Home

Achtergrond 251 x bekeken 4 reacties

Fusievoornemen Agrifirm en Cehave Landbouwbelang gemeld

Agrifirm en Cehave Landbouwbelang hebben bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een vergunning aangevraagd om te fuseren.

Uit een eerste onderzoek concludeerde de NMa eerder dat de concurrentie op de kunstmestmarkt mogelijk belemmerd kan worden door de fusie.

De aanvraag is 11 februari ingediend en de NMa zal over uiterlijk 12 weken verslag uitbrengen. De voorgenomen fusie is eerder op 19 oktober 2009 gemeld. Omdat de NMa potentiële beren op de weg ziet, moest ook een officiële vergunningaanvraag worden gedaan.

Belanghebbenden die opmerkingen willen maken over gevolgen van de fusie moeten dit schriftelijk melden. Cehave Landbouwbelang en Agrifirm zijn vooral bekend als grote producenten van veevoer. De gezamenlijke omzet zou neerkomen op meer dan 2 miljard euro.

De bundeling is het gevolg van een dalend aantal agrarische bedrijven, terwijl de omvang van de resterende bedrijven snel groeit. Daarom worden hogere eisen aan toeleveranciers gesteld, ook wat innovatie betreft. De coöperaties tellen samen zo’n 21.000 leden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  a hamstra

  list leugen en bedrog , om de grote boer nog verder uit te wringen, en de rest, ze zeggen het zelf al'
  wie zij de eigenaren.
  toch niet de zelfde. als die zeggen de boeren belangen te behartigen.
  wie weet het?? hoor het graag.

 • no-profile-image

  Zuidwester

  Je hoeft er geen zaken mee te doen Hamstra, het mag wel.

 • no-profile-image

  Han

  Sinds wanneer is de co-op een onderneming, uit op winst bejag. Mij is altijd geleerd dat een co-op een mogelijkheid is de krachten van klein ondernemers te bundelen om zodoende een macht te vormen in de markt. M.a.w. de beide co-op's en even zo de nieuwe zijn een verlangstuk van de bedrijven van de leden / aandeelhouders.
  Waarom is er dan sprake van verminderde concurentie, bij het inkopen van meststoffen en andere benodigdheden. Laat de NMa haar huiswerk eens overdoen en het hoofdstuk Cooperatie uit het studieboek Economie goed lezen. Bespaard de boeren veel tijd en de NMa veel geld aan onderzoek.

 • no-profile-image

  antico op

  Wil je voorkomen dat we in de toekomst geheel zijn overgeleverd aan deze cooperatie(s) dan moet je vanaf nu geen zaken meer met hun doen.Er zijn nu nog voldoende kleinere particuliere bedrijven dat je nog keuze hebt,maar wacht je nog een aantal jaren dan is hiervan niets meer over en zijn we overgeleverd aan deze coperatieve machtsblokken,die je vroeg of laat toch een poot uittrekken(zie de stikstofprijzen van voorjaar 2009)
  De keuze is aan u.

Of registreer je om te kunnen reageren.