Home

Achtergrond 769 x bekeken 33 reacties

LTO: slecht nieuws voor boeren en tuinders

LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat noemt de val van het kabinet slecht nieuws voor boeren en tuinders. "We zitten middenin een stevige economische crisis."

Volgens Maat heeft LTO met de regering goede deals gesloten. Hij noemt daarbij de Crisis- en herstelwet, de investeringsaftrek en de AOW-maatregel. Wat betreft Natura 2000 en dierenwelzijn waren er volgens hem nog wel wat appeltjes te schillen. “Met het huidige kabinet zaten we soms beter op één lijn dan de Tweede Kamer. Of dat ook zo blijft na de verkiezingen, wijst de toekomst uit.”

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  henk

  Natuur gaat boven economie in Nederland,zijn we straks ook een tweede Griekenland met veel ambtenaren op de loonlijst

 • no-profile-image

  champignonboer

  We zullen toch allemaal wel begrijpen, dat als BV NL Afghanistan laat voor wat het is,dat de VS de importheffingen voor het nederlandse product omhoog zal doen,waar ze nog gelijk in hebben ook,dus Balkenende zet je beste beentje voor !

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Alleen die zin al: "Nederland is als toeristenland AANGEWEZEN"! De wereld is helaas nog steeds niet maakbaar.

 • no-profile-image

  tukker

  lees heel veel reakties die denken dat het met een ander kabinet beter gaat worden voor onze sector, ik denk dat zelf zeker niet! Als de peilingen van nu een beetje uitkomen op 9 juni dan kon zich wel eens een meerderheid in de kamer zijn voor het opdoeken van, inhun ogen, grootschalige intensieve veehouderij. En laten melkveehouders niet de illusie krijgen dat zij dan de dans ontspringen, de VVD wil bijvoorbeeld geen Europees landbouwbeleid meer maar het terug laggen bij de individuele landen. ik voorspel een korte blijdschap bij de mensen die de vlag uit denken te kunnen steken bij de val van dit kabinet in relatie tot de belangen van de agrarische sector in Nederland

 • no-profile-image

  J.M.Laurense

  Het is allemaal goed en wel, maar als men Europeese deze regels niet algemeen kan aanhouden, en in Nederland en andere Landen uit de Europeese gemeenschap doen het of hoeven het niet te doen,prijs je ,jezelf uit de markt.
  Als men niet goed oplet, heeft Nederland een mooie voor de veranderende tijd aangepast menu voor het telen en maken van vlees enz, maar men wordt totaal uit de markt geprijst, waardoor we straks met mooie stallen en vlees dat aan de hoogste eisen voldoet voor de consument, maar door dit zo te doen kunnen we niet mee komen met andere landen die een daardoor goedkoper productie prijs hebben.

  Zo ook met biologisch telen, komt gewoon moeilijk of niet van de grond, omdat het duurder is, en de consument het niet betaald.Terwijl er mensen zijn die met overtuiging dit willen doen.
  Help deze mensen dan, door langer een helpende hand uit te steken,zodat men het op langer termijn kan volhouden.
  Terwijl ik niet voor subsidies ben, maar in dit geval wel.
  We hebben het gezein met de varkens [bio] wat AH heeft willen doen, maar totaal mislukte.
  Zeer jammer maar het is zo.

  Zolang de EU niet goed kan samenwerken op het gebied van strengere controle op deze zaken zal het nooit lukken om zoiets goed van de grond te krijgen.

  Nu ook weer zoiets b.v. De inport van Tomaten vanuit Marrokko, men kan niets of bijna niets doen daartegen.
  Telkens wordt daarover gezeurd, maar wat doet men bijna niets.
  Als die zaken niet kei hard worden aangepakt, gaat alles fout.
  Mensen in het Europeese Parlement wat doen die daar, hoor nooit niets over zulke zaken, of in ieder geval wordt er niet veel bereikt.

  Wat is de oplossing en dat zal snel moeten gebeuren, anders is het te laat.
  Of het EU parlement gaat daadwerkelijk optreden, door werkelijk te gaan regeren, maar de gewone burger heeft dit al lang laten varen.
  Omdat in het EU- parlement geen eenheid is en daarom meestal niet kan opgetreden, tegen zaken waarover ik mail.
  Zo kan ik nog meer zaken aanhalen.
  B.v. de salarissen van de vertegenwoordigers van het EU- parlement, wat doen ze ,ze nemen het weer aan, [10% salaris verhoging] en geven als een van de redenen, dat ze meer talen moeten spreken.
  Zo gaat het maar door.

