gelden in de Landbouwkwaliteitsregeling 2007. Dit meldt ook het LNV Loket. Dit houdt in dat biologische melkkoeien niet meer een stikstofproductie van 110 kilo of meer per jaar wordt toegerekend, maar een vaste stikstofnorm van 96,1 kilo per dier per jaar. Voor jongvee tot één jaar geldt de norm van 32,3 kilo stikstof per jaar. Voor jongvee ouder dan één jaar is dit 66 kilo per jaar.

Ongeveer 350 biologische melkveebedrijven hebben te maken met de nieuwe regels. Nog niet helemaal helder is wat het betekent voor de praktijk: kunnen bedrijven meer vee houden, of juist minder omdat misschien toch veel bedrijven gebruik maakten van een derogatie?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.