Home

Achtergrond 222 x bekeken

Forse correctie varkensprijs smoort optimisme

De varkensnoteringen gaan volgende week ook in Nederland met 6 cent omlaag.

Dat is de verwachting bij Nederlandse slachterijen. In Duitsland zijn de noteringen met 6 cent gedaald.

De prijscorrectie in Duitsland is afgedwongen door de slachterijen. Tussen week 4 en week 6 ging de prijs met twee stappen van 4 cent in totaal 8 cent omhoog. De slachterijen waren niet in staat deze prijs in de vleesverkoop waar te maken en doken de afgelopen weken in de verliezen.

Ook in Nederland klagen slachterijen over negatieve marges. Betrouwbare bronnen melden dat enkele kleine vleesbedrijven en grossiers de afgelopen weken faillissement aan hebben gevraagd.

De vleesexport lijdt nog steeds onder de economische crisis. De export wordt sterk belemmerd doordat het onmogelijk is exportkredietverzekeringen te krijgen. De kredietwaardigheid van verschillende afnemers in Oost-Europa is ver beneden peil.

De huidige marktontwikkeling is een voorlopige streep door de redelijke optimistische verwachtingen voor dit lopende jaar. De huidige prijsverlaging hakt er flink in, en het zal weken duren voor er mogelijk weer wat vertrouwen is.

Of registreer je om te kunnen reageren.