  Als deze belangrijke zaken niet worden opgelost, gaat het helemaal mist ook al omdat de mensen de politiek,niet meer vertrouwen, precies zoals bij de Banken.
  Zelfs zo erg dat de Banken elkaar niet mee vertrouwen.
  Omdat ik veel in het Buitenland kom en zie de grote verschillen in het ene en het andere Land, dan reizen je haren je te bergen, omdat ik in Roemeien, nog mensen bij de varkens heb zien slapen.
  Ook zitten hier mens in de Kamer die totaal geen voorstelling hebben van wat er in de andere EU-staten gebeurd, laat staan in Nederland zelf.
  In de Kamer zitten vele vertegenwoordiger die veel en veel te weinig gevoel hebben met wat er in Nederland gebeurd, maar praten als of ze deskundig zijn op dat gebied.
  Ik weet ook niet hoe alles precies moet, maar zeg het dan eerlijk, en vraag hulp als je het niet weet, en als je fout ben, blijf dan niet zitten en stop .[ treed af b.v. Ministers]
  Zo erg ik men ook altijd aan Menheer Kok, altijd een grote mond over de grootverdieners [vroeger leider van de gewone man] , en dat verdedigen voor
  de gewone hard werkende mensen, en dan later zijn zakken vullen, en toestemming geven voor grote Bonussen voor de Banken.
  En als dan om uitleg wordt gevraagd , is hij niet thuis.
  Dit vindt ik heel erg voor de gewone hard werkende werknemers, dat ze door menheer Kok gewoon bedonderd zijn, niet meer en niet minder.
  Zo voel ik dat.
  Als zulke dingen niet werkelijk veranderen zal er niets veranderen.
  En de gewone goed willende man moet dat maar allaan maar lijden.


  Vriendelijke groet, Jan Laurense.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo is dat Dirk. Met het opstappen van de ministers zouden ook de adviserende topambtenaren hun biezen moeten pakken om de democratie gestalte te geven.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ik vraag me af of de meerderheid hiervoor kiest. Vergeet niet dat de meeste mensen zich niet eens verdiepen in de materie, kiezen de weg van de minste weerstand/gemakzucht. Daar komt nog eens bij dat LNV bewust eerlijke informatie achterhoudt en zodoende de burgers het idee geeft dat de landbouw milieuvervuilend is. Het is niet voor niets dat er dierziektes en een mestprobleem moesten komen (en vooral ook blijven), dit was jaren geleden al bekend. In Europa is afgesproken dat Nederland een flink deel van de landbouw zou inleveren, t.g.v. andere landen (nieuwe lidstaten), in ruil daarvoor zou Nederland zich toespitsen op recreatie, vervoer en kennis. Nederland heeft er als land van normen en waarden voor gekozen om boeren niet normaal uit te kopen, maar om ze uit te roken. Zo gaat dat in een "fatsoenlijk" land. De vraag is hoeveel burgers zijn hiervan op de hoogte? M.a.w: hoeveel burgers "kiezen" hiervoor?

 • no-profile-image

  boerke

  Juist hamstra LTO heeft ook een makelaardij afdeling en die willen ook graag bezig zijn. Maar mijn advies is verkoop niets, omdat het geld straks niets meer waard is en het onroerend goed zijnde landbouwgrond in prijs zal blijven stijgen. ps dat is nog eens goedkoop gratis advies.

 • no-profile-image

  Jan

  pvv aan de macht!

 • no-profile-image

  voedselproducent

  Het is fantastisch dat deze regering weg gaat, na Joop den Uil is dit één grote opmakersbenderegering. Om een voorbeeld te noemen onze minister Kramer: juist in crisistijd moet je het ondernemers makkelijker maken in plaats van moeilijker. Sowieso zijn we jarenlang onjuist geinformeerd over opwarming van onze aardbol: natuurlijk warmt onze bol op en natuurlijk moeten we daar wat aan doen, maar of de informatie die wordt verstrekt en toegepast juist is valt zeer te betwijfelen. OK, de consumptie van voedsel kan in de westerse wereld wel iets minder want we worden allemaal dik en vet. Maar bijvoorbeeld de pluimveevleesproductie is de meest efficiënte manier om vlees te produceren met de minste milieubelasting.
  Ook andere ministeries zijn helemaal doorgeslagen in beleid en dan ook helemaal niemand uitgezonderd. Kilometerheffing en ik weet al niet wat.
  Nog drie maanden en dan zijn deze mensen gelukkig weg. Balkenende hoeft van mij ook niet weer terug te komen, die heeft zijn tijd gehad. Die zal wel net zulke nevenbaantjes opzoeken als Wim Kok, ook zo'n zelfverrijker.
  Wilders brengt ook niet wat het moet worden, maar ik ga wel op hem stemmen want Den Haag moet heel goed wakker worden anders gaan we met z'n allen naar de kelder. De komende 30 jaar komen er namelijk krachten uit Azië die de hele wereldmacht in handen krijgen met de Chinezen voorop. Dat is een land waar men wel efficiënt weet te werken!

