Home

Achtergrond 388 x bekeken 1 reactie

Kamer vindt voorgesteld houdverbod te slap

De Tweede Kamer voelt in geval van dierenmishandeling veel voor een verbod op het houden van dieren, maar vindt een daarvoor ingediend voorstel aan de slappe kant.

Dat bleek vanochtend bij een eerste debat over het initiatief-wetsvoorstel van de Kamerleden Waalkens (PvdA) en Ormel (CDA). Dat voorstel geeft de rechter de mogelijkheid om na een eerste overtreding wegens dierenmishandeling een houdverbod op te leggen van 10 jaar. Daarvoor willen de indieners de proeftijd van het Wetboek van Strafrecht verlengen van 3 naar 10 jaar. De rechter kan het houdverbod als bijkomende voorwaarde gedurende de proeftijd opleggen.

Alle fracties vinden deze wetswijziging een stap vooruit. Tegelijkertijd constateren zij dat dierenmishandeling nu niet streng wordt gecontroleerd, niet wordt vervolgd of met een lage financiële transactie afgedaan. Maximumstraffen en een nu al mogelijk houdverbod van 3 jaar worden vrijwel niet opgelegd. Vrijwel alle fracties vragen zich dan ook af wat deze wetswijziging toevoegt als controle, vervolging en strafoplegging niet strenger worden.

De indieners verwachten dat dit vanzelf gebeurt als het houdverbod voor langere tijd wordt opgelegd. Daarnaast wensen PvdD, PVV, D66, SP en VVD dat een permanent houdverbod moet kunnen worden opgelegd, óók aan overtreders die niet strafrechtelijk zijn veroordeeld. Daarvoor zijn andere wettelijke maatregelen nodig dan Waalkens en Ormel hebben voorgesteld.

De indieners en de minister van Justitie zullen later op de kritiek en de vragen van de Kamer reageren. In dit stadium krijgt het wetsvoorstel alleen steun van CDA, PvdA en SGP.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Abra Cadabra

    Het is zeker een stap in de goede richting, maar eigenlijk maken we ons allemaal schuldig aan dieren mishandeling. Kijk maar eens op deze site www.dierenmishandeling.eu dan begrijpt u wat ik bedoel.

Of registreer je om te kunnen reageren.