Home

Achtergrond 247 x bekeken 4 reacties

LTO: zware schade voor geitenhouders

De maatregelen ter bestrijding van de Q-koorts drukken zo zwaar op de melkgeitenbedrijven, dat voor hun toekomst moet worden gevreesd.

Dat staat in een rapport van LTO-Nederland dat vandaag is gepresenteerd.

Ondernemers van wie de helft van de dieren is geruimd, zullen alleen al dit jaar een schade lijden van ruim 70.000 euro, uitgaande van een bedrijf met 750 melkgeiten. De schade in de bedrijfsvoering werkt ook, zelfs als het fokverbod per 1 juli verdwijnt, de komende jaren door en kan oplopen tot 160.000 euro.

Er is geen berekening gemaakt van de totale schade in de sector. Het rapport is niet bedoeld om schade te claimen, maar om inzicht te geven hoe maatregelen als fokverbod en vervoersverbod niet alleen besmette maar ook bedrijven met gezonde dieren schaden. LTO Nederland wil op basis van het rapport met het kabinet overleggen over het verantwoord "afpellen'' van maatregelen. Wel wordt gepleit voor een noodfonds voor ondernemers die door hun kasgeld raken.

Als het voor bedrijven niet mogelijk wordt om tijdig en in voldoende mate dieren aan te kopen, kan geen nieuwe veestapel worden opgebouwd en dat kan het einde van de onderneming betekenen, aldus LTO Nederland. Maat wijst erop dat de boeren opdraaien voor de volledige gevolgschade: "De stallen staan deels leeg, de melkproductie is teruggelopen, er is een fokverbod en er mogen geen dieren worden aangevoerd.'' Hij vindt dat de schade van de maatregelen, die zijn genomen om de volksgezondheid te beschermen, niet eenzijdig bij de boeren mag worden gelegd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jaap

  dat noemen we ondernemersrisico. Het zou van de zotte zijn wanneer de belastingbetaler dit zou moeten betalen.

 • no-profile-image

  schapenhouder

  Inderdaad Jaap, als je vee hebt, in dit geval geiten, is het krijgen van een dierziekte een ondernemersrisico.

  Tot zover ben ik het met je eens.

  Echter, als er van overheidswege dergelijke, volstrekt nutteloze ruimeningen gedaan worden om een sfeer van veiligheid voor sommige mensen te creeren, is dit helemaal geen ondernemersrisico, dit is een politieke maatregel, en de politiek moet daar ook de gevolgen van dragen.

  Helaas, de politiek draagt niets, het is de belastingbetaler die betaalt....

  Het lijkt me logisch om met de verkiezingen hier terdege rekening mee te houden!

 • no-profile-image

  Edel Schwein

  Dit was feitelijk allemaal te voorzien.Ook de sector zelf treft hier grote blaam. Men wist allang dat Q koorts een gevaar was.Maar oogjes dicht en snaveltjes toe.... Eerst maar eens flink groeien. Gevolg is dat men heel veel drachtige gezonde dieren heeft moeten doden. Wat een geweldige prestatie. Nu moet de overheid bijspringen . De vraag is of dit terecht is. Het zou echt zonde zijn om deze nieuwe tak nu al ten gronde te laten gaan. Hulp is dus wel nodig...._---Maar laten we voortaan dit soort calamiteiten voorkomen. Men had hiet veel beter uit moeten kijken Dus enten maar op een of andere manier blijft het wat mistig om dat enten.Het lijkt wel of men ergens bang voor is....

 • no-profile-image

  jaap

  ja schapenhouder te texel. Met de verkiezingen moet je hier rekening mee houden. Maar vertel op welke partij moet ik dan stemmen. Ik ben wellicht de enige, maar ik zie door de bomen het bos niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.