Home

Achtergrond 570 x bekeken 41 reacties

Friesland wil van tienduizend ganzen af

De provincie Friesland heeft besloten tienduizend grauwe ganzen af te schieten of op andere manieren te laten verdwijnen.

De ganzen vreten 's zomers gewassen op en poepen akkers en weilanden onder. "Als we nu niet ingrijpen wordt de overlast en de schade te groot en moeten we in de toekomst nog rigoureuzere stappen nemen'', zei gedeputeerde Hans Konst vandaag.

Op dit moment bezoeken in de zomer 17.000 ganzen Friesland. Dat aantal moet worden teruggebracht naar zevenduizend, het niveau in 2006. Bij dat aantal is de schade van 75.000 euro volgens de provincie acceptabel. De plannen om de het ganzenaantal te verminderen zijn afgesproken met natuur- en boerenorganisaties.

Om van de vliegende beesten af te komen wil de provincie de ganzen lokken in plaats van verjagen. Dan kunnen ze makkelijker worden gedood. Rondom broedgebieden wil de provincie eiwitrijke graslanden vervangen door minder eiwitrijke gewassen. "In moeilijk toegankelijke gebieden kan de natuurlijke vijand van de gans, de vos, een bijdrage leveren'', aldus de provincie.

Per regio moeten nog gedetailleerde afspraken worden gemaakt.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  JP

  Goed hé, de vos gaat ingeschakeld worden in Friesland. Hoe komt men er op, genieus! Maar het zijn debielen die iets dergelijks bedenken. sjongejongejonge.

 • no-profile-image

  douwe

  Op dit moment zijn er wel twee millioen ganzen in Friesland

 • no-profile-image

  herkauwer

  Correctie: het klooster heette Clarus Campus en werd uiteindelijk pas in 1165 gesticht.

 • no-profile-image

  Henk Daalder Windparken Wiki

  Wat ik nooit begrijp:
  die ganzen zijn natuur, het is "toeval" dat ze goed beheerd agrarisch gebied gebruiken om af te grazen.
  natuur krijgt overal ruim baan, de Waddenzee is verboden gebied, want natuur.
  Nu hebben de ganzen, Friesland ook tot natuur verklaard, dus moeten de Friezen wijken voor die natuur, toch?

  Of waarom mag een akkerbouwer wel elk jaar de natuur van het bodemleven volledig op zijn kop zetten? Dat is ook natuur.

  Die ganzen zijn gewoon een ontsporing van het friese ecosysteem, waar de boer 100% deel van uitmaakt.

  Maar ook windmolens horen in dat landschap, om het voor onderlopen te behoeden.

 • no-profile-image

  ?=vraagteken

  Ik eamelje net.
  Lees je eigen zin,die ik selecteerde nu nog eens!
  Is het zelde als 1 oma die steelt, dan men zegt alle oma´stelen.
  Is iets met respect,waar men hier, her en der wat aan kan werken.
  ? of Herkauwer, Whats the pont?

 • no-profile-image

  joost

  Ik was vorig jaar eens onderweg naar limburg en overal waar ik keek mensen en dan al die grote nesten die ze bouwen en een schade die ze veroorzaken, dat komt nooit meer goed, hier helpt afschieten ook niet meer.

 • no-profile-image

  Joost, als dat zou kunnen. Duurzaam produceren, heel graag. Maar nu kost het al moeite om ons moeder boodschappen te kunnen laten doen. Dat zal dan helemaal niet meer gaan. Als jij daar dan ook een oplossing voor hebt? Dan ga ik wel 1 koetje + kalfje per ha houden hoor, graag zelfs. Maar als de huidige trend voor lanbouwprijzen (lees ruwe grondstoffen) zich voortzet, ben ik bang dat ik moet proberen er nog 1 koetje per ha bij te gaan melken. Heb je afgelopen week de STER-reclame misschien af en toe op TV gezien? Wordt je niet vrolijk van als je ziet hoe het voedsel wordt weggegeven. Bij C1000 krijg je nu zelfs momenteel bij 1 pond biefstuk van € 3,99 er gratis 1 pakje roomboter van Campina bij. Wat dacht je wat.

