Home

Achtergrond 318 x bekeken

Kleine 200.000 mensen Mongolië lijden honger door kou

Bijna 200.000 Mongoliërs lijden door het winterweer honger. Zonder hulp kunnen duizenden overlijden.

Dat melden de Verenigde Naties. Met temperaturen rond de min 40 graden Celsius sterft het vee massaal.

Een derde van de Mongoliërs houdt volgens de Wereldbank vee, meestal om zelf te overleven. Volgens de overheid zijn 1 miljoen stuks vee in de laatste maand overleden door het winterse weer. Ze kunnen niet grazen of vriezen eenvoudigweg dood.

Het land is feitelijk getroffen door een dubbele ramp. In de zomer leidde droogte ertoe dat er veel te weinig van het land kwam om de dieren te voeren. In Mongolië houdt men onder andere geiten, schapen, koeien, kamelen en paarden.

De VN schat dat 90 procent van het land is na een serie zware sneeuwstormen bedekt met een dik pak sneeuw. De VN en regering vragen donoren om voedsel, kaarsen, verwarmingssystemen, warme kleding en medicijnen. In Japan wordt de Mongoolse sumo-kampioen Asashoryu ingezet om hulp te vragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.