 • no-profile-image

  boertje lunteren

  Slecht nieuws? ben blij dat dit kabinet met deze ministers op stapt. Wat hebben ze nou voor de nederlandse agrariers gedaan? Niks helemaal niks en laten ze dan LTO ook maar gelijk opdoeken want die lobbyen toch alleen maar voor de grote boeren bedrijven en voor de meelboeren slachterijen enz Dit is een mooie dag in onze democratie Hoop dat er nu eens een regering met meer ballen komt die onze belangen echt behartigd

 • no-profile-image

  realist

  Nederland heeft weinig meer met zijn boeren. In de andere Europese landen zijn de regeringen nog gul voor hun boerenstand, die niet mag verdwijnen.
  Provincies en Gemeenten kunnen geld vragen aan Brussel om hun lokale boeren financieel te helpen. In Nederland zal dat niet gebeuren denk ik.
  Er is een gemeenschappelijk landbouwbeleid, en elke lidstaat is vrij om er wat mee te doen. Als Nederland zegt: Hou het geld maar, dan gaat het wel naar boeren in andere EU landen. Beetje jammer dat we in het enige land wonen, waar men de boeren alleen als dierenbeulen en milieuverpesters zien. En niet als voedselproducenten.
  Volgens mij moet iedereen elke dag eten. Jammer dat men dat niet (meer) realiseert in Nederland

 • no-profile-image

  gert

  De problemen worden met dit kabinet ook niet opgelost,Natura 2000 gebed zonder end,Q koorts en nu weer perceelsregistratie

 • no-profile-image

  varkens boer

  Hopelijk kunnen de luchtwassers ook de schrothoop op. Wij kunnen er niet mee werken en onze echtscheiding is dan ook zeer nabij.

 • no-profile-image

  Han

  Henk Ov. Als Nederland een twede Griekenland wordt denk dan 'het ligt niet aan mij. De meerderhed van de mensen heeft hier voor gekozen". De landbouw moet langer denken dat ze de BV Nederland kunnen redden. Ze hebben werk genoeg met het redden van hun eigen winkel. Het hemd moet nader zijn dan de rok!!!
  Ik zou zeggen; '"Wie niet horen wil moet maar voelen".

 • no-profile-image

  a hamstra

  daar de tweede kamer niets van boeren weet, en alleen overlegd met l.t.o en daar blind op vaart , zou de boer moeten weten. waarom er dagelijks boeren het loodje leggen, en het l.t.o?/z.l.t.o rijker en rijker word.

 • no-profile-image

  gli

  Ik ben het in belangrijke mate eens met Realist uit (het?) Noorden.
  Maar: We moeten wel geregeerd worden. Ik heb Gerda Verburg heel vaak een heel laag cijfer gegeven. Omdat ik vind dat zij de landbouw en speciaal de pachters slecht behandeld en er heel weinig gevoel bij heeft. Ik ben geen agrarisch ondernemer (meer), maar ik had soms het gevoel dat we weer in de 19e eeuw leefden. Waar de pachters werden uitgemolken alsof het bijna droogstaande koeien/geiten waren.
  Wat voor zegen brengt ons eigenlijk de liberale agrarische economie. Laten we de angelsaksische denkwijze maar een schop geven en ons concentreren op het Rijnlandse.
  Een voorbeeld!
  Een eerste klas agrarische ondernemer ziet kans om 1000 koeien te melken. Schakelt hij op die wijze niet negen misschien ook wel kundige melkveehouders uit die dachten een boterham te verdienen met 100 koeien
  En gaat die duizender nu 10 x zoveel eten als vroeger. Ik verklaar hem voor een (beetje) gek en bovendien voor iemand die weinig gevoel heeft voor zijn medemens.
  Als Nederlander heb ik mij diep geschaamd voor de wanstaltige vertoning in de Tweede Kamer. Taalgebruik waar iedereen zich voor zou moeten schamen.
  Dit gaat echt de verkeerde kant op. Een kant waar wij ons op internationaal niveau helemaal uit rangeren. Nu vind ik dat niet zo heel erg. Maar wat ik wel erg vind is dat op nationaal niveau de tegenstelingen zo scherp worden. En dat men elkaar durft uit te maken voor leugenaar.
  Voor het behoud van de democratie een zeer slechte zaak.

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Kun je vergeten Boertje. Ze zijn, zonder uitzondering, ALLEMAAL tegen de landbouw. Weliswaar vanuit verschillende belangen, maar toch.

 • no-profile-image

  herkauwer

  LTO vindt het alleen maar een slechte zaak omdat zij al jarenlang vuil spel spelen met LNV. En bij een andere regering zou daar wel eens een eind aan kunnen komen!

 • no-profile-image

  dirk

  Kan het nog slechter worden?Ga er maar van uit dat het ondernemersklimaat in NL alleen maar verder verslechterd wie er ook regeert,de zittende ambtenaren zullen het antiboerbeleid gewoon doorduwen!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wil je van dit land ooit nog eens iets behoorlijks maken, dan zal de bezem door heel Den Haag moeten. Weg met alles wat er nu zit en vervangen door mensen met kennis van zaken. Helaas.... een utopie!

 • no-profile-image

  boerinneke!

  Natura(dus boeren/tuinders) en de economie moeten samen kunnen gaan! Nederland is al jaren als een toeristenland aangewezen!Waarom zou dat niet samen kunnen gaan! Laten de volgende die de dienst uit maken in dit land eens de goede weg nemen met minder woorden maar meer daden! Mensen met lef en ballen wat idereen ten goede komt!

 • no-profile-image

  Scharrel

  Stelletje kleuters daar in Den Haag, allemaal fijn weer op wachtgeld, want verantwoordelijkheidgevoel is ver te zoeken.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  LTO klopt zich al weer behoorlijk op de borst als ik dit verhaal zo lees, volgens mij is iets meer bescheidenheid meer op zijn plaats

 • no-profile-image

  spotvogel

  Je geeft weer een heel heldere en scherpe uiteenzitting van de materie, beste Kritische Lezer. Het is inderdaad zo dat er binnen de EU op volstrekt ondemocratische wijze handjeklap gespeeld wordt ten koste van de Nederlandse boerenstand. Omdat de secundaire voorwaarden voor grootschalige voedselproductie in veel van de nieuwe partnerlanden veel profijtelijker zijn dan in ons land. Over zoiets belangrijks had open en eerlijk gediscussieerd moeten worden, maar men koos voor de nacht und nebel-aanpak. Toen ik gisternacht dan ook rond de klok van half vier de val van het kabinet vernam, dacht ik meteen aan al die gevoelige dossiers (ruimingen, mestwetgeving, reconstructiegebieden, LOG's etc.) en aan wat daarmee nu gaat gebeuren. Daarom wordt het scherp opletten geblazen, want er zal wel enige paniek heersen in de catacomben van de LNV-bunker aan de Bezuidenhoutseweg. Spreekwoordelijk uitroken zou misschien nog niet zo'n slecht idee zijn! Want het zijn snotgladde alen!

 • no-profile-image

  realist.

  Wat zijn er veel negatieve mensen.
  Alleen maar kritiek wat geschreven wordt.
  Een land moet geregeerd worden, elke dag dat we dat niet doen kost geld.
  De financiële crisis vraagt om een goede regering. Griekenland is een slecht voorbeeld.
  Krijgen we een regering die ook iets van landbouw begrijpt? 4begfs

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Ik denk het niet Herkauwer. Ze denken er allemaal hetzelfde over.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Jawel Tukker, maar het leuke is dat de VVD noch Nederland veel te vertellen heeft in Europa. Duitsland en Frankrijk bepalen wel wat er gebeurt.

 • no-profile-image

  Herman

  Hoera, het kabinet is gevallen. Het CDA en de CU waren normen- en waarde(n)loos. Nooit zal de mens de knuppel waarmee deze partijen de schepping afranselde vergeten. Het LTO gruwt ook al van bloei, groei en natuurschoon. Nu hebben de mensen met een hart en een ziel tijd om bij te komen en de rouw door te komen van zoveel moord op prachtige drachtige gezonde geiten die de dupe werden van de natuurhaart en scheppingshaat van het CDA en de CU.

 • no-profile-image

  twente

  lto kijk naar de kansen

 • no-profile-image

  Demeter

  Alle subsidies voor de landbouw eraf dit scheelt een hoop ambtenaren.
  Het geld kan dan voor wederopbouw en de zorg van ouderen gebruikt worden.
  Inkomen uit de markt halen en als je dat niet lukt gewoon een ander beroep kiezen.
  De sterkste en beste ondernemers blijven over.

 • no-profile-image

  gerrie

  Heb net de vlag uitgehangen, heelstok

 • no-profile-image

  kani Baal

  Dit is heel mooi nieuws.Nu is het te hopen dat de PvvD groter wordt. Het afslachten van de geiten zal bij velen nog in het geheugen staan. Al hebben ze de beelden van dat afmaken heel doelbewust uit , grotendeels, uit het nieuws gehouden.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.