Home

Achtergrond 156 x bekeken 2 reacties

'Geen enkel gebied wordt afgeschreven'

Geen enkel gebied in Nederland mag ten onder gaan aan de gevolgen van krimp.

Dat maakte minister Eberhard van der Laan (Wonen) vandaag duidelijk in de Tweede Kamer. Krimp is de term voor het teruglopen van de bevolking in bepaalde delen van het land, waardoor het steeds lastiger wordt de voorzieningen daar op peil te houden.

"We laten niks los. We hebben verdorie een traditie, zeg!'', knorde Van der Laan. Dat bepaalde gebieden niet echt meer meedoen, zoals in Frankrijk en in Spanje, is voor de bewindsman hier ondenkbaar.

Hij zei overigens 'helemaal niet negatief' te zijn over de intentie om de gevolgen van krimp aan te pakken. "Alle ministers zitten er bovenop.'' Toch moeten velen in het land nog een omslag in het denken maken. Geen wonder, want er is 'eeuwen, misschien zelfs millennia, alleen maar in termen van groei gedacht'. Belangrijk is dat iedereen krimp als een gezamenlijk probleem ziet, over de eigen grenzen heen denkt, geen claims bij elkaar neerlegt en solidair wil zijn, bleek uit de woorden van de minister. "We moeten uit de schachten en stellingen komen.''

Van der Laan wilde woensdag niet echt antwoorden op vragen van Ineke van Gent van GroenLinks, die een uitspraak van hem wilde over de 535 miljoen euro die Friesland en Zeeland samen uitgeven aan in haar ogen overbodige snelwegen. "Die gaan van niks naar nergens.'' Ze wil daar opheldering over voordat anderen misschien over de brug moeten komen om de gevolgen van krimp in deze provincies aan te pakken.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) zei woensdag het 'jammer' te vinden dat de indruk is ontstaan dat zij het beter vindt als mensen geen nieuwbouwhuizen meer kopen in krimpgebieden. Zo bedoelde ze het allemaal niet, maar "het had wellicht tactischer gemoeten.'' Ze wees erop dat er in krimpgebieden nu voor kwaliteit van wonen moet worden gekozen in plaats van voor kwantiteit.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Juist omdat het gebied erg slecht ontsloten is door fatsoenlijke (snel)wegen
  loopt het leeg. Als een gebied goed bereikbaar is, dan willen er ook mensen wonen.

 • no-profile-image

  gert

  Ook de Hedwigpolder niet?

Of registreer je om te kunnen reageren.