 • no-profile-image

  menno van coehoorn

  Ach wat schaam ik mij toch voor den vreeselijken verwording van eenigen heedendaagschen Friezen. Het is, om zo te zeggen, "mei sizzen net to dwan!"

 • no-profile-image

  ?

  Toevallig verdiep ik mij niet alleen in het zorgvuldige en verantwoorde beheer van natuur en fauna, in de ware achtergronden van politiek en openbaar bestuur, in de mogelijkheden om op de maan te leven én in krijgshistorie! Maar toevallig heeft ook de genetische en intellectuele neergang van emigranten mijn warme belangstelling. Daarom dus uit de grond van mijn hart:

  Nee jou intellectueel is een hoogstandje. Als je dan google gebruikt,onderscheid juiste info met onzin :P
  Maar net als Sybren zegt,ga lekker erges anders naar toe.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Stef, zolang in de meeste huisgezinnen het gebruik van vliegenmeppers, muggenstiften, muizenvallen, spinnenvegers, wespenverdelgers, mottenballen tot rattenkorrels toe de normaalste zaak van de wereld is, denk ik dat een blik in de spiegel wel op zijn plaats is voordat iemand ongenuanceerd zijn mening over ganzenbeheer in het buitengebied neer zet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Merkwaardig Koetje Boe. Ik ken een heel ander verhaal. Bonifatius was eigenlijk op expeditie om een goede plek te vinden om er een klooster te stichten vanwaaruit de heidense Friezen gekerstend konden worden, Zijn keuze was gevallen op een plaats bewesten Dokkum, maar op weg daarheen moest de oude bisschop zowel de Kromme Murk als het Muzenried doorwaden. Dat waren kreken die in verbinding stonden met de Middelzee en boordevol zilte blubber zaten. Bonifatius was driemaal languit in de blub gevallen en terwijl hij liep te dagdromen van het te stichten klooster Calrus Campus, trapte hij tussen het huidige Sybrandhus en Wouterswoude tot overmaat van rampspoed voluit in een speerdistel. Nou wilde het geval dat hij vanwege een slechte bloedsomloop als gevolg van de structurele overdosis miswijn die hij gaande zijn leven had genuttigd, mank ging aan wintertenen. Zélfs in het voorjaar. Zijn voeten waren na het doorwaden van Murk en Ried dus letterlijk blauw van de kou. En omdat zijn bisschopstoga nat en vuil was geworden, hulde hij zich in een verschoten bruine scheerwollen paardendeken. Terwijl hij ter hoogte van de huidige boerderij Oenema langs de Trekweg poogde de disteldoorns uit zijn voeten te rukken en daarbij onderdrukte pijnkreten uitstootte, naderde er een jachtgezelschap, dat opgevat kan worden als de voorloperes van de huidige Faunabeheereenheid Dongeradiel. Zij hoorden het geluid, zagen de vaalbruine gedaante, maar focusden vooral op die blauwe voeten. Ze raakten in vervoering want meenden dat het hier een Blaupoatsje (Kleine rietgans) betrof. Want zoals je weet beste Koetje Boe: de kleur fan 'e poaten sjogge guon foar blijred, mar oaren foar blau an. Sportief als ze waren beslopen ze hun prooi en sloegen die met hun knuppels de schedel in. Toen ze hun vergissing bemerkten sleepten ze hun buit eerst naar de Stroobossertrekvaart, maar omdat die nog niet gegraven was hebben ze het lijk toen maar in een put gesmeten. Zand erover!

 • no-profile-image

  joost

  Zou zeggen ga eens duurzaam produceren en niet 70% uitvoeren, dan is er plek voor iedereen.

 • no-profile-image

  spotvogel

  It is mei sizzen net to dwan! Zeg lulletje hetzeizowater, noem mij geen '-tje', want ik achterhaal jouw identiteit en reken je er intellectueel op af! Want ik kan niet tegen lafhartigheid. En ik heb het helemaal gehad met dat vraagtekengedoe. Alles wat ik schrijf is conform de realiteit. Bewijsbaar. Aantoonbaar! De Friezen hadden op 26 september 1345 gewoon met zijn allen en samen met de overwinningsroesdronken Greate Pier van het Roode Klif moeten springen. Dat had onze natie, de natuur en onze wilde ganzen en weidevogels veel ellende bespaard. Want zeg nou zelf: dieren alleen maar beschermen als je hun eieren mag roven of hen mag afschieten of vergassen: dat is toch zeker geen beschaving? Verwijn alsjeblieft spoorslags in It ald Skroet onder Drylst - Aldegea (Wym) en laat ik je nooit meer speuren. Gedver! En mocht je straks toch nog gaan reageren, bedenk dan: foar de kofje nét eamelje!

 • no-profile-image

  Dierenvriend

  Het is niet alleen in Friesland, in Gelderland, Brabant ,Limburg en in Duitsland zie je enorm veel ganzen. Je praat niet duizenden zelfs miljoenen ganzen. Dit hebben we zelf gezien toen we over de weg in die omgeving reden! Je schrikt er enorm van, de schade s die ze aan richten is kolosaal! Waar moet dat heen, het hele leefmilieu gaat er aan! Er moet terstond worden ingegrepen1

 • no-profile-image

  Willeke Dijkema

  Er is nog hoop. Spotvogel verdiept zich zowaar ook in de mogelijkheden om op de maan te leven. Nou, niemand die je tegenhoudt, goede reis. De wijsheid die we van jou bewaren is dat iedereen "deskundige" is op hetgeen hij of zij googelt.

 • no-profile-image

  minne taekema

  Die maken daar de handen niet meer vuil aan!

 • no-profile-image

  Sybren

  Koetje Boe heeft gelijk. Grutte Pier aka Pier Gerlofs Donia was een Friese vrijheidstrijder die leefde van ongeveer 1480 tot 1520 die de Zwarte Hoop (en plunderende bende die door Hertog George van Saksen is achtergelaten in Friesland, bestaande uit Saksers, Bourgondiers alsmede ook Hollanders) uit Friesland verjoeg en ook van de Zuiderzee, het motto 'Bûter, brea, griene tsiis...etc. komt hier vandaan.
  Dus Spotvogel: zit niet over mijn intellect te neuzelen terwijl die van jouw ontbreekt. En by the way je hoeft voor mij niet van doen te hebben, want ik ben niet arm en ik zit hier best waar ik zit en nogmaals: opzouten met je gelul want velen van ons willen je hier niet meer op dit forum.

 • no-profile-image

  stef pietersma

  Over ditzelfde onderwerp zag ik een bijdrage onder: "Friesland pakt overlast en schade grauwe ganzen aan". Het is vreselijk hoe beestachtig sommige boeren en bestuurders tegenover onze inheemse wilde natuur staan. Dat zet te denken en spreekt boekdelen over het satanisch barbaarse confessionalisme dat ons land nu al acht jaar ethisch aan het wurgen is. Ik schaam me ervoor om hier te moeten leven.

 • no-profile-image

  koetje

  Wist je dan niet dat de moord op Bonifatius een groot misverstand was Spotvogel? Die Friese wildemannen waren op jacht en zagen iets groots lopen met een vreemde muts en ze dachten,bij Donar,dat is een grote Nijlgans.De voorganger van Bonifatius,Petrus,had namelijk een paar geleewiekte exemplaren meegenomen uit Egypte en die uitgezet in de Friese Wouden.

 • no-profile-image

  gj

  Joost, we geven Limburg aan Belgie met jou erbij.

 • no-profile-image

  Trotse Fries

  Spotvogel = herkauwer = Van den Bergh = wipstaart = enz. = identiteitscrisis

 • no-profile-image

  sj

  wie durft hier te zeggen dat friesland de weidevogels ook uitroeit. de friese boeren doen juist hun uiterste best om de weidevogels te beschermen maar er zijn gewoon veelste veel kraaien en vossen die maken alles af. en er zij ook veelste veel ganzen ze horen in de zomer weer te vetrekken dan is het geen probleem opzich maar ze blijven in de zomer. bij een paar stukken land hoeven wij het achterste stuk niet eens te maaien alles word de hele zomer kort gehouden door de ganzen en maar schijte die beesten.

 • no-profile-image

  koetje

  Pier Gerlofs Donia was de volledige naam van Grutte Pier en ik weet wel dat de slag bij Warns in 1345 plaatsvond Spotvogel, alleen heeft Grutte Pier hier niets mee te maken want hij is geboren omstreeks 1480 en gestorven in 1520.Dus kan hij nooit de leider zijn geweest bij de slag bij Warns zoals u schreef.Wat William Wallace is voor de Schotten is Grutte Pier voor de Friezen;een vrijheidsstrijder tegen overheersing en onderdrukking wat 150 jaar na de slag bij Warns nog steeds aan de orde van de dag was.

 • no-profile-image

  katja

  Iedereen slaapt alweer denk ik? Wakker worden dus, want straks gaat de jagershorde aan het hobbyknallen en laat de provincie Duke Faunabeheer op de vleugellamme ruiganzen los om ze primitief en respectloos te vergassen. Daarna wordt er door Dick den Hertog honden en kattenvoer van gedraaid. En dat wordt met gemeenschapsgeld betaald! It is mei sizzen net to dwan, zo erg is dat!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Ik weet niet over welke synoniemen je allemaal aan bazelen bent Sybren, maar wél dat je behoorlijk ver bezijden de histiorische realiteit zit te eameljen. De Slag bij Warns was op 26 september 1345, toen Graaf Willem IV van Holland en zijn oom Hertog Jan van Beaumont werden verslagen door door vrije Friezen onder leiding van Greate Pier, die daarbij vanaf het Roode Klif luidkeels over het droogvallende Vrouwenzand uitriep: "Leaver dea as sleaf!" (liever dood dan slaaf).Toevallig verdiep ik mij niet alleen in het zorgvuldige en verantwoorde beheer van natuur en fauna, in de ware achtergronden van politiek en openbaar bestuur, in de mogelijkheden om op de maan te leven én in krijgshistorie! Maar toevallig heeft ook de genetische en intellectuele neergang van emigranten mijn warme belangstelling. Daarom dus uit de grond van mijn hart: arme kerel ik heb met je te doen!

 • no-profile-image

  koetje

  Sybren heeft gelijk Spotvogel voor de juiste krijgshistorie kijk hier dan maar even op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pier_Gerlofs_Donia

 • no-profile-image

  kurd

  Ik kan geen gans meer zien ! Tienduizenden op mijn tarwepercelen.
  Een koppel wilde ganzen is wel leuk, Maar het gewas wordt opgevreten, de grond wordt vertrapt, en zit van voor tot achter onder de drek. Hier kan ik toch niets meer (opnieuw) zaaien ?
  Schadepost enkele tienduizenden Euro, en misschien dat ik 2000 euro schadevergoeding krijg, want het is mijn eigen schuld dat ik akkerbouwer ben, en die ganzen zijn meer waard dan ik met mijn gezin.

 • no-profile-image

  grauw en grijs

  Pietersma schaamt zich om hier te moeten leven. Nou oppakken de handel, naar Afrika en word daar één met de natuur. Neem onze spotvogel alias herkauwer alias wipstaart maar mee. Het ga je goed.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Bij alle vreselijke taal die etnische Friezen in dit forum uitslaan, past even een kleine flashback om hun moedige inborst te duiden. Op 5 juni van het jaar 754 overviel namelijk een horde heidense bewoners van het latere Dongeradiel, nabij Dokkum de bijna tachtig jaar oude bisschop Bonifatius. De oude man poogde zich nog met een missaal te weren tegen de ongeletterde wildemannen, die in hem echter een gemakkelijke prooi vonden. Ik moet daar nog dikwijls aan terugdenken als ik zie hoe in onze tijd vitale doch geestelijk onderkomen bruten zich te buiten gaan aan oude van dagen. En dan prijs ik mij onwillekeurig gelukkig dat ik niet in de Friese Wouden hoef te leven.

 • no-profile-image

  roepende

  Waar ganzen zijn, daar heb je geen weidevogels meer.

 • no-profile-image

  koetje

  Deze versie kende ik noch niet Herkauwer maar het zou zomaar kunnen.Yn't smûk skaadzjend beamtegrien kun je je snel vergissen.

 • no-profile-image

  ferdinand ter velde

  Het is sowieso een cold-case die nog eens grondig door de regiopolitie Friesland-noord moet worden onderzocht!

 • no-profile-image

  spotvogel

  Als het om ganzen gaat dan worden er door de Friese boeren de grootste leugens verteld. Friesland was al van oudsher onze belangrijkste ganzenprovincie, vooral voor overwinterende siberische ganzen. Dat valt in talloze publicaties na te bladeren! Vroeger broedde de Grauwe Gans in grote Friese moerassen zoals De Alde Feanen en de Boarnburgumer Petten, in moerassen langs de Beneden Tjonger en in de Lindevallei. Maar de nesten werden op grote schaal leeggeroof om de eieren te verhandelen, de kuikens werden doodgeslagen en opgegeten en de broedende en ruienden vogels werden gevangen en gevild verhandeld. Daardoor was het al een eeuw geleden vrijwel gedaan met de Friese broedpopulatie en in de jaren dertig lukte het de Friezen zelfs om de Grauwe Gans helemaal als broedvogel uit te roeien. Aan het begin van de jaren zestig ondernam het ITBON, een instituut van het ministerie van Landbouw en Visserij, in samenwerking met Staatsbosbeheer een poging om de Grauwe Gans weer te re-introduceren en zette een aantal geleewiekte paren uit in de Rottighe Meenthe bij Nijetrijne. Dat sloeg aan en van daaruit ontwikkelde zich een kern die al in de jaren '70 ook 'uitwaaierde' naar Veenpolder De Deelen en andere gebieden. Vermoedelijk zijn deze vogels na droogvallen en inzaaien met riet van de Flevopolders al gauw ook daar gaan broeden. Door de vegetatiekundige verwaarlozing van de bestaande natuurterreinen als gevolg van jaarrond begrazing met uitheemse vee-rassen, de snel opkomende modegril 'natuurontwikkeling' en de vanuit landschapsecologisch natuurbeheer bezien zeer schadelijke hype 'nieuwe natuur', ontstonden er op steeds méér plaatsen geschikte broedhabitats voor de ganzen. Omdat noch de terreinbeherende instanties (in Fryslan naast SBB en Natuurmonumenten ook It Fryske Gea) niets deden aan structurele en functionele nestbehandeling en vanaf 2002 de tot
  Faunabeheereenheden omgedoopte hobbyjagers evenmin hun zorgplicht als nestbeheerder nakwamen, zijn de ganzen almaar talrijker geworden. De schadepost die dat oplevert zou dus logischerwijze door die drie natuurorganisaties en door de Faunabeheereenheid Friesland betaald moeten worden. Zonder vergassen of hobbymatig afschieten, maar wél met de blijvende en streng gecontroleerde plicht om vanaf heden ieder voorjaar op deugdelijke wijze nestbeheer toe te passen. Als het Provinciale bestuur van Friesland dus schade wil bestrijden, dan kan ze beter terecht op de kantoren en burelen te Den Haag, Driebergen, s'Graveland, Ureterp en Amersfoort. Want daar zetelen de ware nalatigen, door wiens handelen de hele ellende is ontstaan!

 • no-profile-image

  ?

  Als het om ganzen gaat dan worden er door de Friese boeren de grootste leugens verteld.
  Spotvogeltje toch, respect kennen jullie ZEKER ook niet.....

 • no-profile-image

  koetje

  Bûter,brea en griene tsiis wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.Jouw tirade tegen het nageslacht van Grutte Pier slaat helemaal nergens op Spotvogel.In het hele land worden ganzen afgeschoten of is dit allemaal de schuld van de Friezen?

 • no-profile-image

  wandelaar

  Knap hoor van die Friezen. Eerst de ganzen uitroeien en nu zijn ze hard op weg om met de weidevogels hetzelfde te doen. laat ze dus meer het hun poten van de ganzen afblijven vordat die voor de tweede keer uitgeroeid worden!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Het moet me van het hart dat er een aantal raaskallende idioten rondloopt in dit forum. Die schreeuwen over "miljoenen" ganzen, zonder te beseffen dat alle vogels die in dit land in het wild voorkomen regelmatig geteld worden door vele honderden professionele vogeltellers!(Nee, daar reken ik absoluut de hobbyjagende 'faunabeheerders' niet toe!). Momenteel zijn er door de strenge kou met zeer veel sneeuw in Oost- en Midden Europa erg veel Siberische ganzen in ons land, maar dat zijn er vast en zeker nog geen twee miljoen. En dan praten we bij die soorten wél over grote percentages van de totale wereldpopulatie! In dit artikel gaat het echter over bij ons broedende Grauwe Ganzen en men moet wel heel ver van het spoor van redelijk nadenken zijn geraakt om bij die broedvogels in ons piepkleine landje van 'miljoenen' te spreken. Zulke achterlijke gekken zetten echter helaas wél de toon voor onbeschaafde repressie tégen de inheemse fauna.

 • no-profile-image

  Sybren

  Stpotvogel toch. Greate Pier leefde niet in 1345, maar rond 1500. Beide keren werden de Hollanders uit Friesland verjaagd. Tijd om jouw ook te verjagen, liefst zo ver mogelijk, naar de maan of zo, want dat domme gelul van jouw met je natuur, die kutganzen en conspiracy theorieen etc begint mij behoorlijk de strot uit te hangen. Meestal behoed ik me ervoor om te reageren, maar jouw reactie hier over Friezen en ganzen zit me nu tot hier.
  Dus rot nu toch eens eindelijk op en incl. al je pseudoniemen

 • no-profile-image

  spotvogel

  Koetje Boe, ik heb het over de Slag bij Warns op 26 september 1345. Gewoon even googelen op 'Slag bij Warns' en dan vindt je de juiste info. Heeft niks met Gerlof of Donia van doen. Er staat al eeuwenlang een grote zwerfkei met de datum en de spreuk boven op het Rode Klif. Was in de jaren '70 een soort van bedevaartsoord voor aanhangers van de nogal extreem rechtse Friese Nationale Volkspartij. Zoek ook maar eens op onder Fries Nationalisme!

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Kunnen de Friese boeren het vaandel van de vrijheidsstrijder niet overnemen en dan tegen LNV, Koetje Boe?

 • no-profile-image

  herkauwer

  Zo is het krék, Koetje Boe. Ach, ik ken zovéél oude sagen en legenden over het historische Fryslan. Toen ik vroeger aan de Muntselaene tusken Boarnburgum en De Wilgen woonde heb ik de historie van monniken in het Heitelan grondig onderzocht. Er zijn heel veel lezingen over het einde van Bonifatius, maar een ding is zeker: hij heeft het niet overleefd!!

Laad alle reacties (37)

Of registreer je om te kunnen reageren.