Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

GGD Utrecht: wees alert op Q-koortsklachten

De GGD’s Midden-Nederland en Utrecht beginnen een campagne om inwoners van de regio te attenderen op het gevaar van Q-koorts.

De voorlichting is bedoeld om mensen bewust te maken van de besmettingsrisico’s, zo melden de GGD’s. De gezondheidsinstellingen komen nu met de campagne, omdat de lente in aantocht is. In het voorjaar als schapen en geiten geboren worden, is de kans op besmetting het grootst. De bacterie kan daar namelijk bij vrijkomen. Via de lucht kan die bacterie zich verder verspreiden.

Via folders bij huisartsen, apotheken, scholen en ook bij kinderboerderijen en campings wordt mensen gevraagd alert te zijn op klachten. Aanhoudende koorts en heftige hoofdpijn zijn de belangrijkste signalen om naar de huisarts te gaan.

Q-koorts bezorgt de meeste besmette patiënten alleen een griep. Maar de gevolgen kunnen ernstiger zijn. Mensen kunnen er jarenlang ernstige vermoeidheidsklachten aan overhouden. Als ze nog andere ziektes hebben, kunnen ze er zelfs aan overlijden. Deskundigen schatten dat de koorts tot nu toe minstens zeven mensenlevens heeft gekost.

In de provincie Utrecht raakten in 2009 125 mensen besmet met de Q-koortsbacterie. Dieren van drie bedrijven in de regio zijn geruimd.

Momenteel lijden zeker 154 Nederlanders aan de ziekte. Tienduizenden geiten zijn al geruimd. Ruim zeventig bedrijven zijn besmet verklaard.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Geitenboerin

    Wat een bangmakerij!! Hoe jaag je mensen angst aan!! Ach, dadelijk zijn er geen geiten meer waar je ziek van wordt, en dan zul je zien dat er mensen ziek blijven worden en dan gaan de koeien eraan En zo gaan we het rijtje vee in Nederland af! Tot we bij onze eigen huisdieren komen die wel degelijk het virus bij zich kunnen dragen! Tot hoever laten we het komen?

Of registreer je om te kunnen reageren.