Home

Achtergrond 267 x bekeken 1 reactie

Jasperse: APO-koers verleggen naar veilen

De bestaande plannen voor de associatie voor producentenorganisaties voor westelijke komkommerverenigingen (APO West) gaan waarschijnlijk van tafel.

Telers kiezen in het moeizame APO-proces voor een model met digitaal veilen. Partijen in komkommercollectief K8 hebben zich uitgesproken voor een afzetstrategie met een belangrijke rol voor online veilen. Het is waarschijnlijk dat die strategische visie wordt verwerkt in de bestaande APO-plannen, zegt Thijs Jasperse, voorzitter van K8 en initiator van de APO-vorming in Nederland. De werkgroep APO-West voor komkommerpartijen Coforta (voorheen Greenery), Best Growers Benelux en Versdirect.nl kwam twee weken geleden voor het laatst bij elkaar. De bestaande APO-plannen zijn nog niet voor toetsing voorgelegd aan het Productschap Tuinbouw (PT).

Vrijdag maakte de nieuwe fusievereniging Best of Four bekend toe te treden tot APO-West. Zij zien de APO als instrument om product beschikbaar te krijgen voor zo'n online veilsysteem. Volgens relatiemanager Peter Meurs komt het inititiatief van de ommezwaai van Best of Four. "De andere partijen hebben onze visie onderschreven."

De komende weken studeert een werkgroep op plannen voor zo'n veilsysteem. Vervolgens wordt dat besproken in de APO-stuurgroep. De partijen hopen later in het seizoen te kunnen starten, maar een spoedige start van de APO-West is hiermee verkeken. Het veilsysteem moet vooral geen klok met verkooptafel zijn, maar een onafhankelijke transparante marktplaats met prijsnoteringen. Het ontbreken van die prijsprikkel heeft de markt afgelopen jaren doen ontsporen, denkt Best of Four.

Volgens Jasperse is dit niet een complete ommezwaai voor APO-West. "In onze plannen heeft veilen altijd een rol gespeeld." Hij bevestigt dat de nieuwe strategie een zwaarder accent legt op dat verkoopinstrument. De APO-plannen gingen tot dusver vooral uit van verkopers die in dienst van een overkoepelende cooperate gezamenlijk de verkoop afstemden. Wat van die strategie overblijft is onduidelijk.

Volgens Jasperse is het niet realistisch dat een veilsysteem compleet de daghandel en contractverkoop kan vervangen. Vrijdag konden of wilden Versdirect.nl, Coforta (The Greenery) en BGB niet reageren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gijs

    Ja hoor. het is weer eens zover. Zijn de plannen er, zijn de telers het ermee eens, het kan naar het PT. Maar wat doen we weer: lekker doorlullen en zo blijven we maar doorgaan. Gaat lekker met die komkommerjongens.

Of registreer je om te kunnen reageren.