Home

Achtergrond 199 x bekeken

Greenery: meer product bijkopen

Handelshuis The Greenery verwacht dit seizoen meer product bij te kopen buiten de coöperatie.

Dat is een gevolg van de nieuwe coöperatiestructuur en zakelijker verhouding met een deel van de telers en een scherpere concurrentiestrijd op de markt.

Het nieuwe verkoopkantoor in de coöperatie, Coforta BV, gaat 40 procent van het totale volume van de coöperatieleden afzetten naar binnenlandse handel. Beide partijen (Coforta BV en The Greenery) vallen via een holding onder de coöperatie met de nieuwe naam Coforta.

Topman Philip Smits verwacht dat The Greenery de helft van het volume van Coforta BV zal bijkopen. Dit is nodig de positie op de handelsmarkt te versterken. Naar verwachting 20 procent van het totale product van de coöperatie zal daarmee via het nieuwe verkoopkantoor worden afgezet naar andere Nederlandse handelspartijen, verwacht Smits.

Andere telersverenigingen

Het oude handelshuis The Greenery heeft door de nieuwe structuur andere volumes nodig. Smits: "Voor een aantal producten zal het nodig zijn onze bestaande inkoop bij andere telersverenigingen uit te breiden. We deden in het verleden al zaken met bijvoorbeeld de voorloper van FresTeem voor bepaalde glasproducten. We zullen dat met verschillende Nederlandse aanbieders verbreden." Voor producten als komkommer kocht The Greenery al relatief veel bij.

Smits stelde verder dat The Greenery en Coforta BV in de coöperatie een zakelijke relatie zullen onderhouden. Dat betekent dat bijkopen door The Greenery bij het nieuwe handelshuis alleen gebeurt als het ook de beste prijs is. Smits: "De telers die aan Coforta leveren, krijgen voorrang als dezelfde prijs wordt aangeboden als bij concurrenten."

De plannen en geplande extra bijkoop zullen er voor zorgen dat meer product via de handelshuizen van de coöperatie op de markt zullen worden afgezet. Dat zet de verhoudingen in de markt op scherp, verwacht Smits. "Er is de komende jaren meer dan genoeg aanbod. De vraag stijgt niet. We zullen op verschillende markten aanbieders moeten verdringen."

Of registreer je om te kunnen reageren.