Home

Achtergrond 459 x bekeken 2 reacties

Goede resultaten in groep

Dragende zeugen moeten vanaf 2013 in groepshuisvesting worden gehouden.

Met groepshuisvesting zijn goede resultaten te halen, blijkt uit onderzoek van Wageningen UR. Maar rust en regelmaat zijn essentieel. Factoren die stress of lage voeropname veroorzaken moeten worden voorkomen.

Automatiseringsbedrijf Nedap maakt al jaren groepshuisvestingssystemen voor de varkenshouderij. Het systeem van Nedap voert automatisch, signaleert berigheid en zet zeugen zonder oorknop apart.

Om rust in de groep te houden worden de zeugen weggeleid van de ingang van het voerstation, zegt Arno van Brandenburg van Nedap. Het is ongunstig als zeugen die net hebben gevreten een rondje kunnen lopen en zich direct weer kunnen melden bij het voerstation. Dan komen de sterkste dieren (te) vaak aan bod, is er meer concurrentie en hebben de zeugen meer huidbeschadigingen.

Uit het onderzoek blijkt overduidelijk het belang van het wegleiden van de zeugen van het voerstation, constateert Van Brandenburg. "De bedrijven waar dat gebeurt halen betere technische resultaten."

Bij de uitgang van het voerstations is een berigheidsdetectie geïnstalleerd. De zeugen die berig zijn worden automatisch apart gezet.
De separatieruimte is uitgerust met herkenning en ID-check. De varkens worden hier, na identificatie, gekleurd waardoor ze ook op het oog snel zijn te traceren.

Ook dieren die de oorknop kwijt zijn geraakt worden snel opgespoord en apart gezet. "Dat voorkomt dat de zeugen twee dagen honger lijden", zegt Van Brandenburg.

Bovendien veroorzaken hongerige zeugen ook weer onrust in de groep. Nedap-dealers Tecom en Gabriels geven op de beurs in Gorinchem tekst en uitleg over het systeem.

Stand 184

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Geelen

  Onlangs heeft marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy uit Wageningen in samenwerking met het LEI 105 zeugenhouders persoonlijk geïnterviewd over de voor- en nadelen van groepshuisvesting voor dragende zeugen. Indien u uw mail stuurt naar marktonderzoek@geelen-consultancy.nl, dan sturen wij u mail door naar het LEI. Wellicht ontvangt u dan een samenvatting van het onderzoek.

  Met vriendelijke groet,
  Jan Geelen
  Geelen Consultancy, Wageningen

 • no-profile-image

  jan vogels

  Er kan altijd nog veel verbeterd worden aan vooral de software. Dit is natuurlijk altijd zo. Alleen waarom moet dat altijd zo lang duren, voordat wensen van varkenshouders in de software verwerkt worden?
  Door opmerkingen van varkenshouders snel in de software te verwerken, zal het systeem beter draaien, en zichzelf beter verkopen.
  Rechtstreekse vraag aan Arno:
  Als zeug laatste portie heeft gehad, gaat de navreettijd in, maar als zeug al uit het station is, moet eerst deze navreetijd helemaal doorlopen zijn zijn voordat nieuwe zeug in station mag, geeft veel onnodige onrust.
  Ik kan geen zeugen selecteren op verwachte werpdatum!
  De voerkurves zijn niet naar wens in te stellen, bij 2 voersoorten.
  Deze en meer vragen heb ik via mijn toeleverancier al een tijd geleden gesteld, en er wordt niets mee gedaan!

  Het software programma Nedap Velos is zeer beperkt in zijn mogelijkheden, zeker in vergelijking met mijn vorige systeem van Insentec.
  Het is jammer dat met de opmerkingen zo weinig gedaan wordt.

  Komt hier nog verandering in?

Of registreer je om te kunnen reageren.