Home

Achtergrond 294 x bekeken 8 reacties

'Klimaatbeleid blijft noodzaak ondanks kou'

De winterse kou van de afgelopen anderhalve maand betekent niet dat het met de opwarming van de aarde wel meevalt.

Dat stelde maandag het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat samen met het KNMI de ontwikkeling van de gemiddelde seizoenstemperatuur in de afgelopen eeuw heeft onderzocht.

Volgens het PBL zijn strenge winters als de huidige ook mogelijk in een opwarmend klimaat. Gemiddeld is de winter in Nederland de afgelopen honderd jaar echter 1,2 graad warmer geworden. Die temperatuurstijging is lager dan in andere seizoenen. De zomer bijvoorbeeld werd de afgelopen eeuw gemiddeld 2,2 graden warmer.

Bovendien kent de wintertemperatuur meer uitschieters naar boven en naar beneden. Voor schaatsliefhebbers is er voorlopig dus nog hoop, concludeert het PBL. Maar verdere terugdringing van de uitstoot van het broeikasgas CO2 blijft volgens het onderzoeksinstituut nodig om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Minder CO2 de lucht insturen lijkt me een goed idee, zeker als we langer willen genieten van de fossile brandstoffen! Ik denk dat we de tijd wel nodig zijn om een goed alternatief te bedenken voor als de fossile brandstof echt op of onbetaalbaar is. De landbouw kan dit niet opvangen met biobrandstof als ook al die extra "geplande" wereld bewoners een volle buik willen hebben en niemand van dorst mag dood gaan.
  Ik zie dan ook meer druk op de besparing van water en delfstoffen, dan het CO2 gehalte in de lucht. Dit laatste is echt niet even terug te dringen om weer op het "veilige" niveau van voor de industriele revolutie te zitten, want we hebben door al ons oerwoud gekap de toverdoos van de natuur geopend. Het organische materiaal dat in het oerwoud is ontstaan, is na kap begonnen aan "zelf onrbranding" en dus CO2 vorming. Dit poces kan geen wetenschapper en ook geen Top van Regeringleiders meer stoppen.

 • no-profile-image

  miltie

  gauw dit bericht het land insturen;voor dat de subsidie en onderzoeks kraan wordt dichtgedraai;;bericht uit ANGST ;voor hun gestuurde raport ??

 • no-profile-image

  jan

  De enigste partij die serieuze twijfels zet bij de hype rondom klimaatverandering is de VVD. En steeds meer komen vanuit andere kanalen signalen dat er grootschalig gemanipuleerd is met de cijfers!

 • no-profile-image

  Leen

  Wat een gezwam! 100 jaar geleden hadden ze geeneens een goede thermometer. Laat het wat warmer worden, zet je gewoon de kachel lager toch? Spaart CO2. Fluctuaties zijn zowel in temperatuur als in CO2 gehalte in de atmosfeer van alle tijden. Als je uit moreel oogpunt spaarzaam met fossiele bronnen wilt omgaan is daar niks op tegen. Maar je moet al die onzinargumenten en pseudo-oplossingen eens als eens achterwege laten (boerende koeien en ondergrondse CO2 opslag) Gewoon je dakje volleggen met zonnepanelen, electrisch autootje, niet te ver van je werk en vooral niet te groot gaan wonen. Maar dan worden onze ministertjes bang. Vangen ze geen energieheffing, accijns en andere tollenaarspecunia meer. Dus veranderingen moeten vooral langzaam gaan, behalve bij de boer.

 • no-profile-image

  Han

  @Consument. Uw idee om de mest optimaal te gebruiken is nodig om voor de minralen kringloop, maar dit geldt ook voor menselijke fecalieen. Gebruiken we nu ook nog alle afval van planten en dode dieren & mensen dan is de kringloop nagenoeg gesloten. Kleien verliezen zullen altijd optreden. Dierlijke productie is nodig om alle graslanden die niet geschikt zijn voor akkerland te benutten. Helaas kunnen whetde belangrijkste element van leven >Water< niet sturen omdat er grote vlaktes zijn die best voor landbouw gebruikt kunnen worden geen water hebben.
  Ik denk dan ook dat dit de bottelnek wordt voor de wereld bevolking.

 • no-profile-image

  hoe lang nog

  hoe lang nog worden we voor de gek gehouden

 • no-profile-image

  kani Baal

  Inderdaad . Bij verbranding van fossiele brandstoffen komt CO 2 vrij. Dit koolzuurgas zal zeker bijdragen aan de opwarming van de aardkloot.Maar wat jij verder stelt is wellicht nog belangrijker.De fossiele brandstoffen zullen schaars gaan worden en zeker te kostbaar om te verstoken. Daarom alleen als moeten wij zeer zuinig met deze brandstoffen om gaan. Het is dan ook te gek voor woorden om hier midden in de wintwinter onder 15000LUX TOMATEN te gaan telen. Zie de CO2 discussie elders op het agd.

 • no-profile-image

  Consument

  Stel dat er veel minder dieren gehouden worden voor melk en vlees e.d.! Om dan meer eten op plaantaardige manieren te produceren, hebben we veel kunstmest nodig. Is dit goed voor het milieu? Ik denk van niet, het moet op elkaar afgestend zijn, dus evenwicht. De dieren worden gevoed met veel bijproducten van uit de voedingsindustrie, neem b.v. soyascroot, een overblijfsel van de soyaboon. Dit is voor de dieren een goed voedsel wat anders vernietigd moet worden. Maar wat van zeer grootbelang is voor de vruchtbaarheid van de landbouwgrond is de mest van het dier! Dit wordt totaal onderschat, duurzaam is om er zoveel mogelijk gewassen mee te verbouwen. Nu zegt men dat er teveel mest is, maar dit is onzin. Het is een kwestie van optimaal benutten, er zitten veel verschillende belangrijke mineralen in. Men hoeft maar een klein gedeelte kunstmest toe te voegen om de balans in evenwicht te brengen. Laat men zich is positief bezig houden met het milieu i.p.v. luchtkastelen verkondigen. Vanuit het verleden weet ik dat er velen problemen zijn voorspelt, maar nooit zijn uit gekomen. Wel dat ze zaken die ze wel moesten uitvoeren niet deden, vaak enorme verwaarlozing. Dan waren het andere die daar de schuld van waren!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.