Home

Achtergrond 399 x bekeken 5 reacties

Gezamenlijk onderzoek naar MRSA-bacterie

Onderzoekers van verschillende instituten gaan samen onderzoek doen naar de verspreiding van de MRSA-bacterie op vleeskuikenbedrijven en bij vleeskuikenhouders.

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE), medefinancier van het project.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door RIVM, GD, CVI en WUR. De vleeskuikensector maakt deel uit van een begeleidingscommissie. Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek naar de MRSA-bacterie bij slachterijen, waar 35 procent van de koppels besmet bleek. Daarbij is echter alleen naar koppels aan de slachtlijn gekeken.

De onderzoekers hopen nu in beeld te krijgen in welke mate de bacterie voorkomt op vleeskuikenbedrijven, bij de mensen die daar werkzaam zijn en bij hun familieleden. Daarvoor worden verschillende monsters genomen bij de dieren, in de stal, bij vleeskuikenhouders, medewerkers en gezinsleden en in het woonhuis. Daarnaast wordt via enquêtes gekeken naar de transmissie van pluimvee op mensen, de risicofactoren voor MRSA in de vleeskuikenhouderij en mogelijke interventiemaatregelen.

De onderzoekers wilden 200 bedrijven onderzoeken. De sector vond dat echter een te grote omvang om mee te beginnen. De steekproef is daarom in eerste instantie teruggebracht tot vijftig bedrijven. Eerst worden tien bedrijven onderzocht om de juiste manier van monstername en analyse te bepalen, waarna deze technieken op veertig andere bedrijven worden toegepast. Aan de hand van deze resultaten wordt bepaald of er onderzoek op grotere schaal nodig is. Het onderzoek zal naar verwachting twee jaar duren. Omdat er nog geen zekerheid is over de financiering van het project staat nog niet vast wanneer de resultaten bekend zijn, maar de onderzoekers hopen zo snel mogelijk te beginnen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Is er al onderzoek gedaan naar de relatie van het niet afmaken van antibioticakuren door de mens en MRSA?

 • no-profile-image

  martien

  beste ik ben al 20 jaar besmet met MRSA en heb mijn leven volledig aangepast, elk contact met mens en dier is besmettelijk, maar niet ommiddelijk zichtbaar. Zelf ik kan ziek worden van mensen die maar een verkoudhied hebben. MRSA leeft van antibiotica en vermenigdvuldigd zich heel snel. Antibiotica is de melk voor de MRSA. Daarom gebruik in de veeteelt geen antibiotica en bij mensen enkel in NOODGEVALLEN !!!!! indien iemand mijn levensverhaal wil hoe ik nu leef met MRSA kan altijd contact opnemen. Ik ben een biologische Bom in de maatschappij.

 • no-profile-image

  kippenboer

  Zulk soort onderzoek hebben we jaren geleden gehad met als gevolg geen antimicrobiotica meer in het voer. Gevolg meer antibiotica kuren. Dit komt natuurlijk ook door het ontbreken van diermeel in voer. Doe vooral mee, je weet de uitkomst!!! Geen antibiotica meer voor vleeskuikens. oplossing, zorg zelf voor een verantwoord gebruik van antibiotica.Doe een onderzoek naar het antibiotica gebruik in ziekenhuizen. De mrsa die problemen geeft is vooral een ziekenhuisbacterie,en niet die van dieren.

 • no-profile-image

  dirk

  Zou men echt begaan zijn met de gezondheid van de pluimveehouder en zijn gezin???Laat me niet lachen,men zoekt een stok om mee te slaan!Uitkomst van dit onderzoek staat voor mij al vast:het blijkt allemaal nog veel erger als gedacht!!Doel:ELIMINATIE landbouw in Nederland!

 • no-profile-image

  A.B.v.d.Steeg

  Heftige dubbele longontsteking van een boerderij bacterie.
  Kreeg ik van de longarts te horen.
  Was dik twee weken dood ziek kon geen druppel water binnen houden.
  Ambulance haalde me van huis, na een dikke week aan infuus en zuurstof, mocht ikzelf na toilet. Toilet in ziekenhuis zat onder de diarè van iemand anders. Mijn po bleef twee dagen met inhoud bij mijn bed staan.
  Onder het eten werd een clisma aangebracht bij een vrouw die net het ziekenhuis bacterie heeft gehad. Deze mevrouw vertelde me dat ze geïsoleert was geweest. Ik kwam er achter dat ik niet op de long afdeling was , maar op de maag darm lever afdeling.
  Dit begreep ik niet zo goed er werd alleen maar verteld u heeft een boerderij bacterie. De verpleging was erg sneu en kortaf tegen mij het was net of ik gediscrimineerd werd. De badkamer was gewoon vies niet verstandig om daar op blote voeten te douchen. Ook was onze toilet regelmatig verstopt, werd wel ontstopt maar daarna niet schoon gemaakt. Ik kon dit niet meer aanzien en ben een dag eerder tegen medisch advies naar huis gegaan.
  Na 3 à 4 antibiotica kuren heb ik nog steeds longonsteking in beide longen.
  Ik heb op internet gezocht wat een boerderij bacterie is . Ik heb begrepen dat het om een MRSA bacterie gaat.
  Vroeger als 8 jarig meisje heb ik een bacterie van het ziekenhuis gekregen dit uitte zich over mijn hele lichaam in steen puisten. ik zit dus ook onder de littekens. kreeg gaten in mijn huid van 2 à 3 cm groot, mijn hele familie zat tevens onder.
  Jaren lang bleef dit in mijn bloed had geen wimpers meer omdat ik telkens onstekingen op mijn oogleden had.
  Kreeg hierdoor een achterstand op school. Nu ben ik een vrouw van 45 jaar en waarschijnlijk is de MRSA bacterie die ik vroeger gekregen heb misschien dat ik een drager ben, weer bij mijzelf opgedoken. Deze boerderij bacterie (MRSA) vraag ik me af of deze bacterie geactieveert is door de on hygiënische zorg die men mij gaf, in het MCL te Leeuwarden. Ik heb nog steeds behoorlijk aan beide longen onstekingen en raad eens uit het ziekehuis kreeg ik ook nog eens een darm bacterie erbij (buikgriep) noemde de huis arts het. Nu weer een antibiotica kuur van 9 dagen. Maar afwachten of ik ooit weer beter word. Ben nu 4 weken behoorlijk ziek.
  Ik vond dit artikel van u en ik dacht, ik wil mijn verhaal bij u achter laten.
  Volgende week ga ik naar de longarts en dan hoop ik dat deze bacterie mij verlaten heeft. Of zoiets.
  Vriendelijke groet Anita Belinde v.d. Steeg